Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)
Espoon Suomi-Viro seura ry

Vuoden 2007 virallinen toimintakertomus ilmestyy vuosikokouksen hyväksyttyä sen syksyllä 2008.

Tulevaa toimintaa löydät Ajankohtaista-sivulta.

SVYL:n toimintaa vuonna 2008

Matkamessut 17.1.-20.1.2008

SVYL osallistui Matkamessuille myyntipöydällään Ystävyysseurojen liiton osastolla.


viro.nyt 1-2008 ilmestyi 15.2.2008

Vuoden 2008 ensimmäinen viro.nyt ilmestyi helmikuussa ennen Viron itsenäisyyspäivää. Lehden teemana oli 90-vuotiaat Suomi ja Viro, lehdessä ilmestyi mm. uutisia, SVYL:n seurojen tiedot, Suomen Viro-tapahtumia, Viron itsenäisyyspäivän tapahtumia ja paljon muuta.


Viro 90 -juhla ti 19.2. klo 14.00 - 15.30 Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa

Ohjelmassa oli vararehtori Hannele Niemien tervehdys ja pääministeri Andrus Ansipin juhlapuhe. Musiikkia tarjosi Ylioppilaskunnan soittajat, johtajana Mikk Murdvee.

Tilaisuuden järjestivät Enterprise Estonia, Helsingin yliopisto, SVYL, Tuglas-seura, Viro-instituutti ja Viron suurlähetystö.


Viron itsenäisyyspäivän tilaisuudet Helsingissä 24.2.

Juhlapäivä aloitettiin klo 12 kunniakäynnillä ja seppeleenlaskulla sodissamme kaatuneiden virolaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Malmin hautausmaalla. Puheen piti Suomen-poikien perinneyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Lahtela.
Klo 16.00 oli seppeleenlasku Vanhan kirkon puistossa Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten haudalle. Juhlapuheen piti SVYL:n puheenjohtaja Harri Raitis.
Klo 17 juhlittiin Viron itsenäisyyttä ravintola Kaisaniemessä. Ohjelmassa oli Viron suurlähetystön tervehdys, Tuglas-seuran toiminnanjohtajan Juhani Salokantelen puhe. SVYL jakasi ansiomerkkejä ja musiikkia tarjosivat Sibelius-Akatemian virolaiset muusikot.
Päivän järjestivät Enterprise Estonia, Suomen-poikien perinneyhdistys, SVYL, Tuglas-seura, Viron Suomen-instituutti ja Viron suurlähetystö.


Peeter Langovitsin valokuvanäyttely Kohtaamisia. Suomalais-virolainen mosaiikki 1989-2008 oli esillä Helsingin rautatieaseman länsisiivessä 3.-16.3.

Postimies-lehden valokuvaaja Peeter Langovitsin koostamassa näyttelyssä oli valokuvia virolaisista ja suomalaisista julkisuuden henkilöistä ja Suomea koskevista tapahtumista Virossa viimeisten lähes 20 vuoden ajalta. Näyttelyn järjestivät Enterprise Estonia, Postimees ja SVYL.
Katso tästä kuvia!


SVYL:n kevätseminaari Viro kohti monikulttuurista yhteiskuntaa? pidettiin 18.3. kulttuurikeskus Caisassa

Seminaarissa esiintyivät Helsingin yliopiston tutkija Iivi Masso aiheenaan Kulttuurien kohtaaminen Virossa - eurooppalainen näkökulma, toimittaja ja Tallinnan yliopiston tutkija Barbi Pilvre aiheenaan Kansan halkeaminen ja johtaja Valdar Liive (Enterprise Estonia/Viron MEK) aiheenaan Monikulttuurisuuden hyöty Viron talouselämälle.


SVYL:n toiminnanjohtaja Kirsi Bongwirnson luento Espoon Suomi-Viro-seurassa 25.3.

Espoon Suomi-Viro-seuran vuosikokouksen jälkeen SVYL:n toiminnanjohtaja Kirsi Bongwirnso käytti puheenvuoron aiheesta Tämän päivän Viro.


Tallinnalaisen Diana Rahuban taidenäyttely Galleria Allissa Keravalla 26.3.-6.4.

Diana Rahuba (s. 1964) on käynyt Tallinnan 1. sisäoppilaitoksen. Vuodesta 1996 hän on ollut Tallinnan vammaisten nuorten oppimiskeskuksessa, tällä hetkellä hän on työkeskus Juksissa. Dianalla on ollut näyttelyitä Tallinnassa yhdessä kaksoissiskonsa Imbin kanssa, viimeksi vuonna 2005 Terveydenhoitomuseossa.
Näyttelyn järjestivät Keravan kaupunki, Keravan Viro-seura ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.


Viro tulee kylään -tapahtuma Vaasassa 18.-20.4.2008

Viron Tasavallan 90-juhlavuoden kunniaksi Viron ystävien ja virolaisten päivien aikana järjestettiin matkailuseminaari Vastaa Viron kutsuun, Juhani Salokantelen piti esitelmän Jaan Krossista, avattiin näyttely Viron vapaussota 1918-1920.
Lauantaina Viro oli esillä Pohjanmaan Suurmessuilla Botniahallissa, virolaista musiikkia ja kirjallisuutta tarjosivat Jaan Pehk, Jan Kaus ja fs. Illan päätteeksi esiintyi Greip-yhtye.
Vaasan Viro tulee kylään - tilaisuuden järjestivät yhdessä Viro 90 -juhlavuoden järjestelytoimikunta, Vaasa-Pärnu-Seura, Vaasan kaupunki ja sanomalehti Pohjalainen.


viro.nyt 2-2008 ilmestyi 9.5.

Vuoden 2008 toinen viro.nyt ilmestyi toukokuussa ja kattoi kevään ja kesän aina elokuun loppupuolelle saakka. Tällä kertaa lehden teemana oli 130 vuotta A.H.Tammsaaren syntymästä. Lisäksi ilmestyi tuttuun tapaan uutisia Virosta, jäsenseurojen tapahtumia, SVYL:n tulevaa toimintaa jne. SVYL-seuroista Meri-Lapin Suomi-Viro-Seura ja Helsinki-Tallinna-Seura esittäytyivät.


Viro tulee kylään
Viro-päivät Helsingissä
Kampin Narinkkatorilla 9.-10.5.

Viro tuli kylään Kampin Narinkkatorille koko viikonlopun ajaksi. Ohjelmassa oli runsaasti virolaista kulttuuria ja musiikkia. Ravintolateltassa paikalla oli Estonian Barbeque Team, joka tarjosi virolaistyylistä ruokaa ja juomaa. Esittelyteltoissa ja myyntikojuissa oli tarjolla mitä erilaisimpia virolaisia tuotteita sekä matkailuneuvontaa.

Tapahtuman pääjärjestäjä: EAS Enterprise Estonia / Viron matkailun edistämiskeskus.

Yhteistyössä: Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus, Helsingin kaupungin tapahtumayksikkö, Suomen Viro-yhdistysten liitto (SVYL), Tuglas-seura, Viro-instituutti ja Viron suurlähetystö.


Baltia-keskuksen avoimet ovet 29.5. klo 14-19

Perinteiseen tapaan Baltia-keskuks vietti avoimet ovet -tapahtumaa toukokuun lopussa tutussa paikassa eli keskuksen tiloissa osoitteessa Mariankatu 8. Ohjelmassa oli mm. suurlähettiläspaneeli – paikalla olivat kaikkien kolmen Baltian maan suurlähettiläät, tietoiskuja Virosta, Latviasta ja Liettuasta, Diana Rahuban taidenäyttelyn avajaiset Baltia-keskuksen käytävägalleriassa sekä Juhani Salokantelen luento kirjastaan Sivistystahto. Jaan Kross, hänen teoksensa ja virolaisuus. Koko iltapäivän ajan oli tarjoilla tuoretta matkailumateriaalia Virosta, Latviasta ja Liettuasta, kirja- ja levymyyntiä jne.
Tapahtuman järjestivät:
Donelaitis-seura, Latvian matkailutoimisto, Rozentals-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura, Viro-instituutti, Enterprise Estonia/Viron matkailun edistämiskeskus.


Helsingin ikääntyvät, monikulttuuriset seniorit -kulttuuritapahtuma 6.6. klo 9.00–16.00

SVYL oli tapahtumassa mukana omalla myyntikojulla 2. kerroksen kerhohuoneessa III ja kabinetissa klo 9.00 – 12.00!
Järjestäjät: Monikulttuurisen vanhustyön yhteistyöryhmä (MOVA), Palvelukeskus Kinapori ja yhteistyöryhmä, Kontulan palvelukeskus.


14.6. klo 10-17 Move Festival Espoossa Espoontorilla

14. kesäkuuta järjestettiin jokavuotinen Move Festival Espoossa. Tapahtuman tavoitteena oli tehdä näkyväksi kaupunkikulttuurin monimuotoisuutta ja -monikansallisuutta sekä vaikuttaa yli kulttuurirajojen paikallisesti ja alueellisesti.
SVYL oli festivaalilla mukana omalla myyntikojulla koko päivän.


Diana Rahuban taidenäyttely Baltia-keskuksen käytävägalleriassa 29.5.-18.6.

Diana Rahuban taidenäyttelyn avajaiset pidettiin jokavuotisessa Baltia-keskuksen Avoimet ovet -tapahtumassa.


Kulttuurijoki-festivaali Turussa 16.-26.7.2008
Viro-viikkoa vietettiin 19.–23.7.

Viron viikkojen aikana Viro-viikkojen infoa jaeltiin Suomen Viro-yhdistysten liiton, Enterprise Estonian/Viron matkailun edistämiskeskuksen, Baltic Guiden sekä Tarton Turku-Infon toimesta.
Kulttuurijoki-festivaali järjestettiin yhteistyössä Turun kaupungin Kulttuurikeskuksen, Suomi-Unkari seuran, ravintola Hermanin sekä ravintola Svarte Rudolfin kanssa.


Estonia 100 -näyttely Keski-Suomen Viro-seura 14.8.-31.10.2008

viro.nyt 3-2008 ilmestyi 22.8.

Vuoden 2008 kolmas viro.nyt ilmestyi elokuussa, lehden teemana oli Virolainen ruoka.


Naapurit kohtaavat Taiteiden yössä 22.8. klo 17.30–22.00 Furuvikin huvilassa

Ohjelmassa oli lasten askartelu- ja musiikkipajoja, tietoiskuja Viron kartanoista, virolaisten oluiden esittelyä. Lisäksi esillä oli Viron kartanot -näyttely, viljandilaisten soittajien musisointia, virolaista ruokaa, arpajaiset, kirja- ja levymyyntiä. Poikkilaakson koulun vanhempainyhdistyksen orkesteri esiintyi illan päätteeksi.

Tapahtuman järjestivät:
Eesti Lastering, Enterprise Estonia/Viron matkailun edistämiskeskus, Helsinki-Tallinna-seura, Keravan Viro-seura, Olutsilta - Õllesild, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Viljandin ystävät.


Viro tulee kylään Kuopioon 5.-7.9.

Kahden päivän aikana tarjolla oli runsaasti ohjelmaa, mm. Matkailuseminaari Kuopion musiikkikeskuksen auditoriossa, Kauniimmat virolaiset kirjat 2007 –näyttelyn avajaiset Palvelutalossa (Suokatu 6), Heinavanker-yhtyeen konsertti Kuopion tuomiokirkossa, Vapaussota-näyttelyn avajaiset Musiikkikeskuksessa.
Virolaisia elokuvia esitettiin elokuvateatteri Kuvakukossa: Luokka, Syystanssiaiset, Keksijäkylän Lotta, Nimet marmoritaulussa ja Georg Ots – rakkaani.


Turun kirjamessut 3.-5.10. Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa

SVYL osallistui messuille myyntipöydällään osastolla A60.


Virolais-suomalainen kaksikielisyys -seminaari 8.10. klo 18 Viron Suurlähetystössä (Itäinen Puistotie 10, Helsinki)

Katso seminaarin ohjelma tästä!

Seminaarin järjestivät SVYL, Vironkielisen Opetuksen seura, Viron Suomen-instituutti ja Viron Suurlähetystö.


Viro tulee kylään Tampereelle 30.9.-19.10.

Kahden viikon aikana oli tarjoilla runsaasti Viro-aiheista ohjelmaa - näyttelyitä (3.10.-19.10. Viro-näyttely: Päivänsaaren heijastuksia. Kuvataidetta ja veistoksia Hiidenmaalta, 6.- 16.10. Peter Langovitsin valokuvanäyttely Kohtaamisia – Suomalais-virolainen mosaiikki 1989–2008, Viron Vapaussodasta kertova näyttely Tampereen Suomalaisella Klubilla lokakuun aikana), lisäksi erilaisia luentoja (mm. Kai Stahl: Virolaiset naistaiteilijat 1980–2000, Maia Väkram: Aino ja Oskar Kallas, Kulle Raig: Totuus Virosta, Latviasta ja Liettuasta, Nauticuksen eli Mika Waltarin teos v. 1941), tarttolaisen Margus Vaherin yhtyeen akustinen konsertti Vanhan kirjastotalon musiikkisalissa ja paljon muuta.
Viro-viikkojen päätteeksi launataina 18.10. klo 16-17.30 esitettiin elokuvateatteri Niagarassa Viron tunnetuimman luontokuvaajan Rein Maranin ohjaama elokuva Eesti kotka-aabits (Viron kotka-aapinen), jonka jälkeen klo 17.30 alkoi Eesti simman - virolainen illanvietto Sofia-salissa.

Tapahtuman järjestivät Tampere-Tartto-seura yhteistyökumppaneineen ja Viro 90 -toimikunta (www.viro90.fi).


Marie Under -runoilta 20.11. klo 16.30 Richardinkadun kirjastossa (Rikhardinkatu 3, Helsinki)

Fil.tri Sirje Olesk kertoi Marie Underista ja näyttelijät Anu Lamp ja Matti Ristinen lukivat Underin runoja.
Järjestäjät: Rikhardinkadun kirjasto, Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Viron Suurlähetystö


viro.nyt 4-2008 ilmestyi 21.11.

Vuoden 2008 neljäs viro.nyt ilmestyi marraskuussa, lehden teemana oli 125 vuotta Marie Underin syntymästä.


Suomen Viro-yhdistysten liiton liittokokous 22.11. klo 14 liiton toimistolla (Mariankatu 8 b C 12, Helsinki)

Suomen Viro-yhdistysten liiton liittokokous pidettiin 22.11. Helsingissä Baltia-keskuksessa. Kokouksen puheenjohtajana toimi Viro-instituutin Ystävät ry:n puheenjohtaja Jaakko Blomberg. Kokoukseen osallistui 25 edustajaa 19 SVYL:n jäsenseurasta.

Kaikki erovuoroiset valittiin jatkamaan hallituksessa, joten vuoden 2009 hallitus on sama kuin tänäkin vuonna:
puheenjohtaja Harri Raitis (Varsinais-Suomen Viro-keskus),
1. varapuheenjohtaja Liisa Löyttyniemi (Tampere-Tartto-seura)
2. varapuheenjohtaja Nyyrikki Kurkivuori (Suomen-poikien perinneyhdistys),
jäsenet Eero Lehtonen (Toijalan seudun Suomi-Viro-seura) (varajäsen Raini Kiukas, Kangasalan räpinologit),
Heikki Rantala (Porin seudun Suomi-Viro-seura) (varajäsen Pirjo Ranki, Viljandin ystävät),
Martti Asunmaa (Helsinki-Tallinna-seura) (varajäsen Pentti Kangasluoma, Lapuan Suomi-Viro-seura),
Silja Angerma-Karila (Espoon Suomi-Viro-seura) (varajäsen Pirkko Ylilammi, Rauman Suomi-Viro-seura),
Raimo Vahtera (Vaasa-Pärnu-seura) (varajäsen Paula Kossila, Kouvolan Viro-seura),
Juha E. Tetri (Suomi-Viro-seura) (varajäsen Liisa Ruha, Huittisten seudun Suomi-Viro-seura).


Martin markkinat 22.–23.11. Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1, Helsinki)

SVYL osallistui tuttuun tapaan Tuglas-seuran Martin markkinoille. SVYL:n osastolla olivat jäsenseuroista Espoon Suomi-Viro-seura, Olutsilta – Õllesild, Vihdin Vironystävät sekä Virkku ry.


17.-29.11. Marie Under 125 -näyttely Richardinkadun kirjastossa (Rikhardinkatu 3, Helsinki)

Järjestäjät: Rikhardinkadun kirjasto, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Viron kansalliskirjasto ja Viron Suurlähetystö


Naapurimaamme Viro -luentosarja Turun työväenopistolla (Kaskenkatu 5, Turku)

Eri Viro-asiantuntijat kertoivat elävästi heimokansamme kulttuurista ja kielestä sekä maan matkailukohteista:
24.9. Setokulttuuri, Elina Aro
8.10. Viron matkailu, Toomas Tärk
22.10. Mika Waltari ja Viro, Kulle Raig
5.11. Virolainen ruoka, Grete Ahtola
26.11. Virolaisen taiteen kultakausi, Elina Aro
3.12. Viron kolmet kasvot: Tallinna, Narva ja Tartto, Elina Aro
Luentosarjan järjestivät SVYL, Turun työväenopisto ja Varsinais-Suomen Viro-keskus.


Suomen Viro-yhdistysten liiton ja Viron Suomen-instituutin yhteiset pikkujoulut 3.12. klo 18–21 ravintola Marian Helmessä (Snellmaninkatu 17, Helsinki)

Virolaista runoutta ja musiikkia esittivät Jürgen Rooste, Jaan Pehk ja Sara Markkanen.


Suomen itsenäisyysjuhla Tallinnassa 5.12.

Ohjelma:
* klo 12 Kahvitilaisuus Mustapäiden talossa Raatihuoneentorilla
* klo 13–15 Itsenäisyysjuhla Mustapäiden talossa
* klo 15.30–16.30 Seppeleenlaskutilaisuus Metsakalmistun hautausmaalla
* klo 17 Juhlaillallinen hotelli Euroopassa.


Kulle Raigin Viron itsenäisyyspäivän luentoja vuonna 2008

20.2. Meri-Lapin Suomi-Viro-seura
22.2. Toijalan seudun Suomi-Viro-seura
17.3. Valkeakosken seudun Suomi-Viro-seura


Kulle Raigin Mika Waltari -aiheinen luento vuonna 2008

14.10. Espoon Suomi-Viro-seura
16.10. Huittisten seudun Suomi-Viro-seura
17.10. Tampere-Tartto-seura
18.10. Vakka-Suomen Viro-seura
22.10. SVYL:n, Turun työväenopiston ja Varsinais-Suomen Viro-keskuksen luentosarja Turun työväenopistossa
23.10. Toijalan seudun Suomi-Viro-seura
29.10. Akateeminen Kirjakauppa
25.11. Virkku ry.
9.12. Oulu


Kulle Raigin luentoja vuonna 2008

22.4. Viron kartanot (Virkku ry:ssa)
22.8. Viron kartanot (Taiteiden yössä Furuvikissa)
22.11. Georg Ots (Helsinki-Tallinna-seurassa)
30.11. Viron uusi itsenäistyminen (Savonlinnan Viro-yhdistyksessä)


Valokuvanäyttely Kohtaamisia. Suomalais-virolainen mosaiikki 1989–2008 SVYL:n seuroissa vuonna 2008

3.-16.3. Helsingin rautatieasema
25.5.-1.6. Lohjan seudun Suomi-Viro-seura
30.6.-18.7. Espoon Suomi-Viro-seura (Sellon kirjaston Galleria Anna)
17.9.–1.10. Huittisten seudun Suomi-Viro-seura
6.-17.10. Tampere-Tartto-seura
18.–31.10. Vakka-Suomen Viro-seura
3.-14.11. Toijalan seudun Suomi-Viro-seura
24.11.–5.12. Savonlinnan Viro-yhdistys


Elle Metsin valokuvanäyttely Tartto - tuttua ja tuntematonta SVYL:n seuroissa vuonna 2008

11.2.–8.3 Keski-Suomen Viro-seura
2.-30.10. Varsinais-Suomen Viro-keskus


Ivar Sakkin valokuvanäyttely Viron kartanot - Eesti mõisad SVYL:n seuroissa vuonna 2008

24.2.–9.3. Keravan Viro-seura
22.-24.8. Taiteiden yö Furuvikissa


Alkuun