Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

Tulevaa toimintaa löydät Ajankohtaista-sivulta.

SVYL:n toimintaa vuonna 2017

FEM (Female Estonian Migrants) -projekti

Lue lisää projektista täältä.

Alkuun


Helsingin matkamessut
19.-22.1. Messukeskuksessa
(Messuaukio 1, Helsinki)

SVYL ja Verkkopuoti olivat tuttuun tapaan Helsingin matkamessuilla ystävyysseurojen osastolla.

SVYL oli mukana myös tuomassa messuohjelmaa:

Myötä- ja vastamäessä: Pyörämatkalla Euroopassa
21.1. klo 15-16

Matkamessujen Mondo-lavalla Helsingin Messukeskuksessa keskusteltiin messulauantaina pyörämatkailusta Euroopassa. Maista erityistarkastelussa olivat Saksa, Viro ja Islanti. Keskustelijoina olivat Haavematkoja-blogia kirjoittava intohimoinen pyöräilijä Arja Heinonen, Pyörämatkailijan Saksa -oppaan tekijä Lauri Hokkinen sekä Fillarilla Nizzaan -kirjan kirjoittanut Osmo Soininvaara. Keskustelun veti toimittaja ja pyörämatkailija Matti Rämö.

Järjesti: Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto, Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Ystävyysseurojen liitto.


viro.nyt 1-2017
ilmestyi 17.2.

Vuoden 2017 ensimmäinen viro.nyt ilmestyi 17.2. kattaen alkuvuoden 2017. Lehden teema oli Tarton monet kasvot.


Viron itsenäisyyspäivän 24.2.
tapahtumia Helsingissä

klo 14 Kunniakäynti ja seppeleenlasku Malmin hautausmaalla
Järjestäjät: Suomen-poikien perinneyhdistys ja SVYL

klo 16 Jumalanpalvelus Alppilan kirkossa (Kotkankatu 2)
Järjestäjä: Helsingin seurakuntien vironkielinen työ

klo 16 Seppeleenlasku Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Vanhankirkon puistossa (Lönnrotinkatu 6)
Järjestäjät: SVYL, Tuglas-seura ja Viro-instituutti Suomessa

klo 17.30-21.00 Illanvietto Eesti Maja - Viro-keskuksessa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)
Järjestäjä: Eesti Maja - Viro-keskus


Käännöskirjallisuuspäivä
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C)
24.3. klo 10-14

Järjestimme keväisen käännöskirjallisuuden päivän, jossa oli mielenkiintoista ja hyödyllistä ohjelmasisältöä sekä kääntäjille että kustantajille.

Virossa ei ole kirja-agentteja, vaan asiantuntijan ja suosittelijan roolissa on usein kääntäjä. Kustantamon edustaja tuli kertomaan, miten kääntäjän kannattaa kustantajaa lähestyä.

Päivän toisessa osuudessa esittelimme suomalaisille kustantajille tuoretta, hyvää virolaista nykykirjallisuutta - kaunoa, tietoa ja lastenkirjoja. Kerroimme myös, keneen kustantajan kannattaa olla agentittomilla markkinoilla yhteydessä, mitä Virosta on viime vuosina suomennettu, millaisia käännöshankkeita on vireillä sekä millaista käännöstukea on tarjolla.

Päivän ohjelma:
Klo 10-12 Kääntäjä kirja-agenttina. Mikä on kääntäjän rooli kovilla kirjamarkkinoilla, miltä käännöskirjallisuus näyttää kustantamon näkökulmasta? Voiko kääntäjä tarjota kirjaa kustantajalle ja mitä lausuntoon pitäisi sisällyttää? Alan arjesta kertomassa ja kysymyksiin vastaamassa Satu Harlahti, käännetyn kaunokirjallisuuden toimituspäällikkö WSOY:ltä.

Klo 12-14 Parasta virolaista. Kääntäjät ja Helsingin Eesti Majan toimijat esittelevät kustantajille potentiaalista suomennettavaa kirjallisuutta Virosta.

Yhteistyössä Helsingin Eesti Maja eli Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tuglas-seura ja Viro-instituutti sekä Estonian Literature Centre, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ja FILI.


Tampereen Martin markkinat
Pakkahuoneella (Tullikamarinaukio 2, Tampere)
8.-9.4.

SVYL-Verkkopuoti oli mukana Tuglas-seuran järjestämillä Tampereen ensimmäisillä Martin markkinoilla! Lisätietoja markkinoista www.martinmarkkinat.fi


Virolainen musiikki soi: Maarja Nuut
Musiikkitalon Ravintola-Klubi
(Mannerheimintie 13 A, Helsinki)
12.4. klo 19.30

Kevätkauden ensimmäisellä Virolainen musiikki soi -klubilla esiintyi uuden perinnemusiikin tähti Maarja Nuut. Nuut on viulisti ja laulaja, jonka musiikki on vangitseva sekoitus minimalismia ja kokeellisuutta, kansanlaulua ja -tarinoita. Live-luuppaus on keskeisessä roolissa Nuutin maagisissa lavaesiintymisissä.

Nuut tasapainottelee valppauden ja rentouden välimaastossa - kuin levollinen kissa, joka on minä hetkenä hyvänsä valmis valtavaan loikkaan. Kappaleidensa synnystä hän kertoo itse näin: "Se olotila on minulle impulssi musiikin syntyyn. Haluan pitkittää läsnäoloani siinä keskittyneisyyden tilassa, jolloin katson, kuulen ja tajuan asioita eri tavalla. Vain "nyt" on läsnä, ja ikivanhat sävelmät ovat yhtä tuoreita kuin siinä hetkessä syntyvä improvisaatio."

Maarja Nuut on ensimmäinen virolaismuusikko, joka on soittanut tunnetun maailmanmusiikin suurtapahtuman Womexin pääohjelmistossa. Viime vuosina Maarja Nuut on nähty lavalla myös Yhdysvalloissa, Kanadassa ja monissa Euroopan maissa. Hänen toinen albuminsa Une meeles ilmestyi viime keväänä. Se sai kriitikoilta erinomaisen vastaanoton ja valittiin vuoden parhaaksi virolaiseksi etnomusiikin albumiksi.

Klubisarjan järjestää Viro-instituutti yhteistyössä Viron suurlähetystön, Tuglas-seuran, Suomen Viro-yhdistysten liiton ja Viljandin Ystävät ry:n kanssa.


Kulttuurimatka Tarttoon
21.-23.4.

Kulttuurimatka keväiseen Tarttoon 21.-23.4.

Ohjelma:

Perjantai 21.4.
klo 14.30 kokoontuminen Helsingin Länsisatamassa SVYL-kyltin luona
klo 15.30 lähtö Tallinnaan (Eckerö Linen m/s Finlandia)
klo 15.30 matkatavaroiden vieminen tavarahyttiin
klo 15.30 ruokailu Buffet Eckerössä kannella 8
klo 19.15 bussi Tallinnasta Tarttoon lähtee A-terminaalin edestä bussiparkista (bussissa kyltti SVYL)
perillä Tartossa majoittuminen Lõunakeskuksen lähellä sijaitsevaan hotelli Sofiaan

Lauantai 22.4.
aamupala hotellissa
klo 9.30 bussi Viron uuteen kansallismuseoon lähtee hotellilta
(Jos et halua osallistua kokousohjelmaan, vie bussi keskustaan ja hakee sieltä klo 12.30 kansallismuseoon lounaalle.)
klo 10.00 vuosikokous ja Viro 100 -juhlavuoden suunnittelua museon kokoustiloissa
klo 13.00 lounas museon ravintolassa
klo 14.00 opastettu tutustuminen Viron kansallismuseoon
klo 16.00 bussi lähtee keskustan kautta hotellille
(Halukkaat voivat jäädä keskustaan vaikkapa ostoksille.)
klo 18.30 bussi illalliselle lähtee hotellilta
klo 19.00 illallinen Püssirohukelder-ravintolassa

Sunnuntai 23.4.
aamupala hotellissa
klo 9.00 bussi lähtee opastetulle Tarton kiertoajelulle, jonka päätteeksi matka jatkuu kohti Tallinnaa
matkalla lounas Põhjakan kartanossa
klo 16.30 lähtö Helsinkiin D-terminaalista (Tallink Siljan m/s Star)
klo 16.30 matkatavaroiden vieminen tavarahyttiin
klo 19.00 laiva saapuu Helsingin Länsisatamaan


Suomen Viro-yhdistysten liiton vuosikokous
Viron kansallismuseossa (Muuseumi tee 2, Tartto)
22.4. klo 10-13

SVYL:n vuoden 2017 vuosikokous pidettiin Tartossa, jonne liitto järjesti kolmipäiväisen kulttuurimatkan. Ennen kokousta Meelika Hirmo Teeme ära! -yhdistyksestä kertoi Maailman siivouspäivästä 15.9.2018.


Virolainen musiikki soi: Johan Randvere
Musiikkitalon Ravintola-Klubi
(Mannerheimintie 13 A, Helsinki)
10.5. klo 19.30

Toukokuun Virolainen musiikki soi -konsertissa lavalle nousi huippulahjakas nuori pianisti Johan Randvere. Hän on yksi Viron nuoremman sukupolven kiinnostavimpia muusikoita ja on konsertoinut ympäri maailmaa sekä yksin että useiden eri orkestereiden kanssa. Randvere on myös saanut useita tunnettuja palkintoja koti- ja ulkomailla. Viron musiikki- ja teatterikorkeakoulun lisäksi hän on opiskellut Milanossa G. Verdin konservatoriossa.

Konsertissa kuulimme Randverea itseään eniten puhutelleita virolaisen pianomusiikin helmiä. Randvere esitti sekä virolaisten klassikoiden että rohkeiden nuorten säveltäjien tuotantoa.

Klubisarjan järjestää Viro-instituutti yhteistyössä Viron suurlähetystön, Tuglas-seuran, Suomen Viro-yhdistysten liiton ja Viljandin Ystävät ry:n kanssa.


Seppo Zetterbergin kirjan
Uusi Viron historia esittelytilaisuus
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)
11.5. klo 17

Emeritusprofessori Seppo Zetterbergin Uusi Viron historia on ajantasainen ja sisällöltään täysipainoinen Viron historian yleisesitys, vieläpä mukana kannettavan kevyessä muodossa. Teos perustuu Zetterbergin vuonna 2007 ilmestyneeseen Viron historia -kirjaan, joka osoittautui monumentaalisesta koostaan huolimatta varsinaiseksi best selleriksi. Uusi Viron historia kertoo Viron ja sen asukkaiden vaiheista jääkaudesta aina syksyyn 2016 saakka, jolloin Kersti Kaljulaid ensimmäisenä naisena valittiin tasavallan presidentiksi.

Tilaisuudessa Seppo Zetterberg kertoi kirjastaan ja vastasi kysymyksiin.

Järj. SKS, Helsingin yliopiston alumniyhdistys, Tuglas-seura ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.


viro.nyt 2-2017 ilmestyi 5.5.

Vuoden 2017 toinen viro.nyt ilmestyi 5.5. kattaen loppukevään ja kesän 2017. Lehden teemana oli Politiikkaa kesän kynnyksellä. Teema-artikkeleiden lisäksi lehdessä ilmestyi ajankohtaisia, laadukkaita artikkeleita virolaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta sekä tietoa Viro-aiheisista tapahtumista.


Peeter Langovitsin valokuvanäyttely
Kuvia kulttuurisillalta
Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)
20.4.-22.6.

Valokuvaaja Peeter Langovits sai E.W. Ponkalan Säätiön tämän vuoden tunnustuspalkinnon ansioistaan suomalais-virolaisten kulttuurisiteiden dokumentoinnissa ja edistämisessä. Langovits on tunnetuin virolainen lehtivalokuvaaja, Viron kuvajournalismin Grand Old Man. Hän toimi vuodet 1995-2014 maan suurimman päivälehden Postimees-sanomalehden kuvaajana.

Lehtityön ohessa Peeter Langovits on pitänyt kymmeniä valokuvanäyttelyitä ja esiintynyt kansainvälisissä yhteyksissä. Julkisten tilaisuuksien ja julkisuuden henkilöiden kuvaamisen lisäksi hänellä on ollut aina silmää tavallisen elämän, virolaisten arjen, havainnoimiselle. Erityinen aihepiiri hänen tuotannossaan on ollut suomalais-virolaiset kulttuurisuhteet. Ne ovatkin nyt E.W. Ponkalan säätiölle valmistuneen Kuvia kulttuurisillalta -näyttelyn keskiössä.

Kuvia kulttuurisillalta -näyttelyn yhteistyökumppanit ovat E.W. Ponkalan säätiö, Tuglas-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Viro-instituutti.


Näyttely suomalais-ugrilaisista ja samojedikansoista
Joensuun pääkirjaston Taiteiden aukiolla (Koskikatu 25, Joensuu)
15.-28.7.

Viron kansallismuseon kiertonäyttely esittelee eri suomalais-ugrilaisia ja samojedikansoja, joita yhdistää kielisukulaisuus. Näitä ihmisiä on 23 miljoonaa. Näyttely esittelee ersät, hantit, inkerinsuomalaiset, inkerikot, karjalaiset, komit, suomalaiset, virolaiset, liiviläiset, mansit, marit, moksat, nenetsit, nganasanit, saamelaiset, udmurtit, unkarilaiset, vatjalaiset ja vepsäläiset.

Näyttelyn kuvista suurin osa on peräisin Viron kansallismuseon kokoelmista. Valtaosan kuvista ovat ottaneet museon tutkijat ja valokuvaajat ulkomaanmatkoillaan, mutta osa, erityisesti vanhemmat kuvat, on saatu Suomesta, Venäjältä, Unkarista jne.

Näyttelyssä on mukana perusteellinen ja ajantasainen kartta.

Näyttelyn ovat koostaneet vuonna 2015 Svetlana Karm, Indrek Jääts ja Laur Vallikivi. Näyttelyn tekstien kieli on englanti.

Näyttelyn toivat Joensuuhun Fennougria-säätiö, Viron Suomen suurlähetystö ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.


Runokuun runousaamiainen: Veronika Kivisilla
Kahvila Verandassa Finlandia-talolla (Karamzininranta 4, Helsinki)
23.8. klo 9-10

Runokuu on helsinkiläinen, elävä ja värikäs kirjallisuusfestivaali, jossa kirjallisuus ottaa kaupungin haltuun ja saa rinnalleen toisia taiteita. Tänä vuonna jo kolmattatoista kertaa järjestetyn tapahtuman teemana oli rakkaus.

Runokuu-festivaalin kansainvälisellä runousaamiaisella esiintyi palkittuja runoilijoita ja spoken word -artisteja Britanniasta, Virosta ja Suomesta. Viroa edusti tapahtumassa runoilija Veronika Kivisilla.

Veronika Kivisilla tulee Tallinnasta. Ennen runokokoelmia hänet tunnettiin ennen muuta laulajana ja tarinankertojana. Veronica officinalis -kokoelma sisältää kertomuksia elävästä elämästä, perheestä ja ympäristöstä. Runot on kirjoitettu vuosina 2010 ja 2011. Kivisillan kanssa esiintyi hänen suomentajansa Raija Hämäläinen. Ensimmäiset Kivisillalta suomennetut runot ilmestyvät Viro-instituutin antologiasarjassa tänä syksynä.

Yhteistyössä: Nuoren Voiman Liitto, Viro-instituutti, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Building Bridges.


viro.nyt 3-2017
ilmestyi 24.8.

Vuoden 2017 kolmas viro.nyt ilmestyi 24.8. kattaen loppukesän ja syksyn 2017. Lehden teema on Kääntäjät, kirjallisuuden lähettiläät.


Planet Suvilahti
(Sörnäisten rantatie 22, Helsinki)
24.8. klo 17.00-24.00

SVYL osallistui Suvilahden taiteiden yö -tapahtumaan muiden Eesti Majan toimijoiden kanssa! Paikalla sai kuulla virolaista musiikkia, herkutella virolaisella ruualla, katsoa virolaisia elokuvia sekä tavata mukavia ihmisiä!

Eesti Majan kulmilla musisoivat myös viljandilaiset Cätlin ja Marko Mägi, joiden musiikillinen yhteistyö ulottuu vuoteen 2004, kun he molemmat opiskelivat Viljandin kulttuuriakatemiassa ja perustivat bändin Ro:Toro. Mägit ovat tehneet yhteistyötä eri muusikoiden kanssa ympäri maailmaa. Virossa heidät voi usein nähdä yhdessä Liisi Koiksonin, Jaan Tätten tai Poliisi- ja rajavartiolaitoksen puhallinorkesterin kanssa. Kaikkien yhtyeiden ja orkestereiden rinnalla Mägiä kiinnostaa kuitenkin tehdä musiikkia myös duona, jolloin säkkipillin ja saksofonin avulla vaelletaan satojen vuosien takaisilla virolaisen musiikin perinnepoluilla.

Cätlin ja Marko Mägin toi Suvilahteen Viljandin ystävät.


Naapurit kohtaavat Taiteiden yössä
Furuvikin huvilassa (Furuvikintie 5, Helsinki)
24.8. klo 17.30-20.00

SVYL järjesti tuttuun tapaan muiden pääkaupungin Viro-toimijoiden kanssa Helsingin Taiteiden yön tapahtuman Furuvikin huvilassa Laajasalossa. Ohjelmassa oli:

klo 17.30 Askartelu ja luontopolkulapsille alkavat
klo 18.00 Viljandilaiset Cätlin ja Marko Mägi musisoivat
klo 18.30 Sirkustirehtööri Vasiljev Vitellonin Minisirkus esiintyy
Esitys on suomen- ja vironkielinen!

Lisäksi koko illan ajan:
arpajaiset
virolaista ruokaa
virolaisia käsitöitä
materiaalia järjestäjäyhdistyksistä ja Virosta

Tapahtuman järjestivät Helsinki-Tallinna-seura, Anni Lastentarha, Espoon Suomi-Viro-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Viljandin ystävät.


Turun kansainväliset kirjamessut
Turun messu- ja kongressikeskuksessa (Messukentänkatu 9-13, Turku)
6.-8.10.

SVYL:n ja koko Viron maaosasto löytyi tutulta paikalta messukeskuksen A-hallista. Mukana osastolla olivat SVYL:n lisäksi Tuglas-seura, Turun Tuglas-seura, Varsinais-Suomen Viro-keskus, Viro-instituutti ja Viron suurlähetystö. Viron maaosaston toimijat toivat myös messuille runsaasti monipuolista Viro-ohjelmaa.


Kadri Voorand Quartet
Åbo Svenska Teaterin Café Tiljanissa
(Eerikinkatu 15, Turku)
6.10. klo 22

Virolaislaulaja Kadri Voorandin kiihkeä lavaesiintyminen ja persoonallinen musiikki ovat lumonneet jazzin ystävät ympäri maailmaa, nyt myös Turussa!

Järj. Flame Jazz, Viro-instituutti, Viron suurlähetystö, SVYL ja Tuglas-seura.


Virolainen musiikki soi -klubit
Musiikkitalon ravintolassa (Mannerheimintie 13 A, Helsinki)

Konserttisarja Helsingin Musiikkitalolla esittelee tuoretta virolaista musiikkia, tänä syksynä kahden konsertin verran:

25.10. lumoava laulaja Siiri Sisask

15.11. kontrabasisti Peedu Kassin jazztrio Peedu Kass Momentum

Klubisarjan järjesti Viro-instituutti yhteistyössä Tuglas-seuran, Suomen Viro-yhdistysten liiton, Viron suurlähetystön ja Viljandin ystävät ry:n kanssa.


viro.nyt 4-2017
ilmestyy 17.11.

Vuoden 2017 neljäs viro.nyt ilmestyi 17.11. kattaen loppuvuoden 2017 ja alkuvuoden 2018. Lehden teemana oli Viron 100. juhlavuosi tehdään yhdessä!


Martin markkinat
Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 2, Helsinki)
18.-19.11.

SVYL ja Verkkopuoti olivat perinteisesti mukana Tuglas-seuran yhteistyökumppaneineen Helsingin Kaapelitehtaalla järjestämillä Martin markkinoilla, joiden teemana oli tänä vuonna pian 100-vuotias Viro. Suomen Viro-yhdistysten liiton osastolla olivat SVYL-Verkkopuodin lisäksi liiton jäsenyhdistykset Olutsilta - Õllesild, Suomen-poikien perinneyhdistys ja Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku.


Kylässä toimittaja Rain Kooli:
Viro vaalien ja kuntauudistuksen jälkeen - onko tuttua pikkuveljeä enää olemassakaan?
Eesti Maja - Viro-keskuksessa
(Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)
5.12. klo 18

Toimittaja Rain Kooli luennoi tiistaina 5. joulukuuta kello 18 Eesti Maja - Viro-keskuksessa Helsingissä aiheesta Viro vaalien ja kuntauudistuksen jälkeen - onko tuttua pikkuveljeä enää olemassakaan?

Rain Kooli on virolainen toimittaja ja juontaja. Kooli työskentelee toimittajana Suomenlahden molemmin puolin. Hän on työskennellyt muun muassa Viron yleisradioyhtiön (Eesti Rahvusringhääling) mielipidetoimittajana ja uutisportaalin päätoimittajana, Turun Sanomien kolumnistina, Kymen Sanomien uutistoimittajana, Eesti Päevaleht -lehden vs. päätoimittajana ja freelance-journalistina. Kooli on ollut myös YLE Porvoon, Eesti Raadion ja Vikerraadion palveluksessa, toiminut Kuku Raadion Suomen-kirjeenvaihtajana ja toimittanut Televisiossa ETV:n ohjelmaa Kahekõne sekä juontanut tv-ohjelmia Jüri Üdi klubi ja Vabariigi kodanikud.

Juhlistimme luennon jälkeen myös 100-vuotiasta Suomea!

Tilaisuuden järjestivät Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku, Viro-instituutin ystävät ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.


Yhteislaulutilaisuus
joululauluja viroksi ja suomeksi
Alppilan kirkossa (Kotkankatu 2, Helsinki)
7.12. klo 18


Eesti Maja - Viro-keskuksen joulujuhla
11.12. klo 17-19
(Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki)

Tervetuloa kaikki Eesti Majan ystävät - harrastusryhmäläiset, organisaatioiden yhteistyökumppanit, kirjaston asiakkaat, suomalaiset Viron-ystävät, suomenvirolaiset, KAIKKI - nauttimaan glögistä, pipareista, kuorolaulusta, yhteislaulusta ja hyvästä tunnelmasta!

Tere tulemast kõik Eesti Maja sõbrad - keelekursuslased, harrastajad, organisatsioonide koostööpartnerid, raamatukogu kliendid, soomlastest Eesti-sõbrad, Soomes elavad eestlased, KÕIK! Pakume glögi, piparkooke ja koorilaulu ning laulame koos!

Juhlan järjesti Eesti Maja.

Alkuun