Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)
Espoon Suomi-Viro seura ry

Vuoden 2007 virallinen toimintakertomus ilmestyy vuosikokouksen hyväksyttyä sen syksyllä 2008.

Tulevaa toimintaa löydät Ajankohtaista-sivulta.

SVYL:n toimintaa vuonna 2007

Tieteiden yö 11.1.

Vuoden 2007 ensimmäinen tapahtuma oli Tieteiden yö Baltia-keskuksessa. SVYL osallistui järjestämällä klo 19.00 Baltia-keskuksen tiloissa (Mariankatu 8 B, 2. krs) yleisöluennon Construction of Estonian Identity: What Estonia Can Learn from Finland? Luennoitsija oli VTT Raivo Vetik (Tallinnan yliopisto). Muut Tieteiden yön tapahtumat Baltia-keskuksessa: klo 18.30 Latvian virolaiset -valokuvanäyttelyn avajaiset (Rozentals-seura) ja klo 20 FT Marjo Mela: Latvian vähemmistöt (Rozentals-seura)


Matkamessut 18.1.-21.1.2007

SVYL osallistui to-su 18.-21.1.2007 Matkamessuille Helsingin messukeskuksessa omalla myyntikojullaan ystävyysseurojen osastolla. Tarjolla oli uusinta Viroa koskevaa kirjallisuutta.


viro.nyt 1-2007 ilmestyi 13.2.2007

Vuoden 2007 ensimmäinen viro.nyt ilmestyi helmikuussa ennen Viron itsenäisyyspäivää, teemana Maailman tunnetuimmat virolaiset - hiihtäjät Andrus Veerpalu ja Kristina Šmigun ja sumopainija Baruto. Lehdessä ilmestyi myös muita juttuja, mm. uutisia Virosta, seurojen tapahtumakalentereita jne. SVYL:n jäsenseura Baltirail ry esittäytyi. Lehdessä julkaistiin mm. myös kaikkien SVYL:n jäsenseurojen yhteystiedot ja Viron itsenäisyyspäivän tapahtumat.


Viron itsenäisyyspäivä 24.2.2007

SVYL osallistui Helsingissä seppeleenlaskuun virolaisten sankarihaudalle Malmin hautausmaalla klo 12, missä muistopuheen piti Suomen-poikien perinneyhdistyksen puheenjohtaja, kansanedustaja Seppo Lahtela, sekä kansalaistilaisuuteen suomalaisten muistomerkillä Vanhan kirkon puistossa klo 17.

Pienimuotoinen iltatilaisuus SVYL:n tiloissa alkoi klo 18. Juhlapuheen piti SVYL:n hallituksen jäsen Juha E. Tetri. Raimond Valgren musiikkia esitti kitaralla Tiit Peterson.


Estonia 100 -näyttely Huittisissa

Helmikuun 2007 ajan Huittisten kaupungintalon ala-aulassa.


Tule ja löydä – Viron matkailuseminaari 14.3.

Suomen Viro-yhdistysten liitto, Enterprise Estonia/Viron MEK, Tuglas-seura ja Viron suurlähetystö järjestivät 14.3. klo 14.30-16.15 Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa yhteisen matkailuseminaarin.

Seminaarin ohjelma:
14.30 seminaarin avaus
varapuheenjohtaja Anne Samlik (Viron matkatoimistoalan liitto ETFL)
II lähetystösihteeri Kairi Leivo (Viron suurlähetystö)
14.50 aluejohtaja Toomas Tärk (Enterprise Estonia/Viron MEK):
Viro – monipuolinen matkailumaa
15.05 tietokirjailija Kulle Raig:
Viron kylpylät
15.20 kulttuurisihteeri Tapio Mäkeläinen (Tuglas-seura):
Viro – kulttuurimatkailun Mekka
15.35 myynti- ja markkinointijohtaja Pekka J. Helin (Tallink Silja oy):
Laivamatkailun näköalat
15.50 seminaarin lopetus
16.00 kahvitarjoilu


SVYL oli mukana Baltian maiden Euroviisu-tapahtumassa 9.5.
ja Espan Euroviisutorilla 8.–12.5.

Bio Rexin (Lasipalatsi) Baltia-päivä 9.5. klo 14-18

Keskiviikkona 9.5 oli Lasipalatsin Bio Rexissä Baltia-päivä. Baltian maiden ystävyysseurat ja matkailutoimistot pystyttävät oman standinsa Bio Rexin aulaan ja jakoivat tietoa Latviasta, Liettuasta ja Virosta, ko. maiden kulttuuri- ja matkailunähtävyyksistä ja paljosta muusta.

Baltia-päivän 9.5. järjestivät: Viisukuppila sekä Donelaitis-seura, Latvian matkailutoimisto, Rozentals-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura, Viro-instituutti ja Viron MEK.

Espan Euroviisutori 8.–12.5.

Helsingin Esplanadin puistoon pystytettiin euroviisujen finaaliviikoksi Eurooppatori. Viisuihin osallistuvat maat esittelivät torilla osaamistaan, kulttuuriaan ja matkailuaan. Tapahtuman järjestivät osallistujamaiden suurlähetystöt yhteistyökumppaneineen. Viron suurlähestystön apuna olivat Suomen Viro-yhdistysten liitto sekä Tuglas-seura, Viro-instituutti ja Viron MEK. Tori avattiin yleisölle tiistaina 8. toukokuuta kello 15, ja se oli avoinna 9.–11.5. klo 11–19 ja lauantaina 12.5. klo 10–18. Erityisohjelmaa torilla oli Eurooppapäivänä 9. toukokuuta. Silloin esiintymislavalla oli tarjolla eurooppalaista kulttuuriohjelmaa ja tietoa Euroopasta.


Estonia 100 -näyttely Lohjalla 7.-13.5.

Lohjan Museon makasiinissa (Iso Pappila, Lohja)
Mare Luuk piti avajaisissa 7.5. esitelmän aiheesta.


viro.nyt 2-2007 ilmestyi 21.5.2007

Vuoden 2007 toinen viro.nyt ilmestyi toukokuussa. Teemana oli Vironruotsalaiset - Viron alkuperäinen vähemmistö. Lehdessä ilmestyi myös muita juttuja, mm. uutisia Virosta, seurojen tapahtumakalentereita, jne. Vihdin Vironystävät ja Hämeenlinnan ja Riihimäen Suomi-Viro-yhdistys esittäytyivät.


Maailma kylässä -festivaali 26.-27.5.
Kaisaniemen puistossa Helsingissä

SVYL osallistui la 26.5 klo 12-20 ja su 27.5. klo 12-18 Maailma kylässä -festivaalille Kaisaniemen puistossa omalla myyntikojullaan. Tarjolla oli uusinta Viroa koskevaa kirjallisuutta.


Baltia-keskuksen avoimet ovet
keskiviikkona 30.5. klo 14-19

Baltia-keskuksen avoimien ovien perinteemme sai jatkoa tutussa paikassa eli keskuksen tiloissa osoitteessa Mariankatu 8.

Ohjelma:
14.00 Liettua-näyttelyn avajaiset
14.30 Elokuva Riiasta
15.00 Liettuan matkailuneuvonnan johtaja Rasa Slivinskaite kertoi Liettuan matkailusta
15.30 Viron matkailun edistämiskeskuksen Suomen aluejohtaja Toomas Tärk kertoi Viron matkailusta
16.00 Matkailumaa Viro -näyttelyn avajaiset
16.30 Juhani Salokannel kertoi A.H. Tammsaaren Totuus ja oikeus -romaanisarjan kolmannesta osasta, joka on juuri ilmestynyt hänen kääntämänään suomeksi nimellä Surmatulet
17.00 Kulle Raig kertoi presidentti Kekkosen suhteista Viroon ja näytti elokuvan Kekkosen valtionvierailusta Viroon
17.30 Tietokilpailun tulosten julkistaminen ja palkintojenjako
18–19.00 Nyky-Viro tarinoissa, runoissa ja lauluissa -illanvietto Viro-instituutissa

Koko iltapäivän ja illan ajan myös:

  • Kirja- ja levymyynti: runsaasti uutuuksia!
  • Tuoretta matkailumateriaalia Virosta, Latviasta ja Liettuasta
  • Tietokilpailu - kysymyksiä ja palkintoja kolmesta Baltian maasta

Tapahtuman järjestivät: Donelaitis-seura, Latvian matkailutoimisto, Rozentals-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura, Enterprise Estonia ja Viron Suomen-instituutti.


Anton Tšehovin Karhu
ja Peeter Vähin Pastoral of The Computerized World

Ensi-ilta Kellariteatterissa (Liisankatu 27, Helsinki) 12.8. klo 19
Säveltäjä Peeter Vähi kertoi ennen esitystä teoksestaan.
SVYL järjesti säveltäjän vierailun ensi-iltaan.


viro.nyt 3-2007 ilmestyi 23.8.2007

Vuoden 2007 kolmas viro.nyt ilmestyi syksyn toimintakauden aluksi. Teemana oli 375-vuotias Tarton yliopisto. Lehdessä ilmestyi myös muita juttuja, mm. uutisia Virosta, seurojen tapahtumakalentereita, jne. Keravan Viro-seura ja Joensuun Suomi-Viro-Seura esittäytyivät.


Taiteiden yö Furuvikin huvilassa 24.8.

Furuvikin huvila (Furuvikintie 5, Helsinki)
klo 17-22

SVYL järjesti yhdessä Helsinki-Tallinna-seuran ja Viljandin ystävien kanssa koko perheen musiikkipainotteisen Taiteiden yö -tapahtuman, jossa oli tarjolla monipuolista ohjelmaa:
klo 18 nukketeatteriesitys (Are Uder Viron kansallisesta nukketeatterista)
klo 19.30 musiikki- ja kansantanssiopetusta (Kulno Malva Viljandin kulttuurikorkeakoulusta)

Mukana oli myös aikaisimmilta vuosilta tuttu JUKS, joka toi käsitöitä, keramiikkaa ja pellavaa myytäväksi.
SVYL myi Viroon liittyvää kirjallisuutta ja musiikkia.
Grillissä virolaista makkaraa ym.

Lue lisää Helsinki-Tallinna seuran blogista!


Rakverelaisen kuvataiteilijan Jan Tammikin taidenäyttely oli esillä Malmin kirjastossa 3.-21.9.2007

Jan Tammik, tunnetun kuvataiteilijan Rein Tammikin poika, syntyi Rakveressa. Hän opiskeli ensin Rakveren III lukiossa taideluokalla ja myöhemmin Tarton taidekoulussa. Myös isä Rein opetti poikaansa. Jan Tammik maalaa lähinnä merta ja asetelmia. Näyttelyitä hänellä on Viron ja Suomen lisäksi ollut Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa.


Turun kirjamessut 5.-7.10. Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa

SVYL osallistui tänäkin vuonna Turun kirjamessuille, jossa SVYL:n osastolla oli esillä SVYL-Verkkopuodin kirjoja, levyjä ja kasetteja.


Siltana Suomenlahti - Suomenlahden turvallisuus ja transitio -seminaari Pikkuparlamentin auditoriossa 9.10. klo 9.00–12.30

SVYL järjesti yhdessä eduskunnan Viro-ystävyysryhmän ja Viron lähetystön kanssa seminaarin, jossa puhujina olivat Krista Kiuru, Alpo Juntunen, Karl-Erik Michelsen ja Gunnar Okk.
Seminaarin avasi kansanedustaja Krista Kiuru, Suomenlahden strateginen merkityksestä puhui dosentti, erikoistutkija Alpo Juntunen.
Professori Karl-Erik Michelsen kertoi aiheesta 'Karjalan paluu' - Pietari, Karjalankannas ja Suomenlahti Itämeren kehityksen polttopisteessä, ja Pohjoismaiden Investointipankin varapresidentti sekä Viron ja Suomen yhteistyöraportin Viron selvitysmies Gunnar Okk puhui Suomen ja Viron energiaturvallisuudesta ja varusteluvarmuuden näkymistä.


viro.nyt 4-2007 ilmestyi 9.11.

Teemana oli eri alojen virolaisia naisvaikuttajia - poliitikko Ene Ergma, muotisuunnittelija Reet Aus, sosiaalipolittikan professori Marju Lauristin ja runoilija sekä Saarikoski-seuran johtaja Elo Viiding.
Lehdessä ilmestyi mm. myös uutisia Virosta, SVYL-seurojen tapahtumakalentereita, Suomen Viro-tapahtumia, kirja- ja levyesittelyjä sekä paljon muuta. Kainuun Viro-seura ja Vakka-Suomen Viro-Seura esittäytyivät.


Tuglas-seuran Martin markkinat 10.–11.11.

SVYL osallistui tuttuun tapaan Tuglas-seuran järjestämille Martin markkinoille.
Ensi kertaa kaksipäiväisillä markkinoilla SVYL:n osastolla olivat SVYL:n lisäksi Espoon Suomi-Viro-seura, Olutsilta, Suomalaisuuden liitto, Virkku ry sekä virolainen levymyyjä Ain Reispukk.


Luento Lohjan seudun Suomi-Viro-seurassa 14.11.

SVYL:n toiminnanjohtaja Kirsi Koikkalainen piti Lohjan seudun Suomi-Viro-seurassa luennon aiheesta Tämän päivän Viro.


Suomen Viro-yhdistysten liiton liittokokous 17.11.

Yleisölle avoin osuus alkoi klo 12: tilaisuuden avasi Vaasan kaupunginjohtaja Markku Lumio, Vaasa-Pärnu-seuran puheenjohtaja Raimo Vahtera välitti Viron suurlähettiläs Merle Pajulan tervehdyksen ja Vaasan Kuulopiston puhallinyhtye esiintyi johtajanaan Hannu Haahkala.
Esitelmän aiheesta Oliko Pronssisoturi turvallisuusriski Virolle? piti Viron kansanedustaja Trivimi Velliste.
Toiminnanjohtaja Kirsi Koikkalainen kertoi SVYL:n vuosista 2007 ja 2008.
Seurasivat jäsenseurojen edustajien alustukset ryhmäkeskusteluihin ja lounaan jälkeen ravintola Silveriassa ryhmäkeskustelujen purku ja yleinen keskustelu aiheista.
Klo 16.00 alkoi liittokokous, johon osallistui 22 edustajaa 15 SVYL:n jäsenseurasta.
Liiton puheenjohtajana jatkaa turkulainen Harri Raitis, varapuheenjohtajina tamperelainen Liisa Löyttyniemi ja espoolainen Nyyrikki Kurkivuori.
Hallituksessa jäseninä jatkavat Eero Lehtonen (varajäsen Raini Kiukas) ja Heikki Rantala (varajäsen Pirjo Ranki).
Hallituksen kokoonpanoon tuli myös muutoksia. Erovuorossa ollut Martti Asunmaa valittiin jatkamaan, hänen varajäsenekseen valittiin Pentti Kangasluoma. Erovuorossa olleen Kaire Trein tilalle valittiin Silja Angerma-Karila (varajäsenenä jatkaa Pirkko Ylilammi). Erovuorossa olleen Harri Turkulaisen tilalle valittiin Raimo Vahtera (varajäseneksi Paula Kossila). Juha Tetrin varajäseneksi valittiin Liisa Ruha.
Tilaisuuden juonsi Roni Uppgård.
Liittokokous päättyi Vaasan kiertoajeluun.


Suomen Viro-yhdistysten liiton ja Viron Suomen-instituutin yhteinen Virolaisten tonttujen joulu 27.11. klo 18-21 KokoTeatterin Bar Kokossa

Runoilevina tonttuina Karl Martin Sinijärv, Wimberg ja Jürgen Rooste, kitaraa soitti Marko Martinson.


Suomi 90 -juhlintaa Tallinnassa 7.-8.12.

7.12. pidetyssä historiakonferenssissa Suomi 90 Viru-hotellin konferenssisalissa esiintyjinä olivat ministeri Max Jakobson ja professori O. Manninen Suomesta, Mart Laar, Vello Salo ja Peep Pillak Virosta. Juhlaillallinen pidettiin Viru-hotellin Merineitsi-ravintolassa klo 19.
8.12. Suomen itsenäisyysjuhlassa Mustapäiden talossa Raatihuoneentorilla puhuivat Suomen valtioneuvos Riitta Uosukainen ja Viron ulkoministeriön kansleri Matti Maasikas.
Suomen upseerien mieskuoro Kaaderilaulajat esiintyivät johtajanaan everstiluutnantti Matti Orlamo. Seppeleenlaskutilaisuus Metsakalmistun hautausmaalla.


Alkuun