Perjantaiterveiset SVYL:stä! Karanteeniviikonloppu edessä, mutta neljän seinän sisällä istumisen ei välttämättä tarvitse olla raskasta ja tylsää. Facebookin vironkielisestä karanteeniklubista (Karantiiniklubi) ja Viron kulttuuriministeriön sivuilta löytyy monia, monia vinkkejä etätekemiseen. Kotisohvalta käsin pääsee vaivattomasti museoihin, konsertteihin, teatteriin ja elokuviin, jumppasaleille ja jopa ravintoloihin.
SVYL:n hallituksen puheenjohtaja Grete Ahtola kokosi esimerkkiohjelman, joka kattaa koko lauantaipäivän 21.3. kulttuuririennot ja muut tekemiset aamusta iltaan.
Aamupäivä (hommikupoolik)
Kunnon päivä alkaa aamujumpalla, viroksi ”hommikuvõimlemine”. Oikein hyviä ja kaikille sopivia jumppa- ja venyttelyohjelmia löytyy esimerkiksi Eesti Terviserajad -opetusympäristöstä.
Edistyneille suosittelen kahta vaativampaa liikettä – kuperkeikkaa olan yli sekä käsillä kävelyä seinän vieressä. Ohjeet antaa ja liikkeet näyttää Englas-urheiluklubin vapaaottelija Sten Saaremäe. Muista kunnon lämmittely ennen näiden harjoitusten tekemistä!
Lounas (lõuna) ja iltapäivä (pärastlõuna)
Tässä olisi kaksi vaihtoehtoa. Lauantaina 21.3. vietetään maailmanlaajuista runopäivää ja sen kunniaksi kirjallisuuskaupunki Tartto järjestää yhteisen runolausunnan Facebook-sivuillaan. Miten se tapahtuu? Halukkaat voivat esimerkiksi nauhoittaa itselleen mieluisan ja/tai tärkeän ja/tai lempirunon videolle ja lähettää sen tiedostona tai YouTube-linkkinä tapahtuman järjestäjille (eks@kirjandus.ee) tai postittaa sen suoraan tapahtuman FB-sivuille lauantaina alkaen klo 12. Vinkkinä, että videokuva itsestä ei ole suinkaan välttämätön, kameran voi viritellä osoittamaan esim. kahvikuppiin tai kissaan tai ikkunanlautaan. Tärkeitä ovat sanat ja ääni!
Teatterin ystäville olisi luvassa Piip ja Tuut Teaterin ”Kõik on tipp-topp” esitys teatterin Facebook-sivuilla. Esitys alkaa klo 12 ja on katsojille ilmainen. Rooleissa nähdään klovniduona Piip & Tuut Suomessakin tunnetut virolaiset näyttelijät Haide Männamäe ja Toomas Tross.
Iltapäivään voisi mahtua muutama museonkäynti, suosittelemme esimerkiksi Viron taidemaalarien liiton vuosinäyttelyä GLOBAALNE/LOKAALNE. Näyttelyssä on esillä maalauksia yli 60 virolaiselta taidemaalarilta, mm. Jüri Arrakilta, Kristiina Kaasikilta ja Jaan Elkenilta. Näyttelyn konseptin ja saatetekstit on laatinut Jaan Elken.
Teatterin ja/tai runolausunnan ja/tai museonkäynnin jälkeen olisi sopiva hetki tehdä muutamat virkistysjumppaliikkeet. Tässä muutaman minuutin helppo harjoitussarja koko keholle. Jos kaipaa ennen iltamenoja vaativampaa treeniä, löysin hauskan ja asiallisen kotitreenivideon Reimolta ja Tanelilta. Tämäkin on viroksi, mutta seuraamaan pystyy kyllä ilman kielitaitoakin. Jumppavälineinä ovat pöytä, tuolit, jakkara ja sohva, ja edistyneille on hyötyä myös jonkin sortin matosta. Sopii kaikille urheilumielisille viisivuotiaista ylöspäin.
Ilta (Õhtu)
Lauantai-illan ohjelmaan sopii hyvin esimerkiksi joku kiva ja tunnelmallinen konsertti, hyvä kirja tai elokuva. Netistä löytyy kaikkea.
Klo 19 alkaa konsertti- ja tanssi-ilta Lõõtsavägilased-yhtyeen Facebook-sivuilla. Jos kaipaat vähän rauhallisempaa menoa, suosittelemme Orelipoissin kotikonserttitallennetta. Orelipoiss-artistinimen takana on virolainen laulaja, kitaristi ja kirjailija Jaan Pehk, joka on tunnettu hauskoista ja ironisista teksteistään sekä superlyhyistä kappaleistaan. Hänen ensimmäisellä omalla levyllään oli jopa 99 biisiä, kaikki alle minuutin mittaisia.
Elokuvaillasta kiinnostuneille tiedoksi ja muistutukseksi, että Viron yleisradion arkistosta löytyy katsottavaa jokaiseen makuun. On dokumentteja, sarjoja, elokuvia, piirrettyjä, tallenteita teatteriesityksistä ym., oikein kultakaivo siis! Itse katsoisin viikonloppuna jotakin vähän kevyempää ja hauskempaa, esimerkiksi ”Siin me oleme” olisi mielestäni oikein hyvä valinta. Virolaista huumoria parhaimmillaan.
Lukutoukalle voisi suositella liittymistä Virolaisen kirjallisuuden ystävät -Facebook-ryhmään, josta löytyy paljon hyviä lukuvinkkejä ja kirja-arvosteluja. Virolaista kirjallisuutta suomeksi löytyy esimerkiksi Viro-instituutin Nippernaati-antologian online-versiosta (saatavilla 2 ensimmäistä osaa) ja englanniksi Estonian Literary Magazinesta, jonka kevään 2020 numero löytyy tästä: www.viro-instituutti.fi/kevaan-2020-elm-on-ilmestynyt.
Ja muista, että myös SVYL:n kulttuurilehti viro.nyt on luettavissa digitaalisena osoitteessa www.lehtiluukku.fi/lehdet/vironyt.
Oikein mukavaa viikonloppua kaikille! Pysytään terveinä ja taistellaan yhdessä virusta vastaan!
#püsikodus