Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

Ajankohtaista
SVYL:n tapahtumakalenteri


Valokuvanäyttely
Yhteinen horisonttimme

Tampereen kansainvälisessä toimintakeskuksessa 1.-28.2.
Akaan kaupunginkirjastossa 26.2.-21.3.
Huittisten kirjaston Hermanni-salissa 1.-29.4.
Kouvolan pääkirjastossa 26.9.-8.10.

Valokuvanäyttely kertoo Virossa Peipsijärven rannalla sijaitsevasta Kallasten pikkukaupungista. Näyttelyn työt on kuvannut Pekka Punkarin (Kamera-lehti) johdolla Helsingin kaupungin Kulttuuriareena Glorian valokuvaryhmä: Katrin Kuusik, Leena Louhivuori, Ari Matinmikko, Pekka Mönttinen sekä Nicklas Nyman.

Kallasten perustivat alueelle 1700-luvulla tulleet vanhauskoiset venäläiset. Asukkaista valtaosa on edelleen venäjänkielisiä ja vanhauskoisia. Asutus on keskittynyt kolmen Peipsin suuntaisen kadun varteen. Elämä Peipsijärven rannalla pyörii paljolti kalastuksen ympärillä. Kalastus on yhteinen harrastus ja elinkeino rajan molemmin puolin. Kala syödään heti tai säilötään ja kuljetetaan myyntiin Viroon, Suomeen ja muuallekin Eurooppaan. Myös paikalliset sipulit, suolakurkut, hunaja ja yrtit ovat kuuluisia ja kaikkien haluamia Virossa. Elokuussa järjestettävät kala- ja sipulimarkkinat ovatkin suurin tapahtuma paikkakunnalla.

Valokuvaryhmä osallistui Kallasten kaupungin elämään keväällä 2014, kun pilkkikausi oli vilkkaimmillaan. Kuvausreissusta syntyi hieno näyttely, jonka työt kuvaavan paikallista arkkitehtuuria, ruokakulttuuria ja upeaa luontoa. Yhteinen horisonttimme -näyttely koristi myös Milanon maailmannäyttelyn Viro-paviljongin seiniä elokuusta lokakuuhun 2015.

Yhteistyössä: Metropolia-ammattikorkeakoulu, Kulttuuriareena Gloria, Viron Suomen-instituutti, Euroopan kulttuuripääkaupunki Tallinna 2011, Tallinnan kaupungin kulttuuri- ja nuoriso-osastot, Baltic Film and Media School, Euroopan sosiaalirahasto 2007-2013, Akaan seudun Suomi-Viro-seura, Tampere-Tartto-seura, Huittisten seudun Suomi-Viro-seura, Kouvolan Viro-seura ja SVYL.

Alkuun


Virolainen musiikki soi!
Voorand/Sooäär/Koikson/Daniel
Helsingin Musiikkitalon ravintolassa
18.5. klo 19 (ovet)

Kevään toisella virolaisen musiikin klubilla 18.5. klo 19 (ovet) esiintyvät Voorand/Sooäär/Koikson/Daniel!

Laulajat Kadri Voorand ja Liisi Koikson sekä kitaristit Jaak Sooäär ja Paul Daniel esittävät säveltäjä Veljo Tormisin tuotantoa jazz-sovituksina.
Virolaista Veljo Tormista pidetään yhtenä nykyajan tärkeimmistä kuoromusiikin säveltäjistä. Iso osa hänen tuotantoaan pohjautuu vanhoihin virolaisiin kansanlauluihin. Laulaja Kadri Voorand ja kitaristi Jaak Sooäär ovat jo pitkään suunnitelleet ihailemansa maestron laulujen esittämistä improvisoituina jazz-sovituksina. Ensimmäinen konsertti pidettiinkin Veljo Tormisin 85-vuotisjuhlan kunniaksi Jazzkaar-festivaalilla viime vuonna. Voorandin ja Sooäärin lisäksi projektiin liittyivät laulaja Liisi Koikson ja kitaristi Paul Daniel. Koska debyytti oli erittäin onnistunut, muusikot päättivät jatkaa yhtyeenä - Veljo Tormisin suvereenista tuotannosta löytyy esitettävää vielä pitkäksi aikaa.

Liput (11,50e/8,50e)
www.lippupalvelu.fi

Klubisarjan järjestää Viro-instituutti yhteistyössä Tuglas-seuran, SVYL:n ja Viron suurlähetystön kanssa. Tukevat Viron kulttuuriministeriö ja Viron kulttuurirahasto.

Alkuun


viro.nyt 2-2016
ilmestyy 13.5.

Vuoden 2016 toinen viro.nyt ilmestyy 13.5. kattaen loppukevään ja kesän.

Lehden materiaalipäivä on 15.4. Tuohon mennessä tulee seurojen tapahtumatietojen ja osoitemuutosten olla liiton toimistolla osoitteessa svyl@svyl.fi. Mahdolliset juttuideat on hyvä esittää jo paljon ennen materiaalipäivää.


Alkuun


SVYL Facebookissa

SVYL tiedottaa tapahtumistaan myös Facebook-sivustolla.

Alkuun


Haluatko SVYL:n tiedotuslistalle?

Kiinnostavatko Viro ja Suomen Viro-tapahtumat? SVYL:n sähköpostilistalta saat tietoa liiton omista tapahtumista sekä muista Suomen Viro-tapahtumista.

Liity sähköpostilistalle lähettämällä sähköpostia liiton toimistoon svyl@svyl.fi. Kirjoita sähköpostin otsikoksi "Sähköpostilista" ja viestin sisällöksi nimesi ja sähköpostiosoitteesi sekä toiveesi liittyä sähköpostilistalle.

Alkuun


Eesti Maja - Viro-keskus Suvilahdessa

Eesti Maja - Viro-keskus on Helsingin Viro-toimijoiden kansalaisaloitteena toteuttama hanke, joka kokoaa saman katon alle useita Viron ja Suomen kulttuuri-, koulutus-, matkailu- ja taloussuhteita edistäviä tahoja. Tällä hetkellä talossa toimivat Viron elinkeinoelämän kehittämissäätiö Enterprise Estonia, Suomen Viro-yhdistysten Liitto SVYL, Tuglas-seura, Viro-instituutti Suomessa ja Viron matkailun edistämiskeskus.

Eesti Maja - Viro-keskuksen tiloissa toimivien järjestöjen toimistot ovat avoinna arkisin klo 10-16.

Viron matkailun edistämiskeskuksessa on mahdollista tutustua Viroa koskeviin matkailu-uutisiin. Viro-instituutti Suomessa, Suomen Viro-yhdistysten Liitto ja Tuglas-seura palvelevat kaikissa Viroon liittyvissä kysymyksissä, esillä on runsaasti Viro-esitteitä sekä tietoa Eesti Majan kulttuuritarjonnasta.

Keskuksen osoite on Sörnäisten rantatie 22, 00540 Helsinki.
Eesti Majaan on helppo tulla joko metrolla (jää pois Sörnäisen tai Kalasataman asemalla) tai useilla keskustasta tulevilla busseilla ja raitiovaunuilla, ja autoilijoillekin löytyy parkkitilaa. Eesti Majaan pääsee C-ovesta, Baltia-kirjastoon E-ovesta!

Lisätietoja:
Viro-keskus - Eesti Maja
Suvilahti, Sörnäisten rantatie 22
00540 Helsinki
www.eestimaja.fi

Alkuun


Luentopaketti "Viro todella tutuksi"

SVYL tarjoaa Suomen kansalais- ja työväenopistoille, muille vapaata sivistystyötä tekeville oppilaitoksille sekä kaikille kiinnostuneille monipuolista Viro-tietoutta uuden Luentopaketti-palvelun kautta.
Lue lisää Luentopaketista
Luentopaketin aihepiirit

Alkuun


Virolaisen valokuvaajan Kalju Suuren valokuvanäyttely saatavana seurojen käyttöön

Tiedustelut ja tilaukset SVYL:n toimisto, p. 040 777 4618, svyl@svyl.fi.


Valokuvanäyttely Tartto - tuttua ja tuntematonta saatavana seurojen käyttöön

Elle Metsin valokuvanäyttely on saatavana SVYL:n kautta jäsenseurojen käyttöön!

Tiedustelut ja tilaukset SVYL:n toimisto, p. 040 777 4618, svyl@svyl.fi.


Alkuun