Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

Ajankohtaista
SVYL:n tapahtumakalenteri


Valokuvanäyttely
Yhteinen horisonttimme

Tampereen kansainvälisessä toimintakeskuksessa 1.-28.2.
Akaan kaupunginkirjastossa 26.2.-21.3.
Huittisten kirjaston Hermanni-salissa 1.-29.4.
Kouvolan pääkirjastossa 26.9.-8.10.

Valokuvanäyttely kertoo Virossa Peipsijärven rannalla sijaitsevasta Kallasten pikkukaupungista. Näyttelyn työt on kuvannut Pekka Punkarin (Kamera-lehti) johdolla Helsingin kaupungin Kulttuuriareena Glorian valokuvaryhmä: Katrin Kuusik, Leena Louhivuori, Ari Matinmikko, Pekka Mönttinen sekä Nicklas Nyman.

Kallasten perustivat alueelle 1700-luvulla tulleet vanhauskoiset venäläiset. Asukkaista valtaosa on edelleen venäjänkielisiä ja vanhauskoisia. Asutus on keskittynyt kolmen Peipsin suuntaisen kadun varteen. Elämä Peipsijärven rannalla pyörii paljolti kalastuksen ympärillä. Kalastus on yhteinen harrastus ja elinkeino rajan molemmin puolin. Kala syödään heti tai säilötään ja kuljetetaan myyntiin Viroon, Suomeen ja muuallekin Eurooppaan. Myös paikalliset sipulit, suolakurkut, hunaja ja yrtit ovat kuuluisia ja kaikkien haluamia Virossa. Elokuussa järjestettävät kala- ja sipulimarkkinat ovatkin suurin tapahtuma paikkakunnalla.

Valokuvaryhmä osallistui Kallasten kaupungin elämään keväällä 2014, kun pilkkikausi oli vilkkaimmillaan. Kuvausreissusta syntyi hieno näyttely, jonka työt kuvaavan paikallista arkkitehtuuria, ruokakulttuuria ja upeaa luontoa. Yhteinen horisonttimme -näyttely koristi myös Milanon maailmannäyttelyn Viro-paviljongin seiniä elokuusta lokakuuhun 2015.

Yhteistyössä: Metropolia-ammattikorkeakoulu, Kulttuuriareena Gloria, Viron Suomen-instituutti, Euroopan kulttuuripääkaupunki Tallinna 2011, Tallinnan kaupungin kulttuuri- ja nuoriso-osastot, Baltic Film and Media School, Euroopan sosiaalirahasto 2007-2013, Akaan seudun Suomi-Viro-seura, Tampere-Tartto-seura, Huittisten seudun Suomi-Viro-seura, Kouvolan Viro-seura ja SVYL.

Alkuun


Turun kansainväliset kirjamessut
30.9.-2.10.
Turun messu- ja kongressikeskuksessa (Messukentänkatu 9-13, Turku)

SVYL:n ja koko Viron maaosasto löytyy tutulta paikalta messukeskuksen A-hallista. Mukana osastolla ovat SVYL:n lisäksi Tuglas-seura, Turun Tuglas-seura, Varsinais-Suomen Viro-keskus, Viro-instituutti ja Viron suurlähetystö. Messujen Viro-ohjelma on taas monipuolinen:

Agricola-lava 30.9.

16.35-16.55 Rein Raud: Täydellisen lauseen kuolema
Neuvostoliiton romahtamisen aikoina Tallinnaan, Helsinkiin, Leningradiin ja Tukholmaan sijoittuva tarina ratkoo ihmissuhdesotkuja epäluottamuksen, poliittisen jännityksen, toivojen ja pelkojen ilmapiirissä. Rein Raudia ja suomentaja Hannu Oittista haastattelee kirjailija Sirpa Kähkönen. Järj. Viron suurlähetystö.

16.55-17.20 Uutta virolaiskirjallisuutta: Virolaisen nykykirjallisuuden antologia Nippernaati 2!
Mitä mielenkiintoista Viron kirjallisuudessa on meneillään? Keskustelemassa runoilija-prosaisti Jüri Kolk ja prosaisti Mart Kivastik, haastattelijana suomentaja ja Nippernaati-antologian päätoimittaja Sanna Immanen. Järj. Viro-instituutti.

Runohuone 30.9.

13.45-14.15 Virolaisen nykykirjallisuuden antologia Nippernaati 2
Runohuoneessa räiskähtelevät meitä juuri tässä ja nyt koskettavaa "ajallista" taidetta - ei siis ajatonta taidetta - metsästävä Sveta Grigorjeva sekä armoitettu lausuja ja aika velikulta Kaur Riismaa. Järj. Viro-instituutti.

14.15-14.45 Runoilija Triin Soomets sekä kääntäjät Anniina Ljokkoi ja Varja Arola: Joogarunoutta
Triin Soomets (s. 1969) on Viron merkittävimpiä ja lahjakkaimpia nykyrunoilijoita. Hänen runojaan on julkaistu suomeksi useassa eri antologiassa ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa omana kirjanaan! Soometsin runoissa on kulttuurirajat ylittävää elämänfilosofiaa ja tunteita, jotka panevat kuulijan kurkistamaan sisälleen. Järj. Suomen Viro-yhdistysten liitto.

Suuri auditorio 1.10.

klo 15.00-15.35 Rakastetut - kirjailijakohtaamisia! Andrus Kivirähk ja Heli Laaksonen: Koiranne alkaa kohta kukkia
Viron suosituimman lastenkirjailijan Andrus Kivirähkin Kaka ja kevad -kirja on vihdoin ilmestynyt suomeksi! Kivirähkin hykerryttävillä, nasevilla ja absurdeilla tarinoilla ja hahmoilla on nyt runoilija Heli Laaksosen suomentamina mahdollisuus nousta myös suomalaisten suosikeiksi. Järj. Tuglas-seura.

Alkuun


Hyväntekeväisyyskonsertti
Siiri Sisask - Lauluni
1.10. klo 19 (ovet ja lipunmyynti klo 18.00)
Turun kristillisellä opistolla
(Kokoushotelli Linnasmäki, Lustokatu 7, Turku)

Siiri Sisask on tämän hetken suosituimpia laulajia ja lauluntekijöitä Virossa. Konserttiohjelmassa Lauluni kuullan lauluja Uku Masingin teksteille, joita on suomentanut Harri Rinne

Vuosikymmeniä lavalla pysynyt Siiri Sisask on ajassa muuttuva ja vahvasti kehittyvä artisti. Hän on esiintynyt yhteyissä Ruja ja Vitamiin, kirjoittanut lauluja, runoja sekä teatteri- ja showmusiikkia. Keväällä 2016 häneltä ilmestyi ensimmäinen runokokoelma.

Konsertilla tuettava Saagu Valgus on muusikko Siiri Sisaskin perustama hyväntekeväisyysjärjestö, joka tukee vähävaraisia perheitä Raplamaalla. Perheille jaetaan järjestön kautta ruoka- ja vaateapua. Lisäksi järjestö tukee lasten harrastuksia, jotta vähävaraisten perheiden lapset pääsevät osallistumaan tasaveroisesti muiden kanssa.

www.saaguvalgus.ee

Liput: 20 e / 10 e (opiskelijat, lapset ja Eestlaste klubi)

Järjestäjät: Eesti Maja - Viro-keskus, Varsinais-Suomen Viro-keskus, Turun kristillinen opisto ja FEM-projekti

Alkuun


Kirjansidontanäyttely Scripta Manent V
1.-31.10.
Hervannan kirjastossa
(Insinöörinkatu 38, Tampere)

Näyttelyn järjestävät Viron kirjansitojien liitto, Tampere-Tartto-seura ja SVYL.

Alkuun


Suomen Viro-yhdistysten liiton 25-vuotisjuhla
26.10. klo 17.00-18.30
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Suomen Viro-yhdistysten liitto juhlii 25-vuotista taivaltaan lokakuussa. Juhlinta aloitetaan puheiden ja kilistelyn merkeissä Eesti Maja - Viro-keskuksessa, josta ilta jatkuu Helsingin Musiikkitalolle ja virolaisen musiikin pariin. Tervetuloa SVYL:n ja Viron ystävät!

Alkuun


Virolainen musiikki soi!
26.10. ja 16.11. klo 19 (ovet)
Helsingin Musiikkitalossa

Lokakuun klubilla Kadri Voorand Quartet!

Persoonallisen virolaislaulajattaren luotsaama yhtye ilmaisee itseään laajan tyylillisen skaalan puitteissa seikkaillen seesteisistä kansanmusiikkivaikutteisista hetkistä funkkaaviin rytmeihin ja räiskyvään improvisaatioon. Myös Voorandin oma ilmaisu vaihtelee englannin ja viron, sanallisen ja sanattoman laulun välillä. Ryhmää on kuultu tänä vuonna jo kotimaansa maineikkaimmilla festivaaleilla, Tallinn Music Weekillä ja Jazzkaarissa, joista jälkimmäisellä se juhli uusimman albuminsa julkaisua. Kadri esiintyi tänä vuonna kvartettinsa kanssa myös Pori Jazzeilla.


Kuva: Vallo Kruuser

Liput: 11,50 e /8,50 e (www.ticketmaster.fi)

Klubit järjestää Viro-instituutti yhteistyössä SVYL:n, Tuglas-seuran, Viron suurlähetystö, Viljandin ystävien ja Helsinki-Tallinna seuran kanssa.

Alkuun


viro.nyt 4-2016
ilmestyy 18.11.

Vuoden 2016 neljäs viro.nyt ilmestyy 18.11. kattaen loppuvuoden 2016 ja alkuvuoden 2017.

Lehden materiaalipäivä on 21.10. Tuohon mennessä tulee seurojen tapahtumatietojen ja osoitemuutosten olla liiton toimistolla osoitteessa svyl@svyl.fi. Mahdolliset juttuideat on hyvä esittää jo paljon ennen materiaalipäivää.


Alkuun


Martin markkinat
19.-20.11.
Helsingin Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1)

SVYL ja Verkkopuoti ovat perinteisesti mukana Tuglas-seuran yhteistyökumppaneineen Helsingin Kaapelitehtaalla järjestämillä Martin markkinoilla, joiden teemana on tänä vuonna Virumaa. Lisää tietoa seuraa lähempänä tapahtumaa!

Alkuun


Suomen Viro-yhdistysten liiton vuosikokous
22.4.2017
Tartossa

SVYL:n vuoden 2017 vuosikokous pidetään Tartossa, jonne liitto järjestää kolmipäiväisen kulttuurimatkan. Matkan ohjelma ja aikataulu tulevat seuraavissa viro.nyt-lehdissä, mutta laittakaa päivämäärä jo kalentereihin! Matkan ohjelma on monipuolinen, tutustumme mm. syksyllä avattavaan Viron kansallismuseoon!

Alkuun


FEM (Female Estonian Migrants) -projekti

Lue lisää projektista täältä.

Alkuun


SVYL Facebookissa

SVYL tiedottaa tapahtumistaan myös Facebook-sivustolla.

Alkuun


Haluatko SVYL:n tiedotuslistalle?

Kiinnostavatko Viro ja Suomen Viro-tapahtumat? SVYL:n sähköpostilistalta saat tietoa liiton omista tapahtumista sekä muista Suomen Viro-tapahtumista.

Liity sähköpostilistalle lähettämällä sähköpostia liiton toimistoon svyl@svyl.fi. Kirjoita sähköpostin otsikoksi "Sähköpostilista" ja viestin sisällöksi nimesi ja sähköpostiosoitteesi sekä toiveesi liittyä sähköpostilistalle.

Alkuun


Eesti Maja - Viro-keskus Suvilahdessa

Eesti Maja - Viro-keskus on Helsingin Viro-toimijoiden kansalaisaloitteena toteuttama hanke, joka kokoaa saman katon alle useita Viron ja Suomen kulttuuri-, koulutus-, matkailu- ja taloussuhteita edistäviä tahoja. Tällä hetkellä talossa toimivat Viron elinkeinoelämän kehittämissäätiö Enterprise Estonia, Suomen Viro-yhdistysten Liitto SVYL, Tuglas-seura, Viro-instituutti Suomessa ja Viron matkailun edistämiskeskus.

Eesti Maja - Viro-keskuksen tiloissa toimivien järjestöjen toimistot ovat avoinna arkisin klo 10-16.

Viron matkailun edistämiskeskuksessa on mahdollista tutustua Viroa koskeviin matkailu-uutisiin. Viro-instituutti Suomessa, Suomen Viro-yhdistysten Liitto ja Tuglas-seura palvelevat kaikissa Viroon liittyvissä kysymyksissä, esillä on runsaasti Viro-esitteitä sekä tietoa Eesti Majan kulttuuritarjonnasta.

Keskuksen osoite on Sörnäisten rantatie 22, 00540 Helsinki.
Eesti Majaan on helppo tulla joko metrolla (jää pois Sörnäisen tai Kalasataman asemalla) tai useilla keskustasta tulevilla busseilla ja raitiovaunuilla, ja autoilijoillekin löytyy parkkitilaa. Eesti Majaan pääsee C-ovesta, Baltia-kirjastoon E-ovesta!

Lisätietoja:
Viro-keskus - Eesti Maja
Suvilahti, Sörnäisten rantatie 22
00540 Helsinki
www.eestimaja.fi

Alkuun


Luentopaketti "Viro todella tutuksi"

SVYL tarjoaa Suomen kansalais- ja työväenopistoille, muille vapaata sivistystyötä tekeville oppilaitoksille sekä kaikille kiinnostuneille monipuolista Viro-tietoutta uuden Luentopaketti-palvelun kautta.
Lue lisää Luentopaketista
Luentopaketin aihepiirit

Alkuun


Virolaisen valokuvaajan Kalju Suuren valokuvanäyttely saatavana seurojen käyttöön

Tiedustelut ja tilaukset SVYL:n toimisto, p. 040 777 4618, svyl@svyl.fi.


Valokuvanäyttely Tartto - tuttua ja tuntematonta saatavana seurojen käyttöön

Elle Metsin valokuvanäyttely on saatavana SVYL:n kautta jäsenseurojen käyttöön!

Tiedustelut ja tilaukset SVYL:n toimisto, p. 040 777 4618, svyl@svyl.fi.


Alkuun