Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

SVYL Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL) Suomen Viro-yhdistysten liitto ry. (SVYL)

Tulevaa toimintaa löydät Ajankohtaista-sivulta.

SVYL:n toimintaa vuonna 2018

Helsingin matkamessut
18.-21.1. Messukeskuksessa
(Messuaukio 1, Helsinki)

SVYL ja Verkkopuoti olivat tuttuun tapaan Helsingin matkamessuilla ystävyysseurojen osastolla.


viro.nyt 1-2018
ilmestyi 9.2.

Vuoden 2018 ensimmäinen viro.nyt ilmestyi 9.2. kattaen alkuvuoden 2018 aina toukokuulle saakka. Lehden teema oli 100-vuotias Viro näkyy Suomessa.


Silta - Terveisiä kahdesta tasavallasta -näyttely
Virka-galleriassa (Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinki)
13.10.2017-25.2.2018

Suomen ja Viron yhteneväisyyksiä ja eroavuuksia, kansallistuntoa, kansallisuusuhoa ja itsenäisyyttä esiteltiin sekä historian valossa että taiteen keinoin. Näyttelyssä olivat mukana nykytaiteilijat: Alexei Gordin, Marja Helander, Flo Kasearu, Johanna Ketola, Karel Koplimets, Tatjana Muravskaja, Sepideh Rahaa ja Sanni Seppo.

Näyttelyn järjestivät Virka-galleria ja Viro-instituutti yhteistyössä SVYL:n, Tuglas-seuran ja Viron suurlähetystön kanssa.


Eesti pidu - Viro juhlii!

Helmikuussa 2018 Viro juhlii! Viron kanssa ja Viroa voi juhlia kuka tahansa järjestämällä kekkerit kotona, töissä tai ihan missä tahansa! Kutsutaan ystävät kylään, laitetaan pöytä koreaksi ja annetaan Viron näkyä!

Pidä juhlat, joissa Viro näkyy ja jaa kuvia Facebookiin, Instagramiin sekä muualle sosiaaliseen mediaan aihetunnisteilla #virojuhlii ja #eestipidu.
Kutsu ystäväsi sekä varsinaisiin juhliin että osallistumaan Facebook-tapahtumaan. Ammenna inspiraatiota toisten juhlijoiden kuvista tapahtuman sivulla ja Instragramissa aihetunnisteiden avulla.

Juhlitaan yhdessä Viron juhlavuosi näkyväksi!

Facebook-tapahtuma: www.facebook.com/events/329073770906893/


Viron itsenäisyyden juhlintaa
Helsingissä 22.2.

klo 15 Kunniakäynti ja seppeleenlasku Malmin hautausmaalla

klo 17 Seppeleenlasku Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Vanhankirkon puistossa (Lönnrotinkatu 6)

klo 19 Juhlakonsertti Aleksanterin teatterissa
(Albertinkatu 32, Helsinki)

Liput: www.aleksanterinteatteri.fi

Mukana päivän järjestelyissä SVYL, Tuglas-seura, Viro-instituutti, Viron suurlähetystö, Helsingi Eesti Muusikastuudio ja Suomen-poikien perinneyhdistys.


Eesti 100 - Viro 100
Itsenäisyyspäivän konsertti
Alppilan kirkossa (Kotkankatu 2, Helsinki)
24.2. klo 15


Viron vuoden 2017 kauneimmat kirjat
Malmitalon parvella (Ala-Malmintori 1, Helsinki)
6.-22.3.

Näyttelyn taustalla on kaksi kuvituskilpailua: 25 kauneinta virolaista kirjaa ja 5 Viron kauneinta lastenkirjaa. Kilpailut pidetään joka vuosi Viron kansalliskirjastossa. Raati valitsee vuoden aikana ilmestyneistä kirjoista kuvitukseltaan, typografialtaan ja toteutukseltaan parhaat kirjat. Lastenkirjojen kohdalla arvostetaan kokonaisratkaisua, tärkein on kuvituksen taso.

Yhteistyössä Viron kuvitusgraafikkojen liitto, Viron kansalliskirjasto, Viron kustantajien liitto, Viron lastenkirjallisuuden keskus, Viron paino- ja pakkausteollisuuden liitto ja Suomen Viro-yhdistysten liitto sekä Malmitalo


Viro-viikko
Malmitalossa (Ala-Malmintori 1, Helsinki)
12.-17.3.

Viro viettää 100-vuotisjuhlaansa vuonna 2018 ja Malmitalossa sitä juhlittiin Viro-viikolla, joka oli 12.-18.3. Ohjelmassa oli näyttely, elokuvia, kirjallisuusiltoja, teatteria ja loppuhuipennuksena esiintyi yhtye Naised Köögis!

Kirjallisuusillat

ti 13.3. klo 18
Lydia Koidulan runous - matka virolaisuuden ytimeen
Tänä vuonna ilmestyvän Koidua-suomennoskokelman kääntäjät kertoivat Koidulasta ja hänen runoudestaan.

ke 14.3. klo 18
Tallinnan monet kasvot
Tietokirjailijat Terhi Pääskylä-Malmström ja Tapio Mäkeläinen johdattivat kuulijat Tallinnan vielä tuntemattomille poluille.

to 15.3. klo 10
Elo Lammin draamasatutuokio
Kirjastonallenakin tunnettu Elo Lammi kertoi lapsille Virosta ja virolaisuudesta.

Näyttely

Viron vuoden 2017 kauneimmat kirjat
Malmitalon parvella 6.-22.3.

Teatteri

to 15.3. klo 18
Piip ja Tuut Teater: Hamlet
Vironkielinen näytös klovnien Piipin ja Tuutin Shakespeare-tulkinnasta.

Musiikki

pe 16.3. klo 19
Naised Köögis
Hyvänmielen konsertissa esiintyi reipas, vilkas ja ennen muuta taitava laulu- & soitinryhmä Virosta.

Viro-viikon järjesti Helsingin kaupunki/Malmitalo yhteistyössä Suomen Viro-yhdistysten liiton kanssa.


Virolainen musiikki soi 2018

Virolainen musiikki soi on konserttisarja, joka tuo Suomeen raikasta uutta musiikkia etelästä. Musiikin virolaisesta teemavuodesta 2015 käyntiin polkaistu sarja on soinut Helsingin Musiikkitalon klubilla jo kolmena vuonna. Viro 100 -juhlavuonna sarja piipahtaa Tampereella.

6.4. Pakkahuone, Tampere: Puuluup

Klubisarjan järjestää Viro-instituutti yhteistyössä Tuglas-seuran, Suomen Viro-yhdistysten liiton, Viron suurlähetystön ja Viljandin ystävät ry:n kanssa.


Tampereen Martin markkinat
Pakkahuoneella (Tullikamarinaukio 2, Tampere)
7.-8.4.

SVYL oli mukana Tuglas-seuran ja Tampereen kaupungin järjestämillä Tampereen Martin markkinoilla. Osastollamme olivat Tampere-Tartto-seura, seuran lokakuiset Tampereen Viro-viikot ja tietysti SVYL-Verkkopuoti.


Suomen Viro-yhdistysten liiton vuosikokous
Merikeskus Vellamossa (Tornatorintie 99, Kotka)
21.4.

Ohjelma:

klo 11.00 Tervehdyssanat ja tietoa Kotkan ja Tallinnan suhteista sekä merikeskus Vellamon alueen kehityksestä
klo 11.45 Vuosikokous
klo 13.00 Lounas
klo 14.00 Museon esittely (n. 15 min.) ja vapaata tutustumista museoon


Virolainen musiikki soi 2018

Virolainen musiikki soi on konserttisarja, joka tuo Suomeen raikasta uutta musiikkia etelästä. Musiikin virolaisesta teemavuodesta 2015 käyntiin polkaistu sarja on soinut Helsingin Musiikkitalon klubilla jo kolmena vuonna.

9.5. Musiikkitalon klubi: Tuulikki Bartosik Trio

Klubisarjan järjestää Viro-instituutti yhteistyössä Tuglas-seuran, Suomen Viro-yhdistysten liiton, Viron suurlähetystön ja Viljandin ystävät ry:n kanssa.


viro.nyt 2-2018
ilmestyi 11.5.

Vuoden 2018 toinen viro.nyt ilmestyi 11.5. kattaen loppukevään ja kesän. Lehden teema oli 100-vuotiaiden naapurien nuoret sillanrakentajat.


Viro Helsingin juoksupäivässä
Eesti Helsingi jooksupäeval
19.5.

100-vuotiaan Viron värit näkyivät Helsinki City Running Day -tapahtumassa!

Helsinki City Running Day yhdisti 2018 toukokuun 19. päivänä viisi eri juoksutapahtumaa. Uuden 5 km juoksun teemana oli "Näytä värisi!", värithän olivat tietysti sininen, musta ja valkoinen!

Juoksijoita Baanalla kannusti ja viihdytti tanssistudio Dancest!: www.dancest.com

Mukana oli myös Finest FM -radio: http://web.finestfm.fi


Viro-piknik Seurasaaressa Helsingissä
20.8. klo 17

Viron 100-vuotisjuhlavuonna juhlittiin isosti myös itsenäisyyden palauttamisen vuosipäivää. Maanantaina 20. elokuuta tuli uudelleenitsenäistymisestä kuluneeksi 27 vuotta. Helsingissä Viroa juhlittiin Seurasaaressa Suomen ja Viron tammien alla. Ohjelmassa oli mm. yhteislaulua juuri ilmestyneen suomalais-virolaisen laulukirjan ja säestyksen avulla.

Tapahtuman järjesti Eesti Maja - Viro-keskus ja Seurasaarisäätiö.


viro.nyt 3-2018
ilmestyy 23.8.

Vuoden 2018 kolmas viro.nyt ilmestyi 23.8. kattaen loppukesän ja syksyn. Lehden teema oli Virolainen kirjasyksy Suomessa.


Helsingin Taiteiden yö
23.8. Suvilahdessa

Viro näkyi myös Helsingin Taiteiden yössä Eesti Majan luona Suvilahdessa, kun Virolaisen kulttuurin ystävät Virkun pop up -kahvilapyörä Kama&Kilu&Kirjava koira kiersi Helsinki-Tallinna-seuran avustuksella alueella.


Baltic Poetry Night Kansallisteatterin Lavaklubilla (Läntinen teatterikuja 1, Helsinki)
26.8. klo 18

Runokuu-festivaali toi elokuiseen sunnuntai-iltaan balttilaisen improvisaatiorunouden ja viulumusiikin tummia sävyjä! Lavalla olivat Gabrielé Labanauskaité (Liettua), Eeva Park (Viro) ja Arvis Viguls (Latvia) yhdessä viulisti Rista Tuuran (Suomi) kanssa. Illan juontaja oli Kaisa Kaakinen.

Tapahtuman järjesti Runokuu-festivaali yhteistyössä Pohjoismaisen ministerineuvoston Viron toimipisteen, Viro-instituutin, Latvian ja Liettuan valtioiden, SVYL:n ja Liettuan Suomen suurlähetystön kanssa.


Maailman siivouspäivä:
Ploggin Viron väreissä - Plogging Eesti värvides
15.9. klo 11 Lapinlahden sairaalalta (Lapinlahdenpolku 8, Helsinki)

Fortum ja Siivouspäivä järjestivät lauantaina 15.9. ploggingin, jonne kaikki Viron ystävät olivat tervetulleita osallistumaan - tietysti Viron väreissä! Plogging starttasi Lapinlahden vanhan sairaalan edustalta klo 11. Ennen lähtöä Sport Troops Oy veti alkulämmittelyn.

15. syyskuuta vietetään Virosta lähtöisin olevaa Maailman siivouspäivää (www.worldcleanupday.fi), jonka tavoitteena on saada 5% maailman väestöstä keräämään roskia luonnosta ympäri maailman. Ekokuntoilu plogging on helppo tapa antaa panos tähän yhteiseen ponnistukseen!

Lapinlahdesta lähti kaksi lenkkiryhmää, 5 ja 10 km, ja kiersimme vetäjän johdolla ennalta määritellyn lenkin ja keräsimme matkalle osuvat roskat.

Tietoa koko Suomen Maailman siivouspäivän tapahtumista löytyy täältä: www.worldcleanupday.fi


Viro 100 - näkökulmia eteläiseen naapuriimme
Helsingin työväenopiston Opistotalon Viipurinsalissa (Helsinginkatu 26, 2. krs, Helsinki)


Turun kansainväliset kirjamessut
5.-7.10.
Turun messu- ja kongressikeskuksessa (Messukentänkatu 9-13, Turku)

Turun Kirjamessujen teemana oli 100-vuotisjuhlavuottaan viettävä Viro! Turun Messukeskuksessa 5.-7.10.2018 nähtiin maan nykykirjailijoita laajalta rintamalta. Mukana olivat esimerkiksi Kai Aareleid, Paavo Matsin, Valdur Mikita, ja Andrei Ivanov. Ohjelmaa tuottivat Viro-instituutti Suomessa, Viron Suomen-suurlähetystö, Tuglas-seura ja Suomen Viro-yhdistysten liitto. Viro-teemakokonaisuuden suunnittelussa oli mukana Jenni Haukio. Viro huomioi myös messujen lapsikävijät: lastenalueen valtasi haapsalulainen Iloni Imedemaa - Ilonin Ihmemaa. Viron omalla maaosastolla A-hallissa olivat Viro-instituutti Suomessa, Viron Suomen-suurlähetystö, Tuglas-seura ja Suomen Viro-yhdistysten liitto sekä Turun Tuglas-seura ja Varsinais-Suomen Viro-keskus.

Alkuun