Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

Ajankohtaista
SVYL:n tapahtumakalenteri


Kirjailija Mika Keränen

19.8. klo 15.30 Kouvolan pääkirjastossa
(Salpausselänkatu 33, Kouvola)
6.9. Eesti Maja - Viro-keskuksessa
(Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Suomi saa huippuvieraan Virosta, kun viroksi kirjoittava, suomalainen Mika Keränen saapuu Kouvolan Taiteiden yöhön 19. elokuuta ja Virkku-klubiin Eesti Majaan 6. syyskuuta!

Mika Keränen kirjoitti ylioppilaaksi Kiteen lukiosta. Hän on opiskellut Ilomantsissa ja Tartossa puutarha-alaa, mutta valmistui Tarton yliopistosta pääaineenaan viron kieli. Keränen on asunut Tartossa vuodesta 2006. Hän työskentelee suomen kielen opettajana.

Keräsen kirja Peidetud hõbedane aardelaegas (suom. Hopeinen aarrearkku, 2010) valittiin maaliskuussa 2010 Virossa edellisvuoden parhaaksi lastenkirjaksi, ja se sai Viron kulttuurirahaston kirjallisuuspalkinnon. Keräsen suosittuihin lastendekkareihin perustuva elokuva Supilinna salaselts (2015) on kerännyt Virossa valtavia katsojamääriä. Suomikin sai mainion Soppalinnan salaseuran tänä vuonna katsottavakseen.

Mika Keränen esiintyy tilaisuuksissa suomeksi, mutta vastailee kysymyksiin toki myös viroksi.


Kuva: Evamaria Keränen

Järjestelyissä mukana Suomen Viro-yhdistysten liitto, Kouvolan Viro-seura, Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku ja Viro-instituutin ystävät.

Alkuun


Tehtävä Tallinnassa -kirjan julkistamistilaisuus
12.9. klo 18
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Tilaisuudessa kirjailija Pekka Lehtosta haastattelee ja hänen kanssaan keskustelee toimittaja ja kirjailija Kulle Raig, joka oli Lehtosen kollega Viron radiossa.

Lämpimästi tervetuloa!


Kuva: Nauska

Tilaisuuden järjestävät Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Intokustannus.

Alkuun


Valokuvanäyttely
Yhteinen horisonttimme

Tampereen kansainvälisessä toimintakeskuksessa 1.-28.2.
Akaan kaupunginkirjastossa 26.2.-21.3.
Huittisten kirjaston Hermanni-salissa 1.-29.4.
Kouvolan pääkirjastossa 26.9.-8.10.

Valokuvanäyttely kertoo Virossa Peipsijärven rannalla sijaitsevasta Kallasten pikkukaupungista. Näyttelyn työt on kuvannut Pekka Punkarin (Kamera-lehti) johdolla Helsingin kaupungin Kulttuuriareena Glorian valokuvaryhmä: Katrin Kuusik, Leena Louhivuori, Ari Matinmikko, Pekka Mönttinen sekä Nicklas Nyman.

Kallasten perustivat alueelle 1700-luvulla tulleet vanhauskoiset venäläiset. Asukkaista valtaosa on edelleen venäjänkielisiä ja vanhauskoisia. Asutus on keskittynyt kolmen Peipsin suuntaisen kadun varteen. Elämä Peipsijärven rannalla pyörii paljolti kalastuksen ympärillä. Kalastus on yhteinen harrastus ja elinkeino rajan molemmin puolin. Kala syödään heti tai säilötään ja kuljetetaan myyntiin Viroon, Suomeen ja muuallekin Eurooppaan. Myös paikalliset sipulit, suolakurkut, hunaja ja yrtit ovat kuuluisia ja kaikkien haluamia Virossa. Elokuussa järjestettävät kala- ja sipulimarkkinat ovatkin suurin tapahtuma paikkakunnalla.

Valokuvaryhmä osallistui Kallasten kaupungin elämään keväällä 2014, kun pilkkikausi oli vilkkaimmillaan. Kuvausreissusta syntyi hieno näyttely, jonka työt kuvaavan paikallista arkkitehtuuria, ruokakulttuuria ja upeaa luontoa. Yhteinen horisonttimme -näyttely koristi myös Milanon maailmannäyttelyn Viro-paviljongin seiniä elokuusta lokakuuhun 2015.

Yhteistyössä: Metropolia-ammattikorkeakoulu, Kulttuuriareena Gloria, Viron Suomen-instituutti, Euroopan kulttuuripääkaupunki Tallinna 2011, Tallinnan kaupungin kulttuuri- ja nuoriso-osastot, Baltic Film and Media School, Euroopan sosiaalirahasto 2007-2013, Akaan seudun Suomi-Viro-seura, Tampere-Tartto-seura, Huittisten seudun Suomi-Viro-seura, Kouvolan Viro-seura ja SVYL.

Alkuun


Turun kansainväliset kirjamessut
30.9.-2.10.
Turun messu- ja kongressikeskuksessa (Messukentänkatu 9-13, Turku)

SVYL:n ja koko Viron maaosasto löytyy tutulta paikalta messukeskuksen A-hallista. Mukana osastolla ovat SVYL:n lisäksi Tuglas-seura, Turun Tuglas-seura, Varsinais-Suomen Viro-keskus, Viro-instituutti ja Viron suurlähetystö. Tervetuloa kirja- ja levyostoksille sekä tutustumaan Viroon ja Viro-toimijoihin!

Alkuun


Kirjansidontanäyttely Scripta Manent V
1.-31.10.
Hervannan kirjastossa
(Insinöörinkatu 38, Tampere)

Näyttelyn järjestävät Viron kirjansitojien liitto, Tampere-Tartto-seura ja SVYL.

Alkuun


Suomen Viro-yhdistysten liiton 25-vuotisjuhla
26.10. klo 17
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Suomen Viro-yhdistysten liitto juhlii 25-vuotista taivaltaan lokakuussa. Juhlinta aloitetaan puheiden ja kilistelyn merkeissä Eesti Maja - Viro-keskuksessa, josta ilta jatkuu Helsingin Musiikkitalolle ja virolaisen musiikin pariin. Tervetuloa SVYL:n ja Viron ystävät!

Alkuun


Virolainen musiikki soi!
26.10. ja 16.11.
Helsingin Musiikkitalossa

Musiikkitalon esiintyjät tarkentuvat lähempänä, tiedossa on kuitenkin taas korkeatasoista virolaista musiikkia!

Klubit järjestää Viro-instituutti yhteistyössä SVYL:n, Tuglas-seuran, Viron suurlähetystö, Viljandin ystävien ja Helsinki-Tallinna seuran kanssa.

Alkuun


viro.nyt 4-2016
ilmestyy 18.11.

Vuoden 2016 neljäs viro.nyt ilmestyy 18.11. kattaen loppuvuoden 2016 ja alkuvuoden 2017.

Lehden materiaalipäivä on 21.10. Tuohon mennessä tulee seurojen tapahtumatietojen ja osoitemuutosten olla liiton toimistolla osoitteessa svyl@svyl.fi. Mahdolliset juttuideat on hyvä esittää jo paljon ennen materiaalipäivää.


Alkuun


Martin markkinat
19.-20.11.
Helsingin Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1)

SVYL ja Verkkopuoti ovat perinteisesti mukana Tuglas-seuran yhteistyökumppaneineen Helsingin Kaapelitehtaalla järjestämillä Martin markkinoilla, joiden teemana on tänä vuonna Virumaa. Lisää tietoa seuraa lähempänä tapahtumaa!

Alkuun


Suomen Viro-yhdistysten liiton vuosikokous
22.4.2017
Tartossa

SVYL:n vuoden 2017 vuosikokous pidetään Tartossa, jonne liitto järjestää kolmipäiväisen kulttuurimatkan. Matkan ohjelma ja aikataulu tulevat seuraavissa viro.nyt-lehdissä, mutta laittakaa päivämäärä jo kalentereihin! Matkan ohjelma on monipuolinen, tutustumme mm. syksyllä avattavaan Viron kansallismuseoon!

Alkuun


FEM (Female Estonian Migrants) -projekti

Lue lisää projektista täältä.

Alkuun


SVYL Facebookissa

SVYL tiedottaa tapahtumistaan myös Facebook-sivustolla.

Alkuun


Haluatko SVYL:n tiedotuslistalle?

Kiinnostavatko Viro ja Suomen Viro-tapahtumat? SVYL:n sähköpostilistalta saat tietoa liiton omista tapahtumista sekä muista Suomen Viro-tapahtumista.

Liity sähköpostilistalle lähettämällä sähköpostia liiton toimistoon svyl@svyl.fi. Kirjoita sähköpostin otsikoksi "Sähköpostilista" ja viestin sisällöksi nimesi ja sähköpostiosoitteesi sekä toiveesi liittyä sähköpostilistalle.

Alkuun


Eesti Maja - Viro-keskus Suvilahdessa

Eesti Maja - Viro-keskus on Helsingin Viro-toimijoiden kansalaisaloitteena toteuttama hanke, joka kokoaa saman katon alle useita Viron ja Suomen kulttuuri-, koulutus-, matkailu- ja taloussuhteita edistäviä tahoja. Tällä hetkellä talossa toimivat Viron elinkeinoelämän kehittämissäätiö Enterprise Estonia, Suomen Viro-yhdistysten Liitto SVYL, Tuglas-seura, Viro-instituutti Suomessa ja Viron matkailun edistämiskeskus.

Eesti Maja - Viro-keskuksen tiloissa toimivien järjestöjen toimistot ovat avoinna arkisin klo 10-16.

Viron matkailun edistämiskeskuksessa on mahdollista tutustua Viroa koskeviin matkailu-uutisiin. Viro-instituutti Suomessa, Suomen Viro-yhdistysten Liitto ja Tuglas-seura palvelevat kaikissa Viroon liittyvissä kysymyksissä, esillä on runsaasti Viro-esitteitä sekä tietoa Eesti Majan kulttuuritarjonnasta.

Keskuksen osoite on Sörnäisten rantatie 22, 00540 Helsinki.
Eesti Majaan on helppo tulla joko metrolla (jää pois Sörnäisen tai Kalasataman asemalla) tai useilla keskustasta tulevilla busseilla ja raitiovaunuilla, ja autoilijoillekin löytyy parkkitilaa. Eesti Majaan pääsee C-ovesta, Baltia-kirjastoon E-ovesta!

Lisätietoja:
Viro-keskus - Eesti Maja
Suvilahti, Sörnäisten rantatie 22
00540 Helsinki
www.eestimaja.fi

Alkuun


Luentopaketti "Viro todella tutuksi"

SVYL tarjoaa Suomen kansalais- ja työväenopistoille, muille vapaata sivistystyötä tekeville oppilaitoksille sekä kaikille kiinnostuneille monipuolista Viro-tietoutta uuden Luentopaketti-palvelun kautta.
Lue lisää Luentopaketista
Luentopaketin aihepiirit

Alkuun


Virolaisen valokuvaajan Kalju Suuren valokuvanäyttely saatavana seurojen käyttöön

Tiedustelut ja tilaukset SVYL:n toimisto, p. 040 777 4618, svyl@svyl.fi.


Valokuvanäyttely Tartto - tuttua ja tuntematonta saatavana seurojen käyttöön

Elle Metsin valokuvanäyttely on saatavana SVYL:n kautta jäsenseurojen käyttöön!

Tiedustelut ja tilaukset SVYL:n toimisto, p. 040 777 4618, svyl@svyl.fi.


Alkuun