Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

Tulevaa toimintaa löydät Ajankohtaista-sivulta.

SVYL:n toimintaa vuonna 2014

Heikki Rausmaan puhujakiertue

Heikki Rausmaa kiersi SVYL:n seuroissa puhumassa väitöskirjastaan "Kyllä kulttuurin nimissä voi harrastella aika paljon". Suomen ja Viron poliittiset suhteet keväästä 1988 diplomaattisuhteiden solmimiseen elokuussa 1991. Puhujakiertue kävi seuraavilla paikkakunnilla:

13.12.2013 Hämeenlinna (Hämeenlinnan ja Riihimäen Suomi-Viro-yhdistys)
27.1.2014 Espoo (Espoon Suomi-Viro-seura)
12.2. Helsinki (Olutsilta - Õllesild)
15.2.Lapua (Lapuan Suomi-Viro-seura)
21.2. Tampere (Tampere-Tartto-seura)
27.2. Akaa (Akaan seudun Suomi-Viro-seura)
11.3. Jyväskylä (Keski-Suomien Viro-seura)
12.3. Valkeakoski (Valkeakosken seudun Suomi-Viro-seura)
18.3. Pori (Porin seudun Suomi-Viro-seura)
25.3. Turku (Varsinais-Suomen Viro-keskus)
27.3. Helsinki (Helsinki-Tallinna-seura)
7.4. Kouvola (Kouvolan Viro-seura)
8.4. Helsinki (Virkku)
16.4. Kokkola (Kokkolan seudun Suomi-Viro-seura)
24.4. Joensuu (Joensuun Suomi-Viro-seura)
19.9. Huittinen (Huittisten seudun Suomi-Viro-seura)
25.9. Harjavalta (Huittisten seudun Suomi-Viro-seura)
11.10. Uusikaupunki (Vakka-Suomen Viro-seura)
15.10. Lohja (Lohjan seudun Suomi-Viro-seura)
26.2.2015 Kemin kulttuurikeskus (Meri-Lapin Suomi-Viro-seura)


Mari Pokinen
Villissä Wäinössä (Kalevankatu 4, Helsinki)
16.1. klo 20

Olutravintola Villin Wäinön virolais-suomalaisen musiikkiklubin uuden vuoden avasi ihastuttava lauluntekijä Mari Pokinen. Viron folkmusiikin enkeliksi kutsuttu Mari Pokinen on tämän hetken yksi naapurimaamme omaperäisimmistä laulaja-lauluntekijöistä.

Pokinen, 25, on valmistunut näyttelijäksi Tarton yliopiston Viljandin kulttuuriakatemiasta vuonna 2011. Hän työskentelee tällä hetkellä näyttelijänä tallinnalaisessa Von Krahl -teatterissa sekä esiintyy ahkerasti klubeissa ja konserteissa eri puolilla Viroa. Pokinen julkaisi ensimmäisen oma albuminsa, 22, joulun alla 2010. Levyn nimi ja laulut kuvastavat lauluntekijän tuolloista ikää. Kaikki albumin yksitoista kappaletta kertovatkin nuoren naisen elämästä ja tunnoista. Pokisen toinen albumi, Maa saab taevani, ilmestyi artistin 25-vuotissyntymäpäivänä toukokuussa 2013. Levyn kaikki laulut ovat Pokisen omaa käsialaa. Uudella albumillaan hän sanoo kasvaneensa muutaman vuoden aikuisemmaksi ja kenties hieman pohdiskelevammaksikin lauluntekijäksi.

Klubin järjestelyissä olivat mukana Helsinki-Tallinna seura, Media Cerevisia Oy, Olutsilta-Õllesild, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura, Viljandin ystävät, Villi Wäinö ja Viro-instituutti Suomessa.


Matka 2014 -messut
Helsingin Messukeskuksessa (Messuaukio 1)
17.-19.1.

SVYL osallistui tammikuussa Pohjois-Euroopan suurimpaan matkailualan tapahtumaan, matkamessuille, Helsingin Messukeskuksessa. Myyntipöytämme 7g7y löytyi Ystävyysseurojen liiton osastolta 7g1-36y.

Ystävyysseurojen liiton osastolla oli oma ohjelmalava, jolla la 18.1. klo 11 esiintyivät SVYL:n toimesta Markku Lehtonen ja Tapio Mäkeläinen!


Valokuvanäyttely Jaetut hetket
Savonlinnan pääkirjasto Joelissa (Asemantie 5)
7.-1.2.

Tämä Viron ja Suomen itsenäisyyden 95. juhlavuoden kunniaksi valmistunut valokuvanäyttely kuvaa Suomen ja Viron lämpimiä suhteita viimeisten vuosikymmenten aikana. Näyttelyn valokuvaajat Peeter Langovits ja Toomas Dettenborn ovat seuranneet kameran takaa monia tärkeitä kohtaamisia, mielenkiintoisia henkilöitä ja upeita tapahtumia Suomi-Viro-akselilla. Kameraan tallentuneista hetkistä koottu valokuvanäyttely on kunnianosoitus kaikille niille, jotka ovat ajaneet Viron ja Suomen välisiä asioita ja huolehtineet työllään siitä, että maittemme suhteet edistyvät ja syventyvät kaikilla elämän alueilla. Näyttelytekstit kirjoitti Sanna Immanen, näyttelyn ulkoasun suunnitteli ja taittoi Allan Appelberg, näyttelyn kokosivat Grete Ahtola ja Jenni Kavén.

Näyttelyn järjestivät Viro-instituutti Suomessa, Savonlinnan Viro-yhdistys ja SVYL.


Kirjansidontatyöpaja
Rikhardinkadun kirjastossa
(Rikhardinkatu 3, Helsinki)
3.2. klo 16-19

Rikhardinkadun kirjastossa sai helmikuisena maanantaina tutustua kirjansidonnan saloihin! Kurssin opettaja oli Viron kirjansitojien liiton puheenjohtaja Rene Haljasmäe. Kurssilla tehtiin kolme vihkosta käyttäen eri tekniikoita: pitkäpistoa, ketjupistoa ja vaihtelevaa pistoa.


viro.nyt 1-2014 ilmestyi 14.2.

Vuoden 2014 ensimmäinen viro.nyt-lehti ilmestyi reilu viikko ennen Viron itsenäisyyspäivää kattaen kevään 2014. Lehden teema oli Yritystarinoita Virosta. Teema-artikkelien lisäksi lehdessä oli artikkeleita virolaisesta kulttuurista, historiasta ja matkailusta sekä Suomen Viro-tapahtumia.


Viron itsenäisyyspäivän 24.2. tapahtumia Helsingissä

12.00 Kunniakäynti ja seppeleenlasku sodissamme kaatuneiden virolaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Malmin hautausmaalla
Puheen piti kontra-amiraali Veli-Jukka Pennala.
Järj. Suomen-poikien perinneyhdistys ja SVYL

14.00 Jumalanpalvelus Alppilan kirkossa (Kotkankatu 2)
Musiikista vastasi Nõo Meesansambel.
Järj. Helsingin seurakuntien vironkielinen työ

16.00 Kunniakäynti ja seppeleenlasku Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Vanhan kirkon puistossa (Lönnrotinkatu 6)
Puheen piti Suomen Viro-yhdistysten liiton puheenjohtaja Sanna Immanen.
Järj. SVYL, Tuglas-seura ja Viron Suomen-instituutti

17.30-21.00 Illanvietto Eesti Majassa
Ohjelmassa musiikkia ja Viron presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraamista.
Järj. Eesti Maja - Viro-keskus

19.00 Konsertti Alppilan kirkossa: Nõo Meesansambel
Järj. Helsingin seurakuntien vironkielinen työ


Virolaisen kirjansidonnan viisi vuosisataa -näyttely
Rikhardinkadun kirjastossa
(Rikhardinkatu 3, Helsinki)
3.-28.2.

Viron kirjansitojien liitto kutsui yhdessä Suomen Viro-yhdistysten liiton kanssa katsomaan otosta näyttelystä Virolaisen kirjansidonnan viisi vuosisataa Rikhardinkadun kirjastossa 3.-28.2.

Vuonna 2012 painettiin Viron nahkataiteilijoiden liiton koostama kokoelma Virolaisen kirjansidonnan viisi vuosisataa, joka on omistettu Endel Valk-Falkin 80. syntymäpäivälle 12. lokakuuta 2012. Näyttely avattiin ensi kertaa Tallinnan yliopiston akateemisessa kirjastossa, myöhemmin se on ollut esillä Viljandin, Tarton ja Rekveren kirjastoissa.

Kirja koostuu viidestä artikkelista, jotka käsittelevät eri ajanjaksoja. Kaikkein kaukaisinta historiaa käsittelee Endel Valk-Falk, Kaalu Kirme luo katsauksen pieniin nahkataiteen verstaisiin Virossa 1920-1930-luvuilla, Inge Teder käsittelee neuvostoaikaa, Illu Erman ja Maarja Unduskin kirjoituksissa päästään nykyaikaan. Kokoelmassa on runsaasti kuvia niin kirjansidontaharvinaisuuksista kuin neuvostoaikana valmistuneista teoksista. Kansainvälisissä krijansidontanäyttelyissä palkintoja saaneet työt on tuotu erikseen esille ja Scripta manent -näyttelyiden töistä on esimerkkejä kautta aikojen. Kokoelma julkaistiin vain arkkeina, 250 numeroituna kappaleena. Kilpailuun olivat tervetulleita osallistumaan niin ammattitaiteilijat kuin opiskelijatkin.

Tuomaristoon kuuluivat Andres Kollist, Lennart Mänd, Rutt Maantoa, Rene Haljasmäe ja Kai Lobjakas. Kilpailuun osallistui 55 taiteilijaa Virosta, Latviasta tuli 58 työtä. Esille nostettiin 15 tekijännidosta, joista neljä sai tuomariston täyden huomion yhtälailla opiskelija- ja mestarikategorioissa ollessaan sekä perinteisiä että uudenaikaisia, käyttökelpoisia kirjoina mutta katsottavia objekteina: Külli Grünbach, Ivi Laas ja Katrin Mägi (Tarton taidekorkeakoulu) Virosta ja Dace Paze Latviasta. Endel Valk-Falk luovutti henkilökohtaisen palkinnon Dace Pazelle.

Rikhardinkadun kirjastossa oli esillä 32 taiteilijan työt. Kiertonäyttelyä tukivat Eesti Kultuurkapital ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.


Emakeelepäev Eesti Majas 14.3.

Emakeelepäevatervituse tõi Eesti Keelenõukogu esimees, Helsingi Ülikooli eesti keele professor Birute Klaas-Lang.
Eestikeelse Hariduse Selts autasustas kirjutamisvõistlusest "Minu kodu" osa võtnud Soome koolides õppivaid eesti lapsi.
Kodust ja emakeelest laulsid Helsingi Eesti Laululapsed, juhendaja Annika Lumi.
Helsingi Ülikooli eesti keele lektor Kristiina Praakli pidi ettekande eesti keele kestlikkusest Soomes.
Ettekande ajal said lapsed illustraator Tiia Metsa juhendamisel oma raamatutele järjehoidjad meisterdada.


Kitaraduo Tõnu Timm ja Jaanus Nõgisto
Ravintola Villissä Wäinössä (Kalevankatu 4, Helsinki)
20.3. klo 20

Kymmeniä vuosia etelänaapurimme rock- ja etnomusiikin elävää historiaa oli tarjolla, kun virolaiset veteraanimuusikot Tõnu Timm ja Jaanus Nõgisto esiintyivät duona torstaina 20. maaliskuuta Helsingissä, olutravintola Villin Wäinön virolais-suomalaisella musiikkiklubilla.

Timm ja Nõgisto päättivät reilu vuosi sitten paketoida musiikilliset kokemuksensa ja luomisvoimansa yhteen. Yhteistyön tuloksena on syntynyt akustista musiikkia, joka saa voimansa rockperinteen ohella folkista ja bluesista sekä Hiidenmaan rantojen ikiaikaisista perinteistä. Miehet julkaisivat ensimmäinen yhteisen albumin nimeltään Eesti Kuningriik (suom. Viron kuningaskunta) viime syksynä. Eesti Kuningriik oli ehdolla parhaaksi etno-folkalbumiksi Viron äänilevytuottajien Vuoden 2013 parhaat -kilpailussa. Albumi sisältää kolmetoista kappaletta, joista osa on miesten omaa käsialaa. Keikoilla duon ohjelmistoon kuuluu myös lainakappaleita sellaisilta tunnetuilta artisteilta ja yhtyeiltä kuin Steve Earle, Fred McDowell ja Led Zeppelin.

Klubin järjestelyissä olivat mukana Helsinki-Tallinna seura, Media Cerevisia Oy, Olutsilta-Õllesild, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura, Viljandin ystävät, Villi Wäinö ja Viro-instituutti Suomessa.


Muhun kukkakirjonnan kurssi
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)
30.3. klo 11-15

Tervetuloa kaikki virolaisesta käsityöstä kiinnostuneet Eesti Majaan 30. maaliskuuta klo 11-15! Tuolloin opetellaan Muhun kukkakirjontaa ammattitaitoisen vetäjän johdolla.

Osallistumismaksu on 15 euroa, jos osallistujia on vähintään 15 ja 20 euroa, jos osallistujia on vähintään 10. Maksu sisältää opetuksen, materiaalit ja kahvin tai teen. Kurssin kieli on suomi.

Kurssi pidetään Eesti Maja - Viro-keskuksessa osoitteessa Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki. Ilmoittautumiset 14.3. mennessä Suomen Viro-yhdistysten liittoon joko sähköpostitse svyl@svyl.net tai puhelimitse +358 9 684 28 464.

Kurssin järjestävät Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Viro-instituutti Suomessa.


SVYL:n liittokokous 12.4.
Salon Sinisessä talossa (Rummunlyöjänkatu 2, Salo)

Ohjelma:
klo 12 lounas seurojen liittokokousedustajille
klo 13 liittokokous (Liittokokousmateriaalit lähetetään seurojen puheenjohtajille sähköpostitse viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta.)
klo 14 Lennart Meren filmivaelluksista kertovan näyttelyn avajaiset
Luennon Lennart Merestä piti liiton kunniajäsen Kulle Raig.

Näyttelyn avajaisiin ja luennolle olivat kaikki lämpimästi tervetulleita!


Valokuvanäyttely Vesilinnun kansa. Lennart Meren suomalais-ugrilaiset filmivaellukset 1968-1988
Salon Sinisessä talossa (Rummunlyöjänkatu 2, Salo)
13.-30.4.

Lennart Meren syntymän 85. juhlavuotta juhlistetaan maaliskuussa 2014, ja sen kunniaksi Viro-instituutti tuo Suomeen näyttelyn, joka kertoo Lennart Merestä elokuvatekijänä ja esittelee hänen retkiään suomalaisugrilaisten kansojen pariin vuosina 1968-1988.

Lennart Meri, ryhtyessään tekemään elokuvia suomalais-ugrilaisista kansoista, halusi osoittaa, että kaikkein pienimmilläkin kansoilla on oikeus olla olemassa. Se oli myös haaste tuon ajan poliittiselle todellisuudelle.

Näyttelyn avajaisissa 12.4. toimittaja Kulle Raig kertoi Lennart Merestä.

Näyttely syntyi Fenno-Ugrian, Lennart Meren Eurooppa-säätiön, Viron historiallisen museon ja Viro-instituutin yhteistyössä. Näyttely Sinisessä talossa yhteistyössä Suomen Viro-yhdistysten liiton ja Salon seudun Suomi-Viro-seuran kanssa.


Svjata Vatra
Ravintola Villissä Wäinössä (Kalevankatu 4, Helsinki)
17.4. klo 20

Villin Wäinön etnoklubin lavalle nousi Viron maailmanmusiikin bändien ehdottomaan kärkeen kuuluva Svjata Vatra, joka julkaisi vastikään uuden singlen "Vogon zapeklyh ne peche" (Fire does not Burn Toughened People). Biisi on kunnianosoitus Kiovan Maidanin aukiolla ja muissa Ukrainan tapahtumissa menehtyneille uhreille ja heidän omaisilleen.

Klubin järjestelyissä olivat mukana Helsinki-Tallinna seura, Media Cerevisia Oy, Olutsilta-Õllesild, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura, Viljandin ystävät, Villi Wäinö ja Viro-instituutti Suomessa.


viro.nyt 2-2014 ilmestyi 9.5.

viro.nytin vuoden 2014 toinen numero ilmestyi 9.5. teemanaan Virolainen teatteri - raikas ja energinen. Teemaosuudessa esiteltiin myös Tampereen Teatterikesän ohjelmistossa olevat virolaiset näytelmät. Teeman liskäsi lehdessä oli artikkeleita virolaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta sekä Suomen Viro-tapahtumia. Uutena osiona alkoi vironkielinen artikkeli, joita ilmestyy tästä lähtien vähintään yksi jokaisessa viro.nytin numerossa.


Näyttely Minu Maroko - Minun Marokkoni
Eesti Majan galleriassa
(Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)
11.4.-21.5.

Taiteilija Kai-Mai Olbrin näyttely koostui 23 akvarellimaalauksesta, jotka oli tyylillisesti jaoteltu kahteen osaan: toinen niistä ilmaisi abstraktein muodoin erilaisia henkisiä tiloja, toisessa oli realistisia maisemia impressionistisella tyylillä toteutettuna.

Näyttelyn idea syntyi viime vuonna Marokossa - maa lumoaa erityisellä pehmeällä salaperäisyydellään ja värityksellään. Kuvattuina ovat pohjoisosan kolme kaupunkia ja niiden ympäristö: Tanger, Tétouan ja Chaouen. Maalauksissa on apuna käytetty luonnoksia, valokuvia ja muistia. Ne ovat valmistuneet lokakuun 2013 ja maaliskuun 2014 välisenä aikana.

Näyttelyn järjesti Suomen Viro-yhdistysten liitto Tuglas-seuran tuella.


Legshaker Villissä Wäinössä
(Kalevankatu 4, Helsinki)
22.5. klo 20

Kevään viimeisessä klubi-illassa Villin Wäinön kellari­klubin lavalle nousi Viron folkpunkin ykkösbändi Legshaker. Nimestään huolimatta vironkielistä musiikkia esittävä Legshaker on tunnettu loistavista live­keikoistaan ja hauskoista musiikkivideoistaan. Syksyllä 2011 ilmestyi kuusimiehisen bändin ensimmäinen albumi Maksmata võlad eli Maksamattomat velat.

Klubin järjestelyissä olivat mukana mm. Tuglas-seura, Suomen Viro-yhdistysten-liitto, Viro-instituutti, Helsinki-Tallinna seura, Viljandin ystävät, Olutsilta - Õllesild, Suomalainen Olutravintola Villi Wäinö, Media Cerevisia ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.


Kirjallisuusilta Villa Kivessä
(Linnunlauluntie 7, Helsinki)
27.5. klo 18

Kirjallisuusillassa kirjailija Tõnu Õnnepalu ja suomentaja Raija Hämäläinen kertoivat juuri suomeksi ilmestyneestä Mandala-kirjasta. Puhetta johti Hannu Marttila. Raija Hämäläinen luki keväällä suomeksi ilmestyneitä Ene Mihkelsonin runoja ja musiikista vastasivat Viljandin kulttuuriakatemian opiskelijat.

Tapahtuman järjestivät Tuglas-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Viro-instituutti Suomessa sekä Viljandin ystävät.


Jaanipidu Furuviki villas
(Furuvikintie 5, Helsingi)
19.06 kell 17-21

Kavas:
- koori- ja ühislaulu
- rahvatantsuetendus
- rahvatantsu
- meisterdamist lastele
- saun

Korraldajad: Helsingi eestikeelne kogudusetöö, Helsinki-Tallinna Selts ja Soome Eesti-seltside Liit

Juhannustapahtuma Furuvikin huvilassa
(Furuvikintie 5, Helsinki)
19.6. klo 17

Ohjelmassa oli kuoro- ja yhteislaulua, kansantanssiesitys ja kansantanssien opettelua, lapsille askartelua jne.

Tapahtuman järjestivät Helsingin seurakuntien vironkielinen työ, Helsinki-Tallinna-seura ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.


viro.nyt 3-2014 ilmestyi 21.8.

Vuoden 2014 kolmas viro.nyt ilmestyi Helsingin Taiteiden yönä 21.8. ja kattaa loppukesän ja alkusyksyn. Lehden teema oli tällä kertaa Sukulaiset Suomi, Viro ja Unkari. Teema-artikkeleiden lisäksi lehdessä on runsaasti tietoa virolaisesta kulttuurista, kirjallisuudesta, Suomen Viro-tapahtumista jne.


Taiteiden yö Furuvikin huvilassa
(Furuvikintie 5, Helsinki)
21.8. klo 17-21

SVYL jäsenyhdistyksineen vietti tuttuun tapaan Helsingin Taiteiden yötä Furuvikin huvilassa Laajasalossa. Ohjelmassa oli luento Baltian historiasta, musiikkia, askartelua lapsille, luontopolku sekä tietysti myytävänä virolaista ruokaa, kirjallisuutta ja käsitöitä.

Taiteiden yö -tapahtuma oli samalla Furuvikin huvilan 130-vuotisjuhla!


Runokaravaani Kansallisteatterin Lavaklubilla
(Läntinen teatterikuja 1, Helsinki)
21.8. klo 17-21

Suomalais-ugrilaisen ja länsieurooppalaisen runouden kärkinimet yhdistivät voimansa monikielisellä klubilla. Etnofuturismia, beatia, äänirunoa ja folkrokkia! Esiintyjät: Eeva Park (viro), Contra (viro), Mush Nadi (udmurtti), Valeri Mikor (vuorimari), Claus Ankersen (tanska, englanti), & Bob Beagrie (englanti), Dirk Huelstrunk (saksa), Juha Kulmala, Esa Hirvonen ja Daniil Kozlov (suomi). Aapo Ilves & Santtu Karhu -duo (võru, karjala, viro). Suomennoksia esittävät mm. Esa Hirvonen ja Anniina Ljokkoi.

Tapahtuma oli osa Kiila ry:n klubisarjaa, ja se on toteutettu Koneen Säätiön tuella.

Järjestäjät: Kiila ry, Runoviikko Varsinais-Suomessa -festivaali, Littera Baltica -kirjailijakokous, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Viro-instituutti Suomessa, Eesti Kultuurkapital ja Runokuu


Turun kansainväliset kirjamessut
Turun messu- ja kongressikeskuksessa (Messukentänkatu 9-13, Turku)
3.-5.10.

SVYL:n osasto Turun kirjamessuilla oli vanha tuttu A 55, mutta ensimmäistä kertaa osaston ympärille rakentui koko Viron yhteinen maaosasto, jolla mukana SVYL:n lisäksi olivat Tuglas-seura, Turun Tuglas-seura, Varsinais-Suomen Viro-keskus, Viro-instituutti Suomessa ja Viron suurlähetystö.

Messujen Viro-ohjelma oli seuraava:

pe 3.10.

Fiore-lava klo 11.00-11.20
Silvia Rannamaa: Kadri. Viron legendaarisimman nuortenkirjan, neuvostoaikana julkaistun Kadrin julkaisu! Ville Hytönen haastatteli suomentaja Anniina Ljokkoita. Savukeidas Kustannus.
Fiore-lava klo 15.00-15.20
Kirjailija Maimu Berg ja kääntäjä Sanna Immanen: Muotitalo. Teos kertoo 1970- ja 1980-lukujen Neuvosto-Virosta muotilehdessä työskentelevän naisen näkökulmasta. Suomen Viro-yhdistysten liitto.

la 4.10.

Kuisti-lava klo 15.30-15.55
Kääntäjät Kulle Raig ja Raija Hämäläinen: Juhan Liivin runous. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta tunnetun virolaisen runoilijan Juhan Liivin syntymästä. Viron suurlähetystö.
Agricola-lava klo 17.10-17.30
Katrina Kalda (Ranska), haastattelijana Maimu Berg. Kalda on ranskalainen kirjailija, joka käsittelee romaaneissaan synnyinmaansa Viron historian kiinnostavia hetkiä. Tuglas-seura.

su 5.10.

Eino-ohjematila klo 15.30-16.30
Viro-tietoutta! Tapion matkassa Viroon ja Varsinais-Suomen Viro-keskuksen historiateos. Viron matkailusta ja Varsinais-Suomen Viro-keskuksen historiasta keskustelivat kirjailija Tapio Mäkeläinen, historiateoksen tekijöistä FL Veikko Laakso ja Varsinais-Suomen Viro-keskuksen toiminnanjohtaja Kirsi Äyräs. Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura ja Varsinais-Suomen Viro-keskus.

Lisäksi Viron maaosastolla A55, 57 oli oma ohjelmansa.


Valokuvanäyttely Vesilinnun kansa. Lennart Meren suomalais-ugrilaiset filmivaellukset 1968-1988
Turun pääkirjastossa (Linnankatu 2, Turku)
3.-31.10.

Lennart Meren syntymän 85. juhlavuotta juhlistettiin maaliskuussa 2014, ja sen kunniaksi Viro-instituutti toi Suomeen näyttelyn, joka kertoo Lennart Merestä elokuvatekijänä ja esittelee hänen retkiään suomalaisugrilaisten kansojen pariin vuosina 1968-1988.

Lennart Meri, ryhtyessään tekemään elokuvia suomalais-ugrilaisista kansoista, halusi osoittaa, että kaikkein pienimmilläkin kansoilla on oikeus olla olemassa. Se oli myös haaste tuon ajan poliittiselle todellisuudelle.

Näyttely syntyi Fenno-Ugrian, Lennart Meren Eurooppa-säätiön, Viron historiallisen museon ja Viro-instituutin yhteistyössä. Näyttely Turun pääkirjastossa yhteistyössä Suomen Viro-yhdistysten liiton ja Varsinais-Suomen Viro-keskuksen kanssa.


Ajoittaja. Niin päässä kuin povessakin
Pienkirjansidontanäyttely Tampereen pääkirjasto Metsossa (Pirkankatu 2, Tampere)
7.-18.10.

Ajoittaja-näyttelyn pohjana on Peep Ilmetin Ajastaja-runokokoelman arkit, jotka on painettu vuonna 2012 150 numeroituna, kirjailijan signeeraamana kappaleena. Kirja ilmestyi Eesti Kultuurkapitalin tuella.

Runokokoelma Ajastaja kokoaa kirjailijan tähänastiset lyhyet runot. Haikuista ja runoilija Juhan Liivin mukaan nimetyistä liivink-runoista koostuva kokoelma on jaoteltu kuuden otsikon alle. Ensimmäinen osa Ajastaja kuvailee suurta vuosiympyrää sen hetkien toistuvassa toistumattomuudessa. Toisen osan, Kulgaastan (suom. Kulkuvuosi) haikut ovat syntyneet Laotsen Daodejing-teosta pohtiessa. Kolmannen osan, Liivi aastan (suom. Liivin vuosi) haikut on kirjoitettu lähtökohtana Juhan Liivin runous. Neljäs osa, Liivingud, koostuu kirjailijan käyttöön ottamista, virolaista alkuperää olevista runomuotojen näytteistä. Viides osa, Meelemõlgutuseks (suom. Mietiskeltäväksi), on kirjailijan esipuhe runokokoelmalle, siinä hän esittelee näkemyksiään runomuodoista ja myös sitä, kuinka hän päätyi niitä käyttämään. Kuudes osa, Tuleviku luule (suom. Tulevaisuuden runous), koostuu puhtaista sivuista, joihin niin kirjailija kuin kirjan tuleva omistaja voi kirjoittaa runojaan.

Näyttelyn Tampereelle toivat Tampere-Tartto-seura, Viron nahkataiteilijoiden liitto ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.


Markku Lehtosen Minun Vironi -kirjakiertue

Markku Lehtonen muistelee kirjassaan Minun Vironi mielenkiintoisen elämänsä eri käänteitä ja suhdettaan Viroon ja virolaisiin 1970-luvun alusta aina vuoteen 2013 saakka. Oman tarinansa väliin on tekijä lisännyt Viron lähihistorian kuvausta ja analyysiä toisen maailmansodan vuosilta aina nykypäivään saakka. Kirjailijakiertue kävi vuosina 2013-2014 seuraavilla paikkakunnilla:

Helsinki, Pori, espoo, Riihimäki, Kangasala, Jyväskylä, Valkeakoski, Lohja, Joensuu, Lahti, Akaa, Kouvola, Savonlinna, Lappeenranta, Salo, Tampere, Uusikaupunki, Huittinen, Harjavalta ja Turku.


Köök/Keittiö Espoon kaupunginteatterissa
(Louhisali, Kulttuuriaukio 2, Tapiola)
29.10. klo 19

SVYL kävi katsomassa Köök / Keittiö -näytelmän Espoossa! Esitys oli osa Teatteri Vanha Jukon, virolaisen Rakvere Teaterin ja Teatteri Telakan yhteistyöprojektia, jossa kolme teatteria teki kolme esitystä kolmen teatterin näyttelijöillä. Yhteistyö sai vuoden 2013 näyttämötaiteen valtionpalkinnon.


Etnoklubit Villissä Wäinössä
(Kalevankatu 4, Helsinki)

16.10. klo 18 Sukukansaspecial

Viron edustaja illassa oli runoilija-näytelmäkirjailija-lauluntekijä-muusikko Aapo Ilves, joka esiintyi yhdessä Alar Kriisan kanssa. Muita esiintyjiä olivat suomalainen Suunta ja unkarilainen Katariina Záborsky.

Kuva: Viro-instituutti Suomessa.

Yhteistyössä Suomi-Unkari-seuran ja M. A. Castrénin seuran kanssa.

20.11. klo 20 Duo Kulno Malva ja Tõnis Kirsipu

Legendaarinen hanuristi Kulno Malva oli yhdistänyt voimansa lyömäsoittimia soittavan Tõnis Kirsipun kanssa. Ja Kulnohan osaa myös laulaa!

Klubien järjestelyissä ovat mukana Helsinki-Tallinna seura, Media Cerevisia Oy, Olutsilta - Õllesild, SVYL, Tuglas-seura, Viljandin ystävät, Villi Wäinö ja Viro-instituutti Suomessa.


Ajoittaja. Niin päässä kuin povessakin
Pienkirjansidontanäyttely Akaan kaupunginkirjastossa (Köyvärintie 1, Akaa)
21.10.-13.11.

Ajoittaja-näyttelyn pohjana on Peep Ilmetin Ajastaja-runokokoelman arkit, jotka on painettu vuonna 2012 150 numeroituna, kirjailijan signeeraamana kappaleena. Kirja ilmestyi Eesti Kultuurkapitalin tuella.

Näyttelyn Akaaseen toivat Akaan kaupunginkirjasto, Akaan seudun Suomi-Viro-seura, Viron nahkataiteilijoiden liitto ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.


Valokuvanäyttely Vesilinnun kansa. Lennart Meren suomalais-ugrilaiset filmivaellukset 1968-1988
Kansainvälisessä toimintakeskuksessa (Suvantokatu 13, Tampere)
3.-30.11.

Lennart Meren syntymän 85. juhlavuotta juhlistettiin maaliskuussa 2014, ja sen kunniaksi Viro-instituutti toi Suomeen näyttelyn, joka kertoo Lennart Merestä elokuvatekijänä ja esittelee hänen retkiään suomalaisugrilaisten kansojen pariin vuosina 1968-1988.

Lennart Meri, ryhtyessään tekemään elokuvia suomalais-ugrilaisista kansoista, halusi osoittaa, että kaikkein pienimmilläkin kansoilla on oikeus olla olemassa. Se oli myös haaste tuon ajan poliittiselle todellisuudelle.

Näyttely syntyi Fenno-Ugrian, Lennart Meren Eurooppa-säätiön, Viron historiallisen museon ja Viro-instituutin yhteistyössä. Näyttely Tampereella yhteistyössä Suomen Viro-yhdistysten liiton ja Tampere-Tartto-seuran kanssa.

Alkuun


Martin markkinat
Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1, Helsinki)
22.-23.11.

SVYL ja Verkkopuoti ovat perinteisesti mukana Tuglas-seuran Helsingin Kaapelitehtaalla järjestämillä Martin markkinoilla, joiden teemana on tänä vuonna Viljandimaa. Lisää tietoa SVYL:n kotisivuilta www.svyl.net ja markkinoiden sivuilta www.martinmarkkinat.fi sekä seuraavassa viro.nyt-lehdessä.


Poetry Jam - TransLate Night Show
Cafe Mascotissa Helsingissä (Neljäs linja 2)
26.11. klo 19

Poetry Jam -klubin suuri käännösrunousilta järjestettiin 26. marraskuuta klo 19 Cafe Mascotissa Helsingissä (Neljäs linja 2). Lavalla saksalaiset runoilijat Sabine Scho, Judith Zander, Matthias Göritz ja Volker Sielaff sekä vieraita Ukrainasta, Espanjasta, ja Kanadasta. Illan päätti open mic!

Viroa edusti tapahtumassa hiphop-projekti 5loops, jonka nokkamiehenä toimii tarttolainen MC s'Poom. Kokoonpanon nimi juontaa juurensa simppeleistä rakenteista: kaikki biitit eli taustamusiikit rakentuvat viisitahtisista sampleista eli osista, perinteiseen hiphop-tyyliin. Rakkaudesta 90-luvun hiphoppiin s'Poom yhdistelee sampleissaan jazzia ja funk-musiikkia, johon yhdistyy menneiden aikojen soundi ja lyyrinen flow. Kuuluisat ja lupaavat MC:t eri puolilta viroa ovat yhdistäneet voimansa: runoklubissa lavalle nousivat s'Poomin lisäksi DJ Kayot ja Krick.

Järjestäjät: Goethe-instituutti, LCB (Literarische Colloquium Berlin), Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Nuoren Voiman Liitto, Helsinki Poetry Connection, Viro-instituutti, Runoajelu ry, Suomen Viro-yhdistysten liitto.


Eesti Maja - Viro-keskuksen joulujuhla
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C)
16.12. klo 18-20

Tervetuloa kaikki Eesti Majan ystävät - harrastusryhmäläiset, organisaatioiden yhteistyökumppanit, kirjaston asiakkaat, suomalaiset Viron-ystävät, suomenvirolaiset, KAIKKI - nauttimaan glögistä, pipareista, kuorolaulusta, yhteislaulusta ja hyvästä tunnelmasta!

Tere tulemast kõik Eesti Maja sõbrad - keelekursuslased, harrastajad, organisatsioonide koostööpartnerid, raamatukogu kliendid, soomlastest Eesti-sõbrad, Soomes elavad eestlased, KÕIK! Pakume glögi, piparkooke ja koorilaulu ning laulame koos!

Alkuun