Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

Tulevaa toimintaa löydät Ajankohtaista-sivulta.

SVYL:n toimintaa vuonna 2016

Matka 2016 -messut
Messukeskuksessa (Messuaukio 1, Helsinki)
21.-24.1.

SVYL osallistui tuttuun tapaan Helsingin matkamessuille Ystävyysseurojen osastolla.

Vuoden 2016 matkamessuilla päästiin myös jännittämään, palkitaanko liiton jäsenyhdistys Virolaisen kulttuurin ystävät Virkun Mummo- ja pappapussikeräys vuoden 2015 ystävyysseurateoksi!


Valokuvanäyttely
Elämää ratikoissa - Tallinna Helsinki
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)
11.1.-19.2.

Kaksi valokuvaajaa Suomesta, Tuula Heikkinen Espoosta ja Aija Lehtonen Helsingistä ovat työstäneet yhteisnäyttelyn Elämää ratikoissa - Tallinna Helsinki yhteistyössä Tallinnan Fotomuuseumin kanssa.

Näyttelyssä tutustutaan raitiovaunuilla matkustaviin ihmisiin ja kaupunkimiljöisiin eri vuorokauden aikoina. Valokuvissa tapahtumat esitetään niin kuin ne kuvaushetkillä olivat. Niissä näkyy jokapäiväisiä tilanteita, kaupunkimaisemia sekä muotokuvia raitovaunuissa matkustavista ihmisistä.

Näyttelyn järjestivät Tuglas-seura ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.


viro.nyt 1-2016
ilmestyi 12.2.

Vuoden 2016 ensimmäinen viro.nyt ilmestyi 12.2. teemalla Visiona kaksoiskaupunki. Tästä numerosta löydät mm. Viron itsenäisyyspäivän juhlinnat eri puolilla Suomea!


Tuglas-seuran
Virolaisen kirjallisuuden viikko

Tuglas-seura järjesti helmikkuussa viikolla 7 Virolaisen kirjallisuuden viikon, jossa oli tilaisuuksia myös yhteistyössä SVYL:n ja liiton jäsenyhdistyksien kanssa.

Historioitsija ja etnologi Reet Piiri: Kansallispuku - elävää virolaista perinnettä
Sellon kirjaston ohjelmalavalla (Leppävaarankatu 9, Sello, Espoo) 16.2. klo 18

Runoilija Asko Künnap
Joensuun pääkirjastossa 16.2. klo 18

Asko Künnap
Savonlinnan pääkirjaston Miitti-salissa 17.2. klo 17

Järjestelyissä mukana Tuglas-seura, SVYL, Espoon Suomi-Viro-seura, Joensuun Suomi-Viro-seura ja Savonlinnan Viro-yhdistys.


Viron itsenäisyyspäivän 24.2.
tapahtumia Helsingissä

Klo 11 Kunniakäynti ja seppeleenlasku Malmin hautausmaalla
Järjestäjät: Suomen-poikien perinneyhdistys ja SVYL

Klo 15 Jumalanpalvelus Alppilan kirkossa (Kotkankatu 2)
Järjestäjä: Helsingin seurakuntien vironkielinen työ

Klo 16 Seppeleenlasku Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Vanhankirkon puistossa (Lönnrotinkatu 6)
Järjestäjät: SVYL, Tuglas-seura, Suomen-poikien perinneyhdistys ja Viro-instituutti Suomessa

Klo 17.30-21.00 Illanvietto Eesti Maja - Viro-keskuksessa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)
Juhlapuheen piti Viron matkailun edistämiskeskuksen aluejohtaja Toomas Tärk. Kuulimme myös suomenvirolaisten sekakuoro Silleriä sekä katsoimme Viron presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa.
Järjestäjä: Eesti Maja - Viro-keskus

Klo 18 Itsenäisyyspäivän konsertti Alppilan kirkossa (Kotkankatu 2)
Järjestäjä: Helsingin seurakuntien vironkielinen työ


Valokuvanäyttely Katoava naapurimme
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)
2.-31.3.

Katoava naapuri on dokumentaarinen valokuvasarja. Valokuvaaja Edvard Enqvist on kuvannut ihmisiä yhä harvaan asutummaksi käyvällä maaseudulla eri puolilla Viroa.

Virossa elää tämän hetkisen laskennan mukaan noin 1,3 miljoonaa ihmistä, mikä on 200 000 ihmistä vähemmän kuin 20 vuotta sitten Viron uudelleenitsenäistymisen aikoihin. Projektissaan Enqvist valokuvasi ja haastatteli vuoden ajan Virossa ihmisiä siitä, kuinka maastamuutto Virosta Suomeen vaikuttaa ihmisten arkeen ja asuinpaikkoihin, joissa väestökato on ollut kaikkein suurinta. Monet eivät kuitenkaan haikaile muualle, vaikka osa kylien asukkaista onkin muuttanut pysyvästi pois, vaan he elävät onnellisina synnyinseuduillaan.

BNäyttelyn vlokuvat ovat olleet esillä ryhmänäyttelyissä Pietarsaaren taidemuseossa ja Oulun pohjoisessa valokuvakeskuksessa, josta näyttely siirtyi Eesti Majaan Helsingin Suvilahteen.

Näyttelyn järjesti Suomen Viro-yhdistysten liitto.


Virolainen musiikki soi!
Kristjan Randalu Trio
Helsingin Musiikkitalon ravintolassa 13.4.

Kevätkauden ensimmäisellä Virolainen musiikki soi -klubilla konsertoi Kristjan Randalu Trio. Randalun lisäksi yhtyeeseen kuuluvat Johannes Lundberg ja Markku Ounaskari. Randalulle Musiikkitalo on ennestään tuttu esiintymispaikka eikä pianisti ole suomalaiselle yleisöllekään täysin tuntematon. Hän on sukupolvensa huomattavimpia pianisteja ja häntä arvostetaan sekä solistina, säveltäjänä että sovittajana. Randalu on edustanut Viroa useilla kansainvälisillä jazzfestivaaleilla.

Klubisarjan järjestää Viro-instituutti yhteistyössä Tuglas-seuran, SVYL:n ja Viron suurlähetystön kanssa. Tukevat Viron kulttuuriministeriö ja Viron kulttuurirahasto.


Suomen Viro-yhdistysten liiton vuosikokous
Vaasan kaupungintalolla (Senaatinkatu 1, Vaasa)
23.4.2016

Päivän ohjelma:
klo 11.45 lounas seurojen liittokokousedustajille Café Maestrossa kaupungintalon 3. kerroksessa
klo 13.00 Vaasan ja Pärnun ystävyyssuhteiden 60-vuotisjuhla kaupungintalon salissa
klo 14.30 juhlakahvit
klo 15.00 liittokokous kaupungintalon kokoustilassa


Jaan Kaplinskin ja Tiia Toometin
vierailu Eesti Maja - Viro-keskuksessa
26.4. klo 18

Kirjailijapariskunta Jaan Kaplinski ja Tiia Toomet vierailivat Viro-keskuksessa tiistaina 26. huhtikuuta kello 18. Yleisölle avoimessa tilaisuudessa Jaan Kaplinskin ja Tiia Toometin kanssa keskustelivat Kaplinskia suomentaneet Anja ja Juhani Salokannel.

Jaan Kaplinski on Suomessakin tunnettu ja arvostettu kirjailija ja ajattelija, jolle on myönnetty ainoana ulkomaalaisena Eino Leinon palkinto. Kaplinskin laajasta tuotannosta on suomennettu proosaa, esseitä, runoja ja muistelmia yhteensä 11 teosta. Kaplinskille myönnettiin juuri merkittävä ranskalainen kirjallisuuspalkinto Prix Européen de Littérature. Tiia Toomet on Virossa tunnettu lastenkirjailija ja Tarton lelumuseon perustaja ja entinen johtaja.

Jaan Kaplinski (vas.) ja Juhani Salokannel. Kuva: Toomas Dettenborn.

Järj. Viro-instituutti, Tuglas-seura ja Suomen Viro-yhdistysten liitto


Runoilta 8+8
Villa Kivessä (Linnunlauluntie 7, Helsinki)
28.4. klo 18

Torstaina 28. huhtikuuta Villa Kivessä otettiin varaslähtö vappuun suomalais-virolaisen runoserpentiinin muodossa. Runokokoelma 8+8:n kaksi osaa sisältävät koko joukon virolaista ja suomalaista runoutta. Villa Kivessä tapasimme Eeva Parkin, Kalju Kruusan, Andra Teeden, Tõnu Õnnepalun, Tomi Kontion, Claes Anderssoninl, Sanna Karlssonin ja Birgitta Bouchtin.

Ensimmäisen 8+8-kokoelman ilmestyttyä myönnettiin sen koostajalle Eeva Parkille vuonna 2014 Yleisradion Käännöskarhu-palkinto.

Runoillassa kuultiin kokoelman toisen osan runoilijoita sekä viroksi, ruotsiksi että suomeksi.

Järj. Kustantamo NyNorden yhteistyössä Viro-instituutin, Tuglas-seuran ja Suomen Viro-yhdistysten liiton kanssa.


Virolainen musiikki soi!
Voorand/Sooäär/Koikson/Daniel
Helsingin Musiikkitalon ravintolassa
18.5. klo 19

Kevään toisella virolaisen musiikin klubilla 18.5. klo 19 esiintyivät Voorand/Sooäär/Koikson/Daniel!

Laulajat Kadri Voorand ja Liisi Koikson sekä kitaristit Jaak Sooäär ja Paul Daniel esittävät säveltäjä Veljo Tormisin tuotantoa jazz-sovituksina.
Virolaista Veljo Tormista pidetään yhtenä nykyajan tärkeimmistä kuoromusiikin säveltäjistä. Iso osa hänen tuotantoaan pohjautuu vanhoihin virolaisiin kansanlauluihin. Laulaja Kadri Voorand ja kitaristi Jaak Sooäär ovat jo pitkään suunnitelleet ihailemansa maestron laulujen esittämistä improvisoituina jazz-sovituksina. Ensimmäinen konsertti pidettiinkin Veljo Tormisin 85-vuotisjuhlan kunniaksi Jazzkaar-festivaalilla viime vuonna. Voorandin ja Sooäärin lisäksi projektiin liittyivät laulaja Liisi Koikson ja kitaristi Paul Daniel. Koska debyytti oli erittäin onnistunut, muusikot päättivät jatkaa yhtyeenä - Veljo Tormisin suvereenista tuotannosta löytyy esitettävää vielä pitkäksi aikaa.

Klubisarjan järjestää Viro-instituutti yhteistyössä Tuglas-seuran, SVYL:n ja Viron suurlähetystön kanssa. Tukevat Viron kulttuuriministeriö ja Viron kulttuurirahasto.


Kirjailija Mika Keränen

19.8. klo 15.30 Kouvolan pääkirjastossa
(Salpausselänkatu 33, Kouvola)
6.9. Eesti Maja - Viro-keskuksessa
(Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Suomi sai huippuvieraan Virosta, kun viroksi kirjoittava, suomalainen Mika Keränen saapui Kouvolan Taiteiden yöhön 19. elokuuta ja Virkku-klubiin Eesti Majaan 6. syyskuuta!

Mika Keränen kirjoitti ylioppilaaksi Kiteen lukiosta. Hän on opiskellut Ilomantsissa ja Tartossa puutarha-alaa, mutta valmistui Tarton yliopistosta pääaineenaan viron kieli. Keränen on asunut Tartossa vuodesta 2006. Hän työskentelee suomen kielen opettajana.

Keräsen kirja Peidetud hõbedane aardelaegas (suom. Hopeinen aarrearkku, 2010) valittiin maaliskuussa 2010 Virossa edellisvuoden parhaaksi lastenkirjaksi, ja se sai Viron kulttuurirahaston kirjallisuuspalkinnon. Keräsen suosittuihin lastendekkareihin perustuva elokuva Supilinna salaselts (2015) on kerännyt Virossa valtavia katsojamääriä. Suomikin sai mainion Soppalinnan salaseuran tänä vuonna katsottavakseen.


Kuva: Evamaria Keränen

Järjestelyissä mukana Suomen Viro-yhdistysten liitto, Kouvolan Viro-seura, Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku ja Viro-instituutin ystävät.


Runojoogaa
22.8. klo 18
Bokvillanin huvilassa (Hämeentie 125, Helsinki)

Runokuun maanantaina 22.8. on tiedossa ihana joogaa&teetä&runoutta-iltama Bokvillanissa. Mukaan kannattaa ilmoittautua jo tässä vaiheessa osoitteeseen: ilmoittautumiset@nuorenvoimanliito.fi. Mukaan mahtuu 16 osanottajaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Joogamatolla hellitään kehoa ja mieltä sekä antaudutaan runojen vietäväksi. Rauhoittavaa ja hidastempoista yinjoogaharjoitusta maustaa virolainen nykyrunoilija Triin Soomets, joka lausuu runoja loppurentoutuksen aikana. Soometsin runoissa on kulttuurirajat ylittävää elämänfilosofiaa, joka panee kuulijat kurkistamaan sisälleen. Soometsin kääntäjät Varja Arola ja Anniina Ljokkoi lukevat suomennoksiaan. Joogan ohjaa joogastudio Pihasalin joogaopettaja Jasmin Koistinen. Joogan jälkeen voit jäädä nauttimaan teetä ja teerunoja Teen Ystävät ry:n ja Demmers Teehousen tarjoilemina. Teerunoja lausuu Pirkko Arstila. Joogamatot löytyvät paikan päältä.

Tilaisuuden järjestivät Viro-instituutti Suomessa, Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Nuoren Voiman Liitto yhteistyössä Arabian asukastalojen, Pihasalin, Teen Ystävät ry:n ja Demmers Teehousen kanssa. Tilaisuus oli osa Nuoren Voiman Liiton Runokuu-festivaalia.


viro.nyt 3-2016
ilmestyi 25.8.

Vuoden 2016 kolmas viro.nyt ilmestyi 25.8. kattaen syksyn aina marraskuun loppupuolelle saakka.


Naapurit kohtaavat Taiteiden yössä
25.8. klo 17.30-20.00 Furuvikin huvilalla (Furuvikintie 5, Helsinki)

Helsingin Taiteiden yössä oli tuttuun tapaan myös Viro-ohjelmaa, kun Viron merikulttuurin vuodelle omistettu tapahtuma valtasi Furuvikin huvilan Laajasalossa! Ohjelmassa oli:

klo 17.30 FEM (Female Estonian Migrants) -projektin avajaistilaisuus
klo 17.30 Askartelu ja luontopolkulapsille alkavat
klo 18.30 Buffet ja grillauspaikka aukeavat
klo 19.00 Viljandilainen Ülle Jantson perheineen musisoi

Taiteiden yön tapahtuman järjestelyissä olivat mukana Helsinki-Tallinna-seura, Espoon Suomi-Viro-seura, Viljandin ystävät, Anni Lastentarha ja SVYL.


Tehtävä Tallinnassa -kirjan julkistamistilaisuus
12.9. klo 18
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Tilaisuudessa kirjailija Pekka Lehtosta haastatteli ja hänen kanssaan keskusteli toimittaja ja kirjailija Kulle Raig, joka oli Lehtosen kollega Viron radiossa.


Kuva: Nauska

Tilaisuuden järjestivät Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Intokustannus.


Valokuvanäyttely
Yhteinen horisonttimme

Tampereen kansainvälisessä toimintakeskuksessa 1.-28.2.
Akaan kaupunginkirjastossa 26.2.-21.3.
Huittisten kirjaston Hermanni-salissa 1.-29.4.
Kouvolan pääkirjastossa 26.9.-8.10.

Valokuvanäyttely kertoo Virossa Peipsijärven rannalla sijaitsevasta Kallasten pikkukaupungista. Näyttelyn työt on kuvannut Pekka Punkarin (Kamera-lehti) johdolla Helsingin kaupungin Kulttuuriareena Glorian valokuvaryhmä: Katrin Kuusik, Leena Louhivuori, Ari Matinmikko, Pekka Mönttinen sekä Nicklas Nyman.

Kallasten perustivat alueelle 1700-luvulla tulleet vanhauskoiset venäläiset. Asukkaista valtaosa on edelleen venäjänkielisiä ja vanhauskoisia. Asutus on keskittynyt kolmen Peipsin suuntaisen kadun varteen. Elämä Peipsijärven rannalla pyörii paljolti kalastuksen ympärillä. Kalastus on yhteinen harrastus ja elinkeino rajan molemmin puolin. Kala syödään heti tai säilötään ja kuljetetaan myyntiin Viroon, Suomeen ja muuallekin Eurooppaan. Myös paikalliset sipulit, suolakurkut, hunaja ja yrtit ovat kuuluisia ja kaikkien haluamia Virossa. Elokuussa järjestettävät kala- ja sipulimarkkinat ovatkin suurin tapahtuma paikkakunnalla.

Valokuvaryhmä osallistui Kallasten kaupungin elämään keväällä 2014, kun pilkkikausi oli vilkkaimmillaan. Kuvausreissusta syntyi hieno näyttely, jonka työt kuvaavan paikallista arkkitehtuuria, ruokakulttuuria ja upeaa luontoa. Yhteinen horisonttimme -näyttely koristi myös Milanon maailmannäyttelyn Viro-paviljongin seiniä elokuusta lokakuuhun 2015.

Yhteistyössä: Metropolia-ammattikorkeakoulu, Kulttuuriareena Gloria, Viron Suomen-instituutti, Euroopan kulttuuripääkaupunki Tallinna 2011, Tallinnan kaupungin kulttuuri- ja nuoriso-osastot, Baltic Film and Media School, Euroopan sosiaalirahasto 2007-2013, Akaan seudun Suomi-Viro-seura, Tampere-Tartto-seura, Huittisten seudun Suomi-Viro-seura, Kouvolan Viro-seura ja SVYL.


Turun kansainväliset kirjamessut
30.9.-2.10.
Turun messu- ja kongressikeskuksessa (Messukentänkatu 9-13, Turku)

SVYL:n ja koko Viron maaosasto löytyi tutulta paikalta messukeskuksen A-hallista. Mukana osastolla olivat SVYL:n lisäksi Tuglas-seura, Turun Tuglas-seura, Varsinais-Suomen Viro-keskus, Viro-instituutti ja Viron suurlähetystö. Messujen Viro-ohjelma oli monipuolinen:

Agricola-lava 30.9.

16.35-16.55 Rein Raud: Täydellisen lauseen kuolema
Neuvostoliiton romahtamisen aikoina Tallinnaan, Helsinkiin, Leningradiin ja Tukholmaan sijoittuva tarina ratkoo ihmissuhdesotkuja epäluottamuksen, poliittisen jännityksen, toivojen ja pelkojen ilmapiirissä. Rein Raudia ja suomentaja Hannu Oittista haastattelee kirjailija Sirpa Kähkönen. Järj. Viron suurlähetystö.

16.55-17.20 Uutta virolaiskirjallisuutta: Virolaisen nykykirjallisuuden antologia Nippernaati 2!
Mitä mielenkiintoista Viron kirjallisuudessa on meneillään? Keskustelemassa runoilija-prosaisti Jüri Kolk ja prosaisti Mart Kivastik, haastattelijana suomentaja ja Nippernaati-antologian päätoimittaja Sanna Immanen. Järj. Viro-instituutti.

Runohuone 30.9.

13.45-14.15 Virolaisen nykykirjallisuuden antologia Nippernaati 2
Runohuoneessa räiskähtelevät meitä juuri tässä ja nyt koskettavaa "ajallista" taidetta - ei siis ajatonta taidetta - metsästävä Sveta Grigorjeva sekä armoitettu lausuja ja aika velikulta Kaur Riismaa. Järj. Viro-instituutti.

14.15-14.45 Runoilija Triin Soomets sekä kääntäjät Anniina Ljokkoi ja Varja Arola: Joogarunoutta
Triin Soomets (s. 1969) on Viron merkittävimpiä ja lahjakkaimpia nykyrunoilijoita. Hänen runojaan on julkaistu suomeksi useassa eri antologiassa ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa omana kirjanaan! Soometsin runoissa on kulttuurirajat ylittävää elämänfilosofiaa ja tunteita, jotka panevat kuulijan kurkistamaan sisälleen. Järj. Suomen Viro-yhdistysten liitto.

Suuri auditorio 1.10.

klo 15.00-15.35 Rakastetut - kirjailijakohtaamisia! Andrus Kivirähk ja Heli Laaksonen: Koiranne alkaa kohta kukkia
Viron suosituimman lastenkirjailijan Andrus Kivirähkin Kaka ja kevad -kirja on vihdoin ilmestynyt suomeksi! Kivirähkin hykerryttävillä, nasevilla ja absurdeilla tarinoilla ja hahmoilla on nyt runoilija Heli Laaksosen suomentamina mahdollisuus nousta myös suomalaisten suosikeiksi. Järj. Tuglas-seura.


Hyväntekeväisyyskonsertti
Siiri Sisask - Lauluni
1.10. klo 19 (ovet ja lipunmyynti klo 18.00)
Turun kristillisellä opistolla
(Kokoushotelli Linnasmäki, Lustokatu 7, Turku)

Siiri Sisask on tämän hetken suosituimpia laulajia ja lauluntekijöitä Virossa. Konserttiohjelmassa Lauluni kuultiin lauluja Uku Masingin teksteille, joita on suomentanut Harri Rinne

Vuosikymmeniä lavalla pysynyt Siiri Sisask on ajassa muuttuva ja vahvasti kehittyvä artisti. Hän on esiintynyt yhteyissä Ruja ja Vitamiin, kirjoittanut lauluja, runoja sekä teatteri- ja showmusiikkia. Keväällä 2016 häneltä ilmestyi ensimmäinen runokokoelma.

Konsertilla tuettava Saagu Valgus on muusikko Siiri Sisaskin perustama hyväntekeväisyysjärjestö, joka tukee vähävaraisia perheitä Raplamaalla. Perheille jaetaan järjestön kautta ruoka- ja vaateapua. Lisäksi järjestö tukee lasten harrastuksia, jotta vähävaraisten perheiden lapset pääsevät osallistumaan tasaveroisesti muiden kanssa.

Järjestäjät: Eesti Maja - Viro-keskus, Varsinais-Suomen Viro-keskus, Turun kristillinen opisto ja FEM-projekti


Kirjansidontanäyttely Scripta Manent V
1.-31.10.
Hervannan kirjastossa
(Insinöörinkatu 38, Tampere)

Näyttelyn järjestivät Viron kirjansitojien liitto, Tampere-Tartto-seura ja SVYL.


Suomen Viro-yhdistysten liiton 25-vuotisjuhla
26.10. klo 17.00-18.30
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Suomen Viro-yhdistysten liitto juhli 25-vuotista taivaltaan lokakuussa. Juhlinta aloitettiin puheiden ja kilistelyn merkeissä Eesti Maja - Viro-keskuksessa, josta ilta jatkui Helsingin Musiikkitalolle ja virolaisen musiikin pariin.


Virolainen musiikki soi!
Kadri Voorand Quartet
26.10.klo 19 (ovet)
Helsingin Musiikkitalossa

Persoonallisen virolaislaulajattaren luotsaama yhtye ilmaisee itseään laajan tyylillisen skaalan puitteissa seikkaillen seesteisistä kansanmusiikkivaikutteisista hetkistä funkkaaviin rytmeihin ja räiskyvään improvisaatioon. Myös Voorandin oma ilmaisu vaihtelee englannin ja viron, sanallisen ja sanattoman laulun välillä. Ryhmää on kuultu tänä vuonna jo kotimaansa maineikkaimmilla festivaaleilla, Tallinn Music Weekillä ja Jazzkaarissa, joista jälkimmäisellä se juhli uusimman albuminsa julkaisua. Kadri esiintyi tänä vuonna kvartettinsa kanssa myös Pori Jazzeilla.


Kuva: Vallo Kruuser

Klubit järjestää Viro-instituutti yhteistyössä SVYL:n, Tuglas-seuran, Viron suurlähetystö, Viljandin ystävien ja Helsinki-Tallinna seuran kanssa.


Virolainen musiikki soi!
Siiri Sisask - Lauluni
16.11. klo 19 (ovet)
Helsingin Musiikkitalossa

Siiri Sisask on tämän hetken suosituimpia laulajia ja lauluntekijöitä Virossa. Vuosikymmeniä lavalla pysynyt voimakasääninen laulaja on ajassa muuttuva ja vahvasti kehittyvä artisti. Hän on esiintynyt yhteyissä Ruja ja Vitamiin, kirjoittanut lauluja, runoja sekä teatteri- ja showmusiikkia. Keväällä 2016 häneltä ilmestyi ensimmäinen runokokoelma.

Konserttiohjelmassa Lauluni kuultiin kappaleita Siiri Sisaskin keväällä ilmestyneeltä albumilta Kuristi kohal. Uusi levy perustuu virolaisen runoilijan Uku Masingin teksteihin, se syntyi viimeisen kolmen vuoden aikana pianon takana vietettyjen päivien ja öiden tuloksena.

"Uku Masingilla on tässä musiikissa suuri rooli, ilman hänen runouttaan mitään tällaista ei olisi syntynyt. Olen onnellinen, että pääsin osalliseksi hänen ajatusmaailmastaan. Tämän luovan prosessin aikana olen oppinut paljon ja kehittynyt ihmisenä", Siiri Sisask kertoo uudesta levystään.

Klubit järjestää Viro-instituutti yhteistyössä SVYL:n, Tuglas-seuran, Viron suurlähetystö, Viljandin ystävien ja Helsinki-Tallinna seuran kanssa.


viro.nyt 4-2016
ilmestyi 18.11.

Vuoden 2016 neljäs viro.nyt ilmestyi 18.11. kattaen loppuvuoden 2016 ja alkuvuoden 2017. Lehden teema käsitteli Viron kulttuuriministeriön vuoden 2017 teemaa eli lasten- ja nuortenkulttuuria. Teema-aiheiden lisäksi lehdessä oli juttuja virolaisesta kulttuurista sekä Suomen Viro-tapahtumia.


Martin markkinat
19.-20.11.
Helsingin Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1)

SVYL ja Verkkopuoti olivat perinteisesti mukana Tuglas-seuran yhteistyökumppaneineen Helsingin Kaapelitehtaalla järjestämillä Martin markkinoilla, joiden teemana oli tänä vuonna Virumaa. SVYL:n osastolla olivat jäsenyhdistyksistä Olutsilta - Õllesild, Suomen-poikien perinneyhdistystys ja Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku.


Eesti Maja - Viro-keskuksen joulujuhla
15.12. klo 17-20
(Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Tervetuloa kaikki Eesti Majan ystävät - harrastusryhmäläiset, organisaatioiden yhteistyökumppanit, kirjaston asiakkaat, suomalaiset Viron-ystävät, suomenvirolaiset, KAIKKI - nauttimaan glögistä, pipareista, kuorolaulusta, yhteislaulusta ja hyvästä tunnelmasta!

Tere tulemast kõik Eesti Maja sõbrad - keelekursuslased, harrastajad, organisatsioonide koostööpartnerid, raamatukogu kliendid, soomlastest Eesti-sõbrad, Soomes elavad eestlased, KÕIK! Pakume glögi, piparkooke ja koorilaulu ning laulame koos!

Juhlan järjesti Eesti Maja.

Alkuun