Virolainen saunakulttuuri on monipuolinen, elävä ja innovatiivinen. Saunan ystävä voi nauttia löylyistä niin Tallinnan historiallisissa yleisissä saunoissa kuin perinteikkäissä maatilasaunoissa eri puolilla maata. Luovempia ratkaisuja edustavat erilaiset laivoihin, ajoneuvoihin ja telttoihin rakennetut löylyhuoneet. Sijaitseepa Võrumaalla ihan oma saunakyläkin.
Tallinnan yleisösaunat
Tallinnassa on useita julkisia saunoja, jotka palvelevat päivittäin. Niistä on mahdollista tilata myös ”tuntisaunoja” eli sauna- ja allastiloja oman seurueen käyttöön.
Tallinnan vanhin edelleen toimiva julkinen sauna on Tallinna saun, joka tunnetaan myös nimellä Tartu maantee leilisaun. Vuonna 1882 perustetussa saunassa jo pelkästään upeat pukuhuone- ja pesutilat houkuttelevat visiitille.
Toinen, arkkitehtonisesti huomiota herättävä ja mielenkiintoinen kohde on Kalma saun, joka on säilynyt paikallaan Kalamajan kaupunginosassa lähes sata vuotta. Lukuisia remontteja läpikäynyt sauna on säilyttänyt erityislaatuisen historiallisen henkensä.
Miesten saunassa on perinteinen puulämmitteinen saunahella, höyrysauna sekä uima-allas. Pukuhuoneessa on lattialämmitys ja lämmitetyt saunapenkit. Pukuhuoneen baari virvokkeineen ja saunatarvikkeineen auttaa rentoutumaan ja nauttimaan olosta. Naisten puolella on myös pieni allas, mutta sauna on sähkölämmitteinen. Pukuhuoneen lämmitetyt saunapenkit ja kamina lisäävät mukavuutta.
Raua tänav 23:ssa sijaitseva, hieman edellisiä modernimpi ja edullisempi Rauasaun on toiminut julkisena saunana vuodesta 1936. Myös Rauasaunassa on monenlaisia vaihtoehtoja tuntisaunojen vuokraamiseksi.
Saunamaa – satumaa?
Võrumaalla Nogossa sijaitseva Saunamaa on kuin oma saunakylä. Sen pihapiirissä on mahdollisuus nauttia mitä erilaisimmista saunaelämyksistä, kuten luolasaunasta, savusaunasta, suomalaisesta, intialaisesta ja virolaisesta saunasta, metsä- eli sotasaunasta ja paljusta. Saunamaassa voi myös majoittua ja järjestää tapahtumia ja kutsuja omalle seurueelle.
Todellista omaperäisyyttä arvostaville Virossa on mahdollista löylytellä vanhoissa laivoissa, kelluvassa lämminvesitynnyrissä, turvesaunassa tai vaikkapa paloautossa. Visit Estonia on koonnut listan TOP 10 Erikoiset saunat Virossa. Tutustu näihin saunaihmeisiin täältä!
”Vanhoissa saunoissa suomalainen pääsee aikamatkalle”
Toimittaja Hannele Valkeeniemi on suuri virolaisen saunan ystävä ja tuntija. Hän on muun muassa perustanut suomalais-virolaisen saunaseuran eli Soome-Eesti Saunaseltsin. Sen toiminta on tosin nyt ollut tauolla, kun saunaretkiä ei ole voinut järjestää siten, että suomalaisetkin pääsisivät Viroon.
Mitkä ovat lempisaunojasi Virossa ja miksi?
”Minulla on Virossa monta lempisaunaa ja niitä on mahdoton panna järjestykseen. Olen ihastunut niin Kaakkois-Viron savusaunoihin kuin Tallinnan kaupunkisaunoihinkin. Tallinnassa asuessani ”kotisaunani” oli Lasnamäen Ökosaun. Tartossa Tampere-majan sauna kuuluu ilman muuta lempisaunoihini.”
Millaisia eroja ja yhtäläisyyksiä saunakulttuureihimme liittyy ja mikä virolaisissa saunatavoissa erityisesti viehättää?
”Saunakulttuuri on sekä samaa että kiinnostavalla tavalla erilaista. Tästä voisi kirjoittaa esseen, mutta lyhyesti voisi sanoa, että Viron saunakulttuuri opettaa meitä tuntemaan omia juuriamme. Esimerkiksi Kaakkois-Viron savusaunakulttuuri ammentaa samasta kuin vanha suomalainen tapakulttuuri. Virolaisesssa saunomisessa näkyy myös venäläinen vaikutus. Senkin juuret ovat samaa kuin meidän, mutta on kehittynyt omaan suuntaansa. Venäläiset saunovat kuumassa hattu päässä ja vihtovat kahdella vihdalla pehmeämmin kuin me yhdellä.
Virossa viehättää juuri moninaisuus. Samoin se, että Suomessa ei enää vihdota juuri muualla kuin kotisaunoissa, mutta Virossa jokaisessa kaupunkisaunassa vihdotaan. Virossa vanhoja kaupunki- ja kyläsaunoja on edelleen jäljellä, ja parhaat niistä ovat säästyneet moderneilta remonteilta. Rahanpuutteen vuoksi toki, mutta saunakulttuurin kannalta se on ollut hyväksi. Niissä suomalainen pääsee aikamatkalle.
Erilaisuudesta huolimatta saunominen on meidän yhteinen juttumme, kuin salakieli, jonka me molemmat ymmärrämme. Kun suomalainen ja virolainen istuvat vierekkäin lauteilla, on vaikea vetää rajaa kumpi on kumpi. Olemme vain saunovia itämerensuomalaisia, yhtä ja samaa kansaa.”
Mihin saunakohteeseen suosittelisit matkustamaan?
Hyviä kohteita on paljon, ja vaikea on valita. Suosittelen kohteita, joissa paikalliset käyvät. Tallinnassa on helppoa tehdä vaikka viikonlopun aikana kierros kaupunkisaunoihin, kuten Kalmaan ja Rauan saunoihin. Tallinnan saunoihin opastaa hyvin esimerkiksi tämä blogi: https://estofennia.eu/loylymies-tallinna-sauna-opas/.
Kaakkois-Viron savusaunat ovat aivan oma lukunsa. Ne hyväksyttiin vuonna 2014 Unescon aineettoman maailmanperinnön luetteloon. Eda Veeroja on savusaunakulttuurin tukipilari, ja hänen savusaunaansa on varattavissa ryhmille. Edan, savusaunat ja saunapalvilihat löytää täältä: http://mooska.eu/.
Lammasmäen saunakeskusta suosittelen myös. Lammasmäen isäntä Meelis Parijõgi on rakentanut useiden saunojen kylän vanhaan neuvostoaikaiseen lomakeskukseen. Tarjolla on myös suomalaisia kiukaita, mutta aitoa virolaista savusaunaakin. Erikoisuutena on virrassa kelluva turvesauna. Tännekin kannattaa tehdä matka pienellä porukalla, koska saunoja ei lämmitetä yhdelle.
Saunaharrastaja ei voi jättää väliin Narva-Jõesuun kaupunkisaunaa, joka on autenttisuudessaan omaa luokkaansa. Ei ole ihan helppo löytää, koska ei ole mikään turistikohde. Kannattaa mennä niin kauan kunnes sinne tulee jokin remontti. Saunabloggari Villen sivuilta löytyvät koordinaatit: http://www.kyly.info/category/estonia/narva/.
Teksti: Tua Sysimiilu