Viro-asiantuntija Tapio Mäkeläinen aikoo hankkia rautaisen Kross-kunnon lukemalla koko Jaan Krossin tuotannon kesään mennessä!
Teksti: Lissu Kirves
Virolaisen klassikkokirjailija Jaan Krossin (1920–2007) 100-vuotissyntymäpäivää juhlitaan helmikuussa. Suomen Viro-yhdistysten liitto yhdessä Tuglas-seuran, Viro-instituutin ja Viron suurlähetystön kanssa kutsuu mukaan Lukukuntoon Krossilla-lukuhaasteeseen, joka kannustaa tutustumaan Krossin tuotantoon tai palaamaan kirjailijan teosten äärelle. Haasteeseen voi tutustua Lukukuntoon Krossilla! -tapahtumassa Facebookissa.
Yksi kampanjan ahkerimmista osallistujista on Viro-aktiiveille hyvinkin tunnettu tietokirjailija, matkaopas, Tuglas-seuran kulttuurisihteeri ja Viro-asiantuntija Tapio Mäkeläinen. Mäkeläinen kertoo tunteneensa Jaan Krossin henkilökohtaisesti. Työskennellessään Etumatkat-matkatoimistossa 1980-luvulla, Mäkeläisellä oli virallisen matkajärjestämisen lisäksi myös toinen agenda: toimia kuriirina neuvostoajan Viroon ja tuoda Suomesta kaivattua kirjallisuutta, viestejä ja hyötytavaraa. Näillä matkoillaan hän tutustui Krosseihin vieraillessaan usein Tallinnan Kirjailijatalossa. Krossien koti sekä heidän kesäpaikkansa Kassarissa tuli Mäkeläiselle hyvinkin tutuksi. Hän järjesti Tuglas-seuran kanssa myös Kross-matkoja, joiden suunnitteluun itse kirjailija osallistui.
”Ennen ensimmäistä Tuglas-seuran Jaan Kross -matkaa ja siihen liittyvää luentosarjaa kävin Jaanin ja hänen poikansa Märtenin kanssa läpi kaikki Jaanin asuinpaikat ja teosten keskeisimmät tapahtumapaikat Tallinnassa”, kertoo Mäkeläinen.
Lukuhaasteeseen Mäkeläinen osallistuu varsin mittavalla panoksella, sillä hän aikoo lukea kaikki Jaan Krossin teokset kesään mennessä. Krossin teoksia on kymmeniä ja osa on varsinaisia eepoksia, kuten Uppiniskaisuuden kronikka (Kolme katku vahel I-IV), jossa sivuja on yli tuhat. Mutta Mäkeläiselle moinen tahti ei ole ongelma: jo kolmisen vuotta sitten hän otti haasteekseen lukea klassikkokirjan viikossa ja kirjoittaa siitä lyhyen kuvauksen Facebook-profiiliinsa. Urakkaa jatkui 52 viikon ajan. Kun Viron 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi perustettiin Mäkeläisen ehdotuksesta Juhlin Viroa lukemalla -Facebook-ryhmä (nykyään nimellä Virolaisen kirjallisuuden ystävät), lukeminen ja luetusta kirjoittaminen viikoittain jatkui.
Kesäkuussa Mäkeläinen tulee vetämään Tuglas-seuran järjestämän Jaan Kross 100 -matkan, jota ennen koko Krossin tuotanto tulisi olla luettuna ja muistiinpanot tehtynä matkaa varten. Näin Mäkeläinen kommentoi projektin edistymistä ja lukujärjestystään:
”Aloitin marraskuussa Keisarin hullusta (Keisri hull). Keisarin hullu oli ensimmäinen lukemani Jaan Krossin teos, joten mielestäni oli loogisinta aloittaa luku-urakkani siitä. Ja koska luin sen 1980-luvun alussa suomeksi – en silloin vielä osannut kyllin hyvin viroa lukeakseni romaaneja viroksi – niin luin nytkin suomennoksen. Toisena luin Kolmannet vuoret -pienoisromaanin (Kolmandad mäed), senkin suomeksi samoista syistä. Kolmas oli Rakvere romaan (Pietarin tiellä) ja sen luin viroksi. Jouluna aloitin laajan Kolme katku vahel -romaanin (Uppiniskaisuuden kronikka) lukemisen. Koska opus on tuhat sivuinen järkäle, niin luen sitä iltaisin vain pari tuntia nojatuolissa, ja urakkaa riittää tammikuun loppuun saakka. Ennen nukahtamista sängyssä olen lukenut kevyempiä kirjoja eli Krossin julkaistut näytelmät (Kogutud teosed, nide 18 eli Draama) ja historiallisia novelleja sisältävän Klio silma all -kokoelman (Kleion silmien alla). Ennen tammikuun loppua ehdin vielä lukea Professor Martensi ärasõit -romaanin (Professori Martensin lähtö) ja helmikuussa ovat sitten vuorossa Vastutuulelaev (Vastatuulen laiva), Wikmani poisid (Wikmanin pojat) ja Väljakaevamised (Syvyydestä). Yritän lukea teokset suunnilleen niiden kirjoittamis- tai ilmestymisjärjestyksessä, joten viimeisinä keväällä vuorossa ovat Tahtamaa-romaani ja kaksi nidettä muistelmia. Jatkossa luen teokset viroksi, paitsi novellit, jotka on suomennoksina koottu mukavasti yhteen vain muutamaan niteeseen. Viroksi niitä pitäisi etsiä useammasta eri paikasta. Kirjoittamisjärjestystä rikkoen luen runot vasta toukokuussa.”
Krossin henkilökohtaisesti tunteneena ja teokset entuudestaan jo lukeneena Mäkeläisellä on varmasti ajatuksia omista suosikeistaan. Mikä siis on Krossin teoksista rakkain ja miksi?
”Lastenkirja Mardi leib. Koska se on aitoa Krossia ja silti lastenkirja, ja koska tarinan juju on niin loistava kerrottavaksi. Olen viimeisen puolen vuoden aikana esitellessäni Tallinnan Vanhakaupunki -matkaopastani kertonut tuon tarinan useille sadoille ihmisille ympäri Suomea, ja kaikki ovat siihen ihastuneet.”
Seuraa Tapio Mäkeläisen urakan etenemistä ja lue muidenkin suosituksia ja lukukokemuksia Lukukuntoon Krossilla! -Facebook-tapahtumasta.
Lukukuntoon Krossilla!
Haasteeseen voi osallistua seuraavasti:
*Hanki itsellesi mieluisa Jaan Krossin kirja ja lue se.
*Voit kertoa ajatuksiasi kampanjaan osallistumisesta (esim. jakaa muille tiedoksi, millä teoksella aiot osallistua) tai antaa Kross-suosituksia muille haasteeseen osallistujille.
*Kampanja huipentuu helmikuussa 2020. Täytetään 13.2. yhdessä sosiaalinen media Krossilla: Ota kuva lukemastasi Jaan Krossin kirjasta tai vaikkapa lukupiiristäsi kirjojen kanssa ja postaa se Facebookiin tai Instagramiin aihetunnisteilla #Krossfit #krossivormi #krossillakuntoon