Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)
Espoon Suomi-Viro seura ry

Vuoden 2003 virallinen toimintakertomus ilmestyy vuosikokouksen hyväksyttyä sen syksyllä 2004.

SVYL:n toimintaa vuonna 2003

Matka 2003 -messuilla

SVYL osallistui jälleen Suomen suurimpaan matkailutapahtumaan Helsingin Messukeskuksessa 16.-19.12003. Liiton vireä SVYL-Verkkopuoti oli näkyvästi esillä uusine kirjoineen.


Viro 85 -juhlia vietettiin ympäri maata

Viron itsenäisyyspäivän vietto on yksi liiton ja jäsenseurojen perinteisimmistä juhlista. Juhlallisuuksia oli tällä kertaa seitsemällä paikkakunnalla.

22.2. Tampere: Viro 85 - itsenäisyyspäiväjuhla
Tampereen vanhalla kirjastotalolla puhuivat mm. suurlähettiläs Matti Maasikas sekä Mart Laar. Juhlan järjesti Tampereen Eesti-klubi yhteistyössä Tampere-Tartto-seuran kanssa.

23.2. Turun seudun Viro-seuran ja Varsinais-Suomen Viro-keskuksen Viron itsenäisyyspäivän juhla
Turun yliopiston päärakennuksella. Juhlapuhujana oli SVYL:n puheenjohtaja kirjailija Harri Raitis aiheella Viron historian opetuksia kansallisvaltioiden tulevaisuudesta Euroopassa. Kunniakonsuli rehtori Keijo Virtanen avasi tilaisuuden, ja tervehdyksen toi sotilasasiamies Jaanus Elvre. Musiikista vastasi Rado-yhtye.

23.2. Riihimäki
Hämeenlinnan ja Riihimäen Suomi-Viro-yhdistyksen Viron itsenäisyyspäivän juhla Eteläisen koululla. Juhlapuhujina olivat työministeri Tarja Filatov ja Viron Suomen-suurlähettiläs Matti Maasikas. Tilaisuudessa esiintyivät Riihimäen Työväen Mieskuoro ja Eteläisen koulun lapsikuoro. Juhlamenot jatkuivat Riihimäellä Marjan pubissa, jossa vietettiin Saku-iltaa virolaisten oluiden merkeissä.

24.2. Helsinki
Perinteinen helsinkiläinen Viron itsenäisyyspäivän vietto alkoi seppeltenlaskulla virolaisten sankarihaudoille Malmin hautausmaalla. Iltapäivällä pidettiin kansalaistilaisuus Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Vanhankirkon puistossa, SVYL:n puheenjohtaja Harri Raitis puhui. Illalla kansalaisjuhlassa Suomalaisella klubilla ohjelmassa oli mm. tutkija Iivi Masson esitelmä. Musiikista vastasi saksofonisti Siim Aimla. Viron suurlähetystön konsertti päätti illan Temppeliaukion kirkossa. Vanhan musiikin yhtye Rondellus esiintyi.

24.2. Jyväskylä
Keski-Suomen Viro-seuran elokuvaviikkojen avajaiset Viron itsenäisyyspäivän kunniaksi. Ohjelmassa Auringon lapset / Päikese lapsed.

24.2.2 Salo
Salon seudun Suomi-Viro-seuran itsenäisyyspäivän juhlassa pastori Raigo Liiman kertoi uskonnon asemasta Virossa ennen ja jälkeen uuden itsenäisyyden.

25.2. Vaasa - Vaasa-Pärnu-seuran jäsenilta ja Viron itsenäisyyspäivän juhla
Jäseniltaa vietettiin Viron itsenäisyyspäivän merkeissä Sotilaskodissa.


Vahvat pelaajat pelaavat heikkojen pelaajien kanssa samoilla ehdoilla

Sören Heinpalun näyttely oli esillä SVYL:n toimistolla joulu-helmikuussa.
Viron suurlähetystössä marraskuussa 2002 ihastuttanut näyttely oli nyt vuorostaan SVYL:ssa. Taiteilija Heinpalu on syntynyt 4.2.1982. Hän ei ole koskaan käynyt koulua ja vasta 15-vuotiaana hän liittyi ensimmäiseen lapsikollektiiviin Käo-päivähoitokodissa. Näyttelyssä olivat esillä viimeisen kahden vuoden aikana valmistuneet työt. Sörenin ohjaajana ja tukihenkilönä on töiden valmistumisvaiheessa toiminut opintokerhon opettaja.


Saarenmaan valssi - Georg Otsia muistellen

Konsertti Savoy-teatterissa

Kevään ehdoton suurtapahtuma oli Helsingissä Savoy-teatterissa 25.3.2003 järjestetty Georg Ots -konsertti. Esiintyjät olivat suomalaisia ja virolaisia huippuartisteja: Tõnis Mägi, Uno Loop, Eduard Toman, Aleksandr Ivashkevitsh, Eve Pärnsalu, Hannu Lehtonen sekä Estonian All Stars Band. Illan juonsi Seija Wallius. Ennen varsinaista konserttia suomalainen Ots-trio viihdytti Savoy-teatterin kahvilassa. Konsertti osoitti, että Georg Ots kiinnostaa edelleen, sillä yleisöä oli paikalla yli 500 henkeä ja median edustajia Eesti Päevalahdestä sekä Viron tv:stä. SVYL järjesti konsertin yhdessä tallinnalaisen Jazzkaar Festivalsin ja Savoy-teatterin kanssa. Tapahtumaa tukivat Partek, Tallink, Viro-instituutin ystävät ry, Viron elinkeinoelämän kehittämissäätiö, Riihi säätiö sekä Suomalais-Eestiläinen Kauppayhdistys.


Ystävyysseurojen myyjäiset Lahdessa

SVYL osallistui ystävyysseurojen myyjäisiin Lahdessa sunnuntaina 27.4. Värikkäässä tapahtumassa SVYL oli ainut Viro-seurojen edustaja. Ensi vuonna ystävyysseurojen myyjäisillä on 20. juhlavuosi. SVYL osallistuu myyjäisiin myös silloin.


Eurooppa-päivä 9.5.

SVYL ja viro.nyt olivat edustettuna Helsingin Esplanadin puiston tapahtumassa Viron suurlähetystön osastolla.


Baltia-keskuksen avoimet ovet 10.5.

Suomen Baltia-keskuksen eri järjestöt avasivat ovensa yleisölle lauantaina 10.5. Tarjolla oli pientä naposteltavaa sekä ohjelmaa Viron, Latvian ja Liettuan suunnalta. SVYL:ssa oli kahvipannu kuumana koko päivän, arpajaiset, tietokilpailu, kirjamyyntiä, VIRKKI-kirjakaupan uutuuksien esittelyä, kirjakirppis sekä taiteilijoiden Ave Nahkurin ja Sören Heinpalun myyntinäyttelyt.


Virumaalla luonnon helmassaa 29.5. - 1.6.

16 innokasta matkailijaa tutustui Virumaan maakuntaan liiton luonto- ja maaseutumatkalla. Seuraavia matkoja suunnitellaan - niin hyvin matkalla viihdyttiin! Matkakuvat ovat Kaija ja Ilmo Isotalon näpsimiä:


Viron iltamat: Viron laulu ja leipä 18. - 24.8.

18.8. Joutsa, 19.8. Jyväskylä, 20.8. Tampere, 21.8. Kuru, 22.8. Lammi, 23.8. Kotka ja 24.8. Loppi

Viron laulavasta vallankumouksesta on kulunut 15 vuotta. Nyt laulettiin ja tanssittiin sitä muistellen. Mukana oli suosittu Suveniir-yhtye Tallinnasta, joka konsertoi ja soitti iltamissa. Ohjelmaan kuului myös tervehdyksiä, virolaisen ruisleivän maistelua ja kirjamyyntiä. Järjestäjinä olivat Soome-Eesti-selts ja SVYL paikallisine jäsenseuroineen.


Taiteiden yö 28.8. Helsingissä Furuvikin huvilassa

Helsingissä vietettiin "sitä alkuperäistä", Helsingin juhlaviikkoihin kuuluvaa Taiteiden yötä torstaina 28.8.2003. Helsinki-Tallinna-seura avasi Furuvikin huvilansa Virosta kiinnostuneelle yleisölle ja myös SVYL ja VIRKKI-kirjakauppa olivat paikalla. Ohjelmassa oli musiikkia, Eesti Lasteringin esiintyminen, tahitilaisia tansseja ja tanssimusiikkia.


Keskustelua Viron EU-jäsenyyden vaikutuksesta

10.9. Lahdessa: Faktoja ja tunnelmia - uusi Nato- ja EU-jäsen Viro
Tietoiskutilaisuus Viron EU-kansanäänestyksen kynnyksellä. Aiheesta alusti ja pääsihteeri Kulle Raig. Tilaisuuden järjestivät Keski-Lahden Sotaveteraanien hallitus ja naisjaosto.

21.9. Lohjalla: Lohjan kaupungintalolla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa alusti europarlamentaarikko Ulpu Iivari aiheenaan Viron EU-äänestyksen arviointi. Mukana keskustelemassa olivat myös meppi Uma Aaltonen, Viron suurlähettiläs Matti Maasikas ja pääsihteeri Kulle Raig. Tilaisuuden järjesti Lohjan seudun Suomi-Viro-seura.


SVYL-Verkkopuoti Turun Kirjamessuilla 3. - 5.10.2003

Turun Kirjamessut järjestettiin jo 11. kertaa. Messujen kansainvälisiin teemoihin kuului tällä kertaa myös Viro, joten oli luonnollista, että SVYL:n Viro-aiheinen verkkopuoti osallistuu messuille. Menestyksekäs kirjamyynti osoitti, että virolainen kirjallisuus kiinnostaa ihmisiä edelleen paljon. Messuilla SVYL:n järjestämään ohjelmaan kuuluivat Konstantin Päts -näyttely, Presidentti Konstantin Päts -kirjan kirjoittaneen Martti Turtolan haastattelu sekä pieni esitelmä Georg Otsista ja Verkkopuodissa myytävästä Saarenmaan valssi -elämäkerrasta.


SVYL:n liittokokous Kouvolassa lauantaina 25.10.

SVYL:n liittokokous pidettiin vuonna 2003 Kouvolassa. Puhujavieraana oli Viron Suomi-instituutin kulttuusihteeri, kirjailija ja mielipidevaikuttaja Maimu Berg. Kokous ja Bergin esiintyminen uutisoitiin näkyvästi paikallisessa Kouvolan Sanomat -lehdessä. Kaupungintalon valtuustosalissa pidetyssä kokouksessa käsiteltiin normaalit vuosikokousasiat - toimintakertomukset, taseet, tuloslaskelmat, talousarviot ja toimintasuunnitelmat. Hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossaan, ensi vuonna ovat erovuorossa Eero Lehtonen, Heikki Rantala ja Juha Tetri.


Martin markkinat 15.11.

Perinteiset Martin markkinat houkuttelivat Helsingin Katajanokalle Wanhaan Satamaan taas tuhatmäärin Virosta kiinnostunutta yleisöä. Markkinoiden teemana oli Viron elävä kansankulttuuri. SVYL osallistui tapahtumaan omalla kabinetilla kauppakadun varrella. Esillä oli nuorten vammaisten virolaisten piirroksia ja grafiikkaa. SVYL-Verkkopuoti myi kirjoja, joulukortteja ja suklaata. Nuoret virolaiset taiteilijat tekivät pikamuotokuvia kabinetin ulkopuolella. SVYL järjesti markkinoilla myös suositun Ots-trion konsertin, joka keräsi useita kymmeniä kuulijoita. Mukana markkinoilla olivat niin ikään Eesti lastering, Espoon Suomi-Viro-seura, Suomalaisuuden liitto, Virkku ja Viron ortodoksisen kirkon Ystävyysseura.


Suomen itsenäisyyspäivän matka Tallinnaan 5. - 8.12.

SVYL ja Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku ry matkustivat viettämään Suomen itsenäisyyspäivää Tallinnaan joulukuun alussa. Yhdessä Suomen-poikien kanssa vietettävät juhlallisuudet ajoittuivat tällä kertaa aivan oikealle päivämäärälle 6.12. SVYL antoi juhla- ja konserttitilaisuudessa ansiomerkkinsä Uno Järvelalle ja Jaak Salumäelle. Samoin SVYL luovutti viro.nytin joulutervehdyskeräyksellä ja Veljet-levymyynnillä kerätyt varat Suomen-pojille. SVYL:n tervehdyspuheen piti tänä vuonna hallituksen jäsen Anu Marttila.


Pääkaupunkiseudun Viro-yhdistysten jäsenten yhteiset pikkujoulut

Pääkaupunkiseudun Viro-yhdistysten ensimmäistä yhteistä pikkujoulua vietettiin Baltia-keskuksen tiloissa 16.12.2003. Joulun tuloa oli juhlistamassa n. 30 - 40 henkeä. Joulupöytään oli katettu vain virolaista tarjottavaa, joululaulut kaikuivat vain viroksi ja tietokilpailukysymykset käsittelivät nekin vain Viroa.

Alkuun

Muumi