Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

Tulevaa toimintaa löydät Ajankohtaista-sivulta.

SVYL:n toimintaa vuonna 2015

Valokuvanäyttely Vesilinnun kansa.
Lennart Meren suomalais-ugrilaiset
filmivaellukset 1968-1988
Kouvolan pääkirjastossa
(Salpausselänkatu 33, Kouvola)
8.-17.1.

Lennart Meren syntymän 85. juhlavuotta juhlistettiin maaliskuussa 2014, ja sen kunniaksi Viro-instituutti toi Suomeen näyttelyn, joka kertoo Lennart Merestä elokuvatekijänä ja esittelee hänen retkiään suomalaisugrilaisten kansojen pariin vuosina 1968-1988.

Lennart Meri, ryhtyessään tekemään elokuvia suomalais-ugrilaisista kansoista, halusi osoittaa, että kaikkein pienimmilläkin kansoilla on oikeus olla olemassa. Se oli myös haaste tuon ajan poliittiselle todellisuudelle.

Näyttely syntyi Fenno-Ugrian, Lennart Meren Eurooppa-säätiön, Viron historiallisen museon ja Viro-instituutin yhteistyössä. Näyttely Kouvolan pääkirjastossa yhteistyössä Suomen Viro-yhdistysten liiton ja Kouvolan Viro-seuran kanssa.


Matka 2015 -messut
Helsingin Messukeskuksessa (Messukentänkatu 1)
15.-18.1.

SVYL osallistui tammikuussa Pohjois-Euroopan suurimpaan matkailualan tapahtumaan, Helsingin matkamessuille! Myyntipöytämme oli Ystävyysseurojen liiton osastolla 7ay1-35. Messuohjelma: www.messukeskus.com/Sites3/Matka/Sivut/default.aspx


viro.nyt 1-2015 ilmestyi 13.2.

Vuoden 2015 ensimmäinen viro.nyt ilmestyi reilu viikko ennen Viron itsenäisyyspäivää ja kattaa alkuvuoden 2015 aina toukokuulle saakka. Lehden teeman oli Etelänaapurin vaalikevät. Viron parlamenttivaalien lisäksi lehdessä oli artikkeleita virolaisesta musiikista, kirjallisuudesta, matkailusta Virossa, SVYL:n jäsenyhdistyksistä, Suomen Viro-tapahtumista jne.


Viron itsenäisyyspäivän 24.2. tapahtumia Helsingissä

12.00 Kunniakäynti ja seppeleenlasku sodissamme kaatuneiden virolaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Malmin hautausmaalla
Järj. Suomen-poikien perinneyhdistys ja SVYL

15.00 Jumalanpalvelus Alppilan kirkossa (Kotkankatu 2)
Järj. Helsingin seurakuntien vironkielinen työ

16.00 Kunniakäynti ja seppeleenlasku Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Vanhan kirkon puistossa (Lönnrotinkatu 6)
Puheen piti Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Jaana Vasama.
Järj. SVYL, Tuglas-seura ja Viron Suomen-instituutti

17.30-21.00 Illanvietto Eesti Majassa
Kuulimme tervehdyksiä, suomenvirolaisten sekakuoro Silleriä ja Viron presidentin televisiopuheen sekä katsoimme presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa.
Järj. Eesti Maja - Viro-keskus

18.00 Konsertti Alppilan kirkossa
Järj. Helsingin seurakuntien vironkielinen työ


Heikki Rausmaan puhujakiertue

Heikki Rausmaa kiersi SVYL:n seuroissa puhumassa väitöskirjastaan "Kyllä kulttuurin nimissä voi harrastella aika paljon". Suomen ja Viron poliittiset suhteet keväästä 1988 diplomaattisuhteiden solmimiseen elokuussa 1991. Kiertue huipentui 26.2.2015 klo 16.30 Kemin kulttuurikeskusessa, jossa Rausmaa puhui ennen Meri-Lapin Suomi-Viro-seuran vuosikokousta.


Virolainen musiikki soi: Trad.Attack!
Musiikkitalon Klubissa 11.3.

Virolainen perinnemusiikki on edustettuna Helsingissä Musiikkitalon Klubissa 11. maaliskuuta ja 15. huhtikuuta! Maaliskuussa lavalle nousi palkittu Trad.Attack!

Trad.Attack! saa inspiraationsa varhaisempien aikojen superstaroista, virolaisista kansanlaulajista ja soittajista, jotka toimivat musiikin lähettiläinä töissä, kotona ja juhlissa. Yhtye tuo nuo muusikot äänitteiden avulla kanssaan lavalle.

Trad.Attack!, yksi Viron tuoreimmista bändeistä, on vajaan vuoden olemassaolonsa aikana saanut lämpimän vastaanoton sekä yleisön että kriitikoiden taholta. Debyyttikonsertissaan maaliskuussa 2014 Tallinn Music Weekillä yhtye lumosi täyden hallin kuulijoita. Tuosta lähtien heidän kappaleensa ovat olleet radioiden soittolistoilla ja heidän konserttinsa Viljandin kansanmusiikkifestivaalilla ja Latvian tärkeimmällä festivaalilla Positivusilla olivat loppuunmyytyjä.

Järjestäjinä Viro-instituutti, Viron suurlähetystö, Tuglas-seura, Viljandin Ystävät, Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Helsinki-Tallinna-seura.


Kõik, kellele on armas eesti keel, on oodatud laupäeval, 14. märtsil kell 14 Eesti Majja
emakeele päeva tähistama!

Emakeelepäeva kava:
Emakeelepäevatervituse toob Eesti Keelenõukogu esimees, Helsingi Ülikooli eesti keele professor Birute Klaas-Lang.
Eestikeelse Hariduse Selts autasustab kirjutamisvõistlusest "Minu unistused" osa võtnud Soome koolides õppivaid eesti lapsi. Võistlusele laekus rekordiliselt 145 tööd.
Emakeele hoidmisest võõrsil räägib Marika Kristi Lampi, kes kasvas üles Ameerikas.
Minikontserdi annab rõõmsameelne Elva neidudeansambel Sonore, keda juhendab Merike Allik.
Kristel Veimann ja Hela Ojasaar räägivad, milliseid võimalusi õppimiseks, enesearenduseks ja meelelahutuseks pakub rahvusraamatukogu võõrsil elavatele eestlastele.
Nad tutvustavad rahvusraamatuogu e-kogusid ja e-teenuseid ning näitavad, milliseid Eestis ilmunud digiteeritud raamatuid, ajakirju, ajalehti, pilte ja kaarte võib leida ja kasutada digitaalarhiivis DIGAR.

Seni kuni vanemad viivad end kurssi e-rahvusraamatukogus pakutavaga, saavad lapsed Merike Miku (Eestikeelse Hariduse Selts) juhendamisel meisterdada ruumilisi pilte.

Emakeelepäev lõpeb kella nelja paiku soome kohvi ja eesti koogiga.

Emakeelepäeva progammi Eesti Majas korraldavad Eestikeelse Hariduse Selts, Eesti Rahvusraamatukogu, Eesti Instituut Soomes, Soome-Eesti Seltside Liit ja Tuglase Selts.


Muhun kukkakirjonnan kursseja keväällä!

27.3. klo 16-20 Salon kansalaisopistossa (Ylhäistentie 2, luokka 239, 2. krs, Salo)
28.3. klo 12.30-16.30 Kansainvälisessä toimintakeskuksessa (Suvantokatu 13, Tampere)
29.3. klo 11-15 Eesti Maja - Viro-keskuksessa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Järjestäjät: Suomen Viro-yhdistysten liitto, Salon seudun Suomi-Viro-seura, Tampere-Tartto-seura ja Kädentaitomartat.


Valokuvanäyttely Vesilinnun kansa.
Lennart Meren suomalais-ugrilaiset
filmivaellukset 1968-1988
Huittisten kirjaston Hermannisalissa 2.-30.3.
Porin kaupunginkirjastossa 1.-17.4.

Lennart Meren syntymän 85. juhlavuotta juhlistettiin maaliskuussa 2014, ja sen kunniaksi Viro-instituutti toi Suomeen näyttelyn, joka kertoo Lennart Merestä elokuvatekijänä ja esittelee hänen retkiään suomalaisugrilaisten kansojen pariin vuosina 1968-1988.

Lennart Meri, ryhtyessään tekemään elokuvia suomalais-ugrilaisista kansoista, halusi osoittaa, että kaikkein pienimmilläkin kansoilla on oikeus olla olemassa. Se oli myös haaste tuon ajan poliittiselle todellisuudelle.

Näyttely syntyi Fenno-Ugrian, Lennart Meren Eurooppa-säätiön, Viron historiallisen museon ja Viro-instituutin yhteistyössä. Näyttely Huittisissa ja Porissa yhteistyössä Suomen Viro-yhdistysten liiton, Huittisten seudun Suomi-Viro-seuran ja Porin seudun Suomi-Viro-seuran kanssa.


Virolainen musiikki soi: Mari Kalkun & Runorun
Musiikkitalon Klubissa 15.4.

Virolainen perinnemusiikki oli edustettuna Helsingissä Musiikkitalon Klubissa 11. maaliskuuta ja 15. huhtikuuta! Huhtikuun konsertti oli Mari Kalkun & Runorunin Tii ilo -levyn julkistamiskonsertti!

Mari Kalkun & Runorunin uusi albumi Tii ilo on omistettu matkalla olemiselle. Helsingistä alkanut musiikillinen matka on jatkunut jo useita vuosia, tällä kertaa esitellään myös uutta Tii ilo -levyä. Ammentaen voimaa virolaisista rekilauluista, nykyrunoudesta ja suomalais-ugrilaisesta musiikista, kasvaa Tii ilon tasaisesta äänimaisemasta äänten ja soitinkielten villi orkesteri. Vaikka bändissä on vain neljä jäsentä, kiinnittää kaikissa neljässä huomiota heidän monipuolinen soitinten hallitsemisensa, perinnetietoisuutensa ja valtava mielikuvituksellisuutensa.

Runoruniin kuuluvat võrumaalaisen laulajan ja kanteleensoittajan Mari Kalkunin lisäksi Suomen parhaaksi kanteleensoittajaksi valittu Maija Kauhanen, laajan kokemuksen maailmanmusiikista omaava, kokeellinen ja taitava kontrabasisti Nathan Riki Thomson sekä herkkä rytmivelho Tatu Viitala. Fantasiaan ja seikkailuun luottaen sekä improvisaatiolle tilaa jättäen kutsuu Tii ilo yleisön musiikilliselle retkelle, jolle jokainen voi omalla tavallaan osallistua. Voi kuunnella ja mietiskellä, mutta voi myös nauttia rytmistä ja rymistellä.

Mari Kalkun valittiin Viron vuoden 2013 parhaimmaksi folklaulajaksi. Tii ilo -albumin julkaisee tunnettu suomalainen levy-yhtiö Rockadillo Records. Levy julkaistaan samaan aikaan myös Japanissa.

Järjestäjinä Viro-instituutti, Viron suurlähetystö, Tuglas-seura, Viljandin Ystävät, Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Helsinki-Tallinna-seura.


Liittokokousmatka Viljandiin 17.-19.4.2015

SVYL järjesti mielenkiintoisen liittokokousmatkan, jonka aikana tutustuttiin kulttuuririkkaaseen Viljandin kaupunkiin ja vähän maakuntaankin!

Perjantai 17.4.
klo 16.30 lähtö Helsingin Länsisatamasta Tallinnaan (M/S Star)
laivalla buffet-ruokailu
klo 19 bussi Tallinnasta Viljandiin lähtee
klo 21 majoittuminen Grand Hotel Viljandiin

Lauantai 18.4.
aamupala hotellissa
klo 10 lähtö hotellilta Viron perinnemusiikin keskukseen
klo 10.15 tutustuminen keskukseen
klo 11.15 lounas keskuksessa
klo 12.15 siirtyminen bussilla Viljandin kulttuuriakatemiaan
klo 12.30 kulttuuriakatemian johtaja Anzori Barkalaja kertoo akatemiasta
klo 13 liittokokous akatemian tiloissa
klo 14 paluu hotellille, vapaata aikaa levätä tai kierrellä kaupungilla
klo 16.30 Viljandin kiertoajelu ja tapaaminen Viljandin maaherra Erich Palmin kanssa
klo 18 illallinen kahvila Fellinissä

Sunnuntai 19.4.
aamupala hotellissa
klo 10 bussi lähtee kohti Tallinnaa, matkalla vierailemme Heimtalin kotiseutumuseossa ja Käärikun käsityötalossa
klo 16.30 lähtö Helsinkiin (M/S Star)
Helsingin Länsisatamassa klo 18.30


SVYL:n vuosikokous 18.4. klo 13
Viljandin kulttuuriakatemiassa

Kokouksen alussa Viljandin kulttuuriakatemian johtaja Anzori Barkalaja esitteli akatemiaa.

Kokous valitsi Nyyrikki Kurkivuoren (Suomen-poikien perinneyhdistys) tilalle toiseksi varapuheenjohtajaksi Veijo Lehdon (Helsinki-Tallinna-seura). Lehdon tilalle hallitukseen valittiin Risto Haimela (Suomen-poikien perinneyhdistys).


viro.nyt 2-2015 ilmestyi 15.5.

Vuoden 2015 toinen viro.nyt ilmestyi toukokuussa ja kattaa kevään ja kesän 2015 aina elokuun lopulle saakka. Lehden teemana oli Kesäteatteri tuo kesän! Virolaista ja suomalaista kesäteatteria esittelevien artikkeleiden lisäksi lehdessä oli artikkeleita virolaisesta musiikista, kirjallisuudesta, matkailusta Virossa, SVYL:n jäsenyhdistyksistä, Suomen Viro-tapahtumista jne.


viro.nyt 3-2015 ilmestyi 20.8.

Vuoden 2015 kolmas viro.nyt ilmestyi Helsingin Taiteiden yöksi ja kattaa syksyn 2015 aina marraskuun lopulle saakka. Lehden teeman oli Virolainen Ruotsi. Ruotsinvirolaisia käsittelevien artikkeleiden lisäksi lehdessä oli artikkeleita virolaisesta musiikista, kirjallisuudesta, matkailusta Virossa, SVYL:n jäsenyhdistyksistä, Suomen Viro-tapahtumista jne.


Naapurit kohtaavat taiteiden yössä
Furuvikin huvilassa (Furuvikintie 5, Helsinki)
20.8. klo 17-21

Tänä vuonna juhlimme Furuvikissä virolaista musiikkia!

Ohjelma:

klo 17.00 Tapahtuman avaaminen
klo 17.30 Viljandilainen Kristel Mägedi soittaa karmoskaa ja laulaa
klo 18.00 Askartelu ja luontopolkulapsille alkavat
klo 18.15 Suomenvirolaisten kansantanssiryhmä Ülelahedad esiintyy ja tanssittaa
klo 18.30 Buffet ja grillauspaikka aukeavat
klo 19.00 Pauliina Perkkiö laulattaa virolaisia runolauluja

Lisäksi ohjelmassa mm.:
kirja- ja levymyyntiä
arpajaiset
virolaista ruokaa

Tapahtumaa olivat järjestämässä Helsinki-Tallinna-seura, Anni Lastentarha, Espoon Suomi-Viro-seura, Viljandin ystävät ja SVYL.


Lasten Runokuu
Annantalolla (Annankatu 30, Helsinki)
23.8. klo 10.30-14.30

Vipattavatko kotonasi pienet runojalat? Tule mukaan runoleikkituokioon, piirrä oma sarjakuva ja suunnista lorukartan avulla! Tapahtuma on suunnattu 0-8-vuotiaille lapsille sekä heidän sisaruksilleen ja vanhemmilleen.

Helsingin kaupunginkirjaston kirjastonalle lukee vironkielisiä satuja klo 10.30, 11.15 ja 13.15!

Runokuu-festivaalin 21.8.-27.8. järjesti Nuoren Voiman Liitto ja se on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. SVYL tuki Lasten Runokuuta kirjastonallen osalta.


Poetry Jam
Kansallisteatterin Lavaklubilla
(Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki)
23.8. klo 17-22
Vapaa pääsy!

Runokuun Poetry Jam -klubilla oltiin matkalla esittävän taiteen ja runouden kerroksissa. Klubi-illan avasi uusinta Joki-kokoelmaansa lukeva runoilija Esa Mäkijärvi, jonka jälkeen esiintyi tekstin esittämistä performanssin suuntaan vievä runoilija ja prosaisti Maria Matinmikko. Tästä jatkoivat esitystaidetta, performanssia ja runoutta yhdistelevä Anna-Sofia Sysser sekä uusinta spoken word- ja runotuotantoaan esittävä Dxxxx D.

Illan päätteeksi lavaklubilla esiintyi virolainen yhtye Mari Kalkun & Runorun, jonka julkaisemalla Tii ilo -albumilla matkaillaan perinnemusiikista ja nykyrunoudesta voimaa ammentaen. Illan esiintyjien jälkeen järjestettiin matkateemainen open mic, jossa yleisö pääsi lavalle esittämään omia tekstejään.

Tilaisuuden juonsi Kasper Salonen, ja kasettidekkejä hallinnoi CJ FatherMocker.

Runokuu-festivaalin 21.8.-27.8. järjesti Nuoren Voiman Liitto ja se on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Poetry Jamin Viro-ohjelmassa mukana olivat Viro-instituutti ja SVYL.


Eesti Maja - Viro-keskuksen
5-vuotissyntymäpäiväjuhla 16. ja 17.9.

Helsingin Eesti Maja on toiminut jo viisi vuotta Suvilahdessa! Tätä juhlittiin syyskuussa kahden päivän ajan:

16.9. klo 19 Curly Strings Musiikkitalossa

Lähtölaukas juhlintaan otettiin jo keskiviikkona 19. syyskuuta, kun Musiikkitalon klubilla esiintyi supersuosittu Curly Strings!

Konserttia olivat järjestämässä Viro-instituutti, SVYL, Tuglas-seura, Enterprise Estonia, Viron suurlähetystö, Helsinki-Tallinna-seura ja Viljandin ystävät.

17.9. klo 12-17 Eesti Majan syntymäpäivä
(Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Eesti Majan syntymäpäivänä olivat kaikki talon ystävät tervetulleita onnittelemaan ja nauttimaan päivän ohjelmasta! Ohjelmassa oli virolaisten elintarvikealan yritysten foodmarket, ohjelmaa lapsille, mahdollisuus tehdä oma rintamerkki, kakkukahvit sekä paljon muuta mukavaa.


Turun kansainväliset kirjamessut
Turun messu- ja kongressikeskuksessa
(Messukentänkatu 9-13, Turku)
2.-4.10.

SVYL ja SVYL-Verkkopuoti osallistuivat tuttuun tapaan Turun kansainvälisille kirjamessuille! Viron maaosastolta A-hallista löytyivät SVYL:n lisäksi Tuglas-seura, Turun Tuglas-seura, Varsinais-Suomen Viro-keskus, Viro-instituutti ja Viron suurlähetystö.

Messujen Viro-ohjelma oli tänä vuonna erittäin runsas ja mielenkiintoinen:

Perjantai

klo 14.15-14.50 Kuisti-lava
Viron ja Suomen venäjänkielinen nykykirjallisuus. Millaista venäjänkielistä kirjallisuutta ilmestyy Virossa ja Suomessa? Millaisia ovat kaksikielisen kirjailijan identiteettikysymykset, lukeeko valtaväestö vähemmistökirjailijaa? Viron ja Suomen venäjänkielisestä nykykirjallisuudesta keskustelivat kirjailijat Igor Kotjuh, Andrei Ivanov ja Hamdam Zakirov. Haastatteli kirjailija ja suomentaja Jukka Mallinen.
Viro-instituutti

klo 16.50-17.20 Fiore-lava
Kätlin Kaldmaa & Asko Künnap. Savukeidas julkaisi kahden virolaisen eturivin runoilijan runokokoelmat, Kaldmaan Rakkauden aakkoset ja Künnapin Yösi ovat luetut. Haastattelijana suomentajat Hannu Oittinen ja Anniina Ljokkoi.
Savukeidas ja Viro-instituutti

klo 17.20-17.50 Fiore-lava
Uutta runoa Tartosta. Millaisia satakieliä Emajoen rannalla laulaa tänään? Onko Tartolla oma saundinsa ja onko sillä väliä, missä kaupungissa tekstejä kirjoitetaan? Uuden tarttolaisen runouden edustajat Aare Pilv ja Maarja Pärtna sekä suomentajat Anniina Ljokkoi ja Katja Meriluoto.
Viro-instituutti

Lauantai

klo 12.30-13.10 Runohuone
Virolaisen nykyrunouden kavalkadi! Tekstejään lukivat Kätlin Kaldmaa, Asko Künnap, Aare Pilv ja Maarja Pärtna.
Savukeidas ja Viro-instituutti

klo 11.00-11.30 Fiore-lava
Hullut ja sairaat! Ihmisen olemassaolon pimeitä puolia penkoivat kirjailijat Indrek Hargla ja Meelis Friedenthal. He keskustelivat sairauksista ja sairastamisesta, päähänpinttymistä, vitsauksista, kirouksista ja niiden hoidosta tai hoitamattomuudesta.
Viro-instituutti

Sunnuntai

klo 11.30-11.50 Fiore-lava
Kosmopoliitti Ilmar Taska on luonut uraa sekä kirjailijana että elokuva-alalla. Hän on ohjannut ja tuottanut elokuvia ja teatteria Virossa, Ruotsissa, Lontoossa ja Hollywoodissa.
Tuglas-seura

klo 15.15-15.35 Agricola-lava
Rein Raud: Rekonstruktio (Like). Kun Enn Padrik selvittää haastattelujen avulla tyttärensä mystistä itsemurhaa, aukeaa lukijan eteen kuva virolaisten elämästä useiden sukupolvien ajalta. Raudia ja suomentaja Hannu Oittista haastatteli Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson.
SVYL

Lisäksi Viron maaosastolla A55, 57 on omaa ohjelmaa:

Perjantai

11.00-11.15 Varsinais-Suomen Viro-keskuksen Regi-projekti esittäytyi
13.30-14.00 Imbi Paju haastatteli Harri Raitista ja Boris Hurttaa heidän Kultaa meren yli -kirjastaan
15.00-15.15 Kirjailijat Igor Kotjuh ja Andrei Ivanov tavattavissa
16.15-16.30 Runoilijat Kätlin Kaldmaa, Asko Künnap, Aare Pilv ja Maarja Pärtna tavattavissa

Lauantai

13.30-13.45 Runoilijat Kätlin Kaldmaa, Asko Künnap, Aare Pilv ja Maarja Pärtna tavattavissa
14.00-14.30 Tapio Mäkeläinen kertoi matkaoppaistaan Viroon
14.30-15.00 Kirjailija, toimittaja Kulle Raig kertoi Georg Otsista ja vironkielisestä Georg Ots -kirjastaan
15.00-15.30 Kunniakonsuli Keijo Virtasen kyselytunti
15.30-16.00 Lastenkirjailija Heiki Vilep kertoi tuotannostaan
16.00-16.15 Varsinais-Suomen Viro-keskuksen Regi-projekti esittäytyi

Sunnuntai

10.30-11.00 Toiminnanjohtaja Kirsi Äyräs kertoi Varsinais-Suomen Viro-keskuksen historiateoksesta
12.00-12.15 Varsinais-Suomen Viro-keskuksen Regi-projekti esittäytyi
12.15-12.30 Kirjailijat Meelis Friedenthal, Indrek Hargla ja Ilmar Taska tavattavissa
13.00-13.30 Mikael Sjövall kertoi På Strövtåg i Aiboland -kirjastaan
15.45-16.00 Kirjailija Rein Raud tavattavissa

Viron maaosastoa tukivat Viron kulttuuriministeriö ja Viron kulttuurirahasto.

http://turunmessukeskus.fi/messut-ja-tapahtumat/turun-kansainvaliset-kirjamessut/etusivu


Kirjailija Rein Raud
Turun kirjamessuilla 4.10. ja
Tampereen pääkirjasto Metsossa 5.10.

Suomen Viro-yhdistysten liitto yhteistyössä Tampereen kulttuuripalveluiden ja Tampere-Tartto-seuran kanssa toi Suomeen yhden Viron kirjallisuustaivaan tähdistä - Rein Raudin!

Rein Raud esiintyi sunnuntaina 4. lokakuuta klo 15.15 Turun kirjamessuilla ja maanantaina 5. lokakuuta klo 17 Tampereen pääkirjasto Metsossa.

Rein Raud on virolainen kirjailija ja Tarton yliopiston entinen rehtori. Hän on professorina sekä Tallinnan että Helsingin (japanin kieli ja kulttuuri) yliopistoissa. Hänen Rekonstruktio-kirjansa on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt. Uskottavien henkilöhahmojen ja eloisan dialogin kautta aukeaa näkymä kahteen sukupolveen sekä niin neuvostoaikaiseen kuin nykyiseenkin Viroon, toisen romahdukseen ja toisen syntyyn.


Kirjan Estonian ihmiset - 20 vuotta
onnettomuuden jälkeen
Esittelytilaisuus ke 21. lokakuuta klo 17
Helsingin Eesti Maja - Viro-keskuksessa (Sörnäisten rantatie 22 C)

Pilgrim Booksin kirja Estonian ihmiset - 20 vuotta onnettomuuden jälkeen on ilmestynyt suomeksi. Siinä puheenvuoron saavat eri tavoin autolautta Estonian katastrofiin liittyvät ihmiset. Tarinansa kertovat Estonialta pelastuneet, omaisensa menettäneet, onnettomuutta tutkineet henkilöt samoin kuin avustustyöntekijät.

Tarinat keränneet ja teoksen toimittaneet Einar Ellermaa ja Inge Pitsner sanovat johdannossa, että 20 vuotta onnettomuuden jälkeen oli tarpeen kirjoittaa siitä, miten suuronnettomuudesta pelastuneet ja siinä läheisensä menettäneet ovat elämässään pärjänneet, miten he ovat käsitelleet onnettomuutta, mistä ja keneltä he ovat saaneet tukea ja millaisen jäljen koko yhteiskuntaa ravistellut katastrofi jätti virolaisten sieluun.

Koska Estoniasta on jo kulunut pitkä aika eikä suurin osa lukijoista todennäköisesti muista yksityiskohtia, kirjassa kerrotaan myös, mitä tuona yönä laivalla tapahtui, miten pelastustyöt etenivät ja miten onnettomuuden jälkeen työtään tekivät tutkintakomission jäsenet, poliisit, psykologit ja papit. Omasta osuudestaan kertovat kansainvälistä tutkintakomissiota johtanut kapteeni Uno Laur, keskusrikospoliisin tutkintaryhmän johtaja Priit Männik, psykologit Tiiu Meres ja Maire Riis sekä sielunhoitaja Sakarias Leppik.

Keskiviikkona 21. lokakuuta klo 17 Eesti Majassa Helsingissä kirjasta keskustelivat sen tekijät Einar Ellermaa ja Inge Pitsner, keskustelua tulkkasi kirjan suomentaja Sanna Immanen.

Tilaisuuden järjestivät Pilgrim Books, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura ja Viro-instituutti Suomessa.


Helsingin kirjamessut
Messukeskuksessa
(Messuaukio 1, Helsinki)
22.-25.10.

Suomen Viro-yhdistysten liitto osallistui tänä vuonna myös Helsingin kirjamessuille! SVYL-Verkkopuoti löytyi osastolta 6g76 Viron kustantajien liiton vierestä.


Virolainen musiikki soi -klubit
Musiikkitalossa (Mannerheimintie 13 A, Helsinki)

Syyskauden avasi Curly String, jonka konsertilla 16. syyskuuta juhlistettiin 5-vuotista Eesti Majaa.

Syksyn muilla klubeilla kaikui virolainen jazz:
14.10. MiaMee
18.11. Estonian Voices

Klubit järjesti Viro-instituutti yhteistyössä SVYL:n, Tuglas-seuran, Viron suurlähetystön, Viljandin ystävien ja Helsinki-Tallinna-seuran kanssa.


Scripta Manent V -kirjansidontanäyttely
Rikhardinkadun kirjastossa
(Rikhardinkatu 3, Helsinki)
23.10.-28.11.

Suomen Viro-yhdistysten liitto toi taas mielenkiintoista, virolaista kirjansidontataidetta Suomeen! Tämänkertainen Scripta Manent oli jo sarjassaan viides kansainvälinen näyttely, jonka virolaiset työt olivat syksyllä esillä Rikhardinkadun kirjastossa. Scripta Manentin järjestää joka viides vuosi Viron kirjansitojien liitto.

Kuten Scripta Manent -näyttelyissä on tapana, tekevät kaikki kirjansitojat työnsä saman teoksen pohjalta. Tällä kertaa teoksena oli nuorta virolaista runoutta esittelevä kokoelma Nimed, sõnad ja nõiamärgid (Nimet, sanat ja noidan merkit). Kokoelman on koostanut ja toimettanut runoilija Jürgen Rooste yhdessä Viron kirjallisuuden tietokeskuksen kanssa. Se koostuu kahdeksan runoilijan neljästä värssystä, jotka on käännetty englanniksi, saksaksi, suomeksi, italiaksi, venäjäksi ja ranskaksi. Kokoelman runoilijat ovat Maria Lee, Birk Rohelend, Asko Künnap, Igor Kotjuh, Maarja Kangro, Veronika Kivisilla, Jürgen Rooste ja Kaur Riismaa.

Näyttelyn avajaisissa Rikahrdinkadun kirjastossa 22. lokakuuta oli myös runo-ohjelmaa! Illan järjestelyistä vastasivat Suomen Viro-yhdistysten liitto, Viron kirjansitojien liitto ja Virkku ry.


viro.nyt 4-2015
ilmestyi 20.11.

viro.nytin vuoden 2015 viimeinen numero ilmestyi Helsingin Martin markkinoiden alla 20.11. ja kattaa loppuvuoden 2015 sekä alkuvuoden 2016. Lehden teema oli tällä kertaa Viron merikulttuurin vuosi 2016.


Martin markkinat
Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1, Helsinki)
21.-22.11.

SVYL osallistui tänäkin vuonna Helsingin Martin markkinoille, jotka Tuglas-seura yhteistyökumppaneineen järjestää. SVYL jäsenyhdistyksineen oli tutulla paikalla Merikaapelihallissa. Mukana olivat Olutsilta - Õllesild, Suomen-poikien perinneyhdistys ja Virkku.


Anna Verschik: Saumattomat neuleet
Martin markkinoilla (Tallberginkatu 1, Helsinki)
21.11. klo 14

Virolainen neulesuunnittelija Anna Verschik on suomalaisille neulojille tuttu sekä Ravelry-sivustolta että kotimaisista neulelehdistä, joissa on julkaistu useita hänen neulemallejaan. Anna Verschik on osallistunut myös Tallinnan Muotiviikolle vuosina 2014 ja 2015 yhdessä muotisuunnittelija Mattis Meeklerin kanssa.

Martin markkinoille Anna Verschik tuli kertomaan saumattoman neulonnan tekniikasta ja esittelemään kirjaansa Saumattomat neuleet (Moreeni). Kirjan kantavana ajatuksena on muotoon neulominen, jonka tuloksena syntyy saumattomia, hyvin istuvia ja kauniisti laskeutuvia vaatteita.

Tilaisuutta emännöi kirjan suomentaja Sanna Immanen.

Tilaisuuden järjesti Suomen Viro-yhdistysten liitto.


Eesti Majan joulujuhla
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)
11.12. klo 17-19

Tervetuloa kaikki Eesti Majan ystävät - harrastusryhmäläiset, organisaatioiden yhteistyökumppanit, kirjaston asiakkaat, suomalaiset Viron-ystävät, suomenvirolaiset, KAIKKI - nauttimaan glögistä, pipareista, kuorolaulusta, yhteislaulusta ja hyvästä tunnelmasta!

Tere tulemast kõik Eesti Maja sõbrad - keelekursuslased, harrastajad, organisatsioonide koostööpartnerid, raamatukogu kliendid, soomlastest Eesti-sõbrad, Soomes elavad eestlased, KÕIK! Pakume glögi, piparkooke ja koorilaulu ning laulame koos!

Juhlan järjestää Eesti Maja.

Alkuun