Viro oli aiemmin olutharrastajan näkökulmasta aika tylsä matkakohde. Nyt tilanne on toinen. Kymmeniä pienpanimoita toimii eri puolilla maata, ja erilaisia oluita on jo satamäärin. Tallinnasta löytyy laadukkaitten olutravintoloitten lisäksi myös panimoravintoloita ja olutkauppoja.
Teksti: Hannu Virtanen, julkaistu alunperin viro.nyt -kulttuurilehden numerossa 3/2020.
Aikanaan oli vain Saku, A. Le Coq ja muutama pienempi panimo. 1980-luvulla löytyi myös venäläisiä ja välillä tšekkioluita, mutta valikoima oli pieni. Tilanne parani hiljalleen itsenäistymisen jälkeen, ja todellinen muutos alkoi vuoden 2010 tienoilla. Suomessa ja monissa muissa maissa jo aiemmin alkanut pienpanimoinnostus rantautui silloin voimalla myös naapuriin.
Matti Hämäläinen on olutharrastaja ja pitkäaikainen Olutsillan jäsen. Hänellä on myös kakkosasunto Tallinnassa, ja sieltä käsin alan kehitystä on ollut helppo seurata.
”Muutos alkoi kymmenisen vuotta sitten, kun ensimmäinen uudentyyppinen pienpanimo Õllenaut aloitti toimintansa. Sitä ennen toimi kuitenkin jo pieni Sillamäe Õlletehas, jonka oluita monet harrastajat pitivät ja pitävät edelleen korkeatasoisina. Ja Saarenmaalla toimivaa Pihtlaa ei pidä unohtaa. Sekä Sillamäki että Pihtla toimivat jo 1990-luvulla. Lisäksi Haljalassa toiminut Viru Õlu pitää mainita. Äskettäin valitettavasti ilmoitettiin, että sen toiminta loppuu. Tärkeää on myös muistaa erityisesti Saarenmaalla ja Hiidenmaalla säilynyt kotiolut- eli koduõlu-perinne. Molemmilla saarilla on edelleen paikkoja, joissa voi päästä maistelemaan tätä suomalaista sahtia muistuttavaa juomaa. Myös muualla maassa tehdään samantyyppistä kotiolutta. Juoma tehdään yleensä tiettyä tilaisuutta varten, ja siksi se maistuu aina hiukan erilaiselta.”
Nyt jo satoja oluita
Tällä hetkellä Virossa toimii liki 50 pienpanimoa, jotka ovat tehneet jo satoja erinimisiä oluita. Ehkä tunnetuin panimo on Põhjala, jonka oluet ovat myös Matti Hämäläisen suosikkeja:
”Põhjala tekee lukuisia erilaisia oluita, ja niistä minun suosikkejani ovat tummat oluet. Jos yksi pitää mainita, se on nimeltään vahva portteri Öö. Põhjalan oluet ovat levinneet hyvin maailmalle, ja niitä saa Suomessakin monesta paikasta.
Paikkansa vakiinnuttaneita pienpanimoita ovat Põhjalan ja Õllenautin lisäksi mm. Tanker, Lehe ja Pühaste. Viime aikoina esiin on noussut Narvamaalta ponnistava Purtse, joka avasi heinäkuun lopulla oman tap roomin eli maisteluhuoneen Tallinnan Telliskiveen.”
”Minulle nuo Purtsen oluet ovat mieleisiä”, kertoo Pekka Nurmi. Hän on myös Olutsillan aktiivi ja hänelläkin on kakkosasunto Tallinnassa.
”Laadukas on esimerkiksi IPA Metsik Ida. Isojen panimoiden juomat ovat minulle monesti liian pliisuja. Purtselta löytyy kuitenkin myös erikoisuuksia, joiden mausta voi olla montaa mieltä. Esimerkiksi Purtse Plaadimeri on maustettu tomaateilla ja chilillä.”
Olutsillassa myös toimivan Jyri Juustin suosikkipanimo on Õllenaut:
”Törmäsin panimon oluisiin jo vuosia sitten, ja edelleen ne maistuvat. Kehuisin myös Balti Jaaman Humalakodan oluita”, hän sanoo.
Olutsillan aktiivit suosittelevat lämpimästi Tallinnaa olutharrastajien matkakohteeksi.
”Oluitten taso vaihtelee kuitenkin enemmän kuin Suomessa. Välillä tulee siis harhalaukauksia. Outoa olutta voi kuitenkin tilata pienen lasillisen, ja sen voi tarvittaessa jättää kesken. Hintataso on tällä hetkellä olutharrastajien paikoissa edullinen, ison tuopinkin hinta on tyypillisesti alle viiden euron”, miehet toteavat.
Parhaat pubit
Vanhaan kaupunkiin on vuosien myötä syntynyt laadukas olutravintolaketju. Jo 1990-luvun alussa avautunut Hell Hunt on taattu valinta. Myynnissä on yli kymmenen pienpanimon oluita ja myös laaja valikoima kansainvälisiä merkkejä. Ravintolassa voi ruokailla kuten useimmissa muissakin olutpaikoissa.
Muita tunnettuna paikkoja ovat Nigulisten kirkon vieressä oleva Põrgu, ja siitä lyhyen kävelymatkan päässä olevat 100 Õlle Koht ja Drink Bar & Grill. Näistä kaksi eli Põrgu ja 100 Õlle Koht sijaitsevat kellarissa eli niihin pääsy on aika hankalien portaitten takana. Pitkäaikainen, suosittu olutravintola Karja Kelder on lopettanut toimintansa.
Telliskiven tunnetuin olutpubi on Pudel, ja äskettäin sen läheisyyteen avautui Purtse tap room. Samalla suunnalla on myös St. Vitus, jossa on tarjolla laaja hanaoluitten valikoima. Hiukan erikoisemmassa paikassa, Vanhankaupungin takana sijaitsee Pööbel, jonka tiloihin mahtuu isokin ryhmä ruokailemaan ja nauttimaan oluista.
Olutsillan jäsenten suosikkipaikka Tallinnassa on jo vuosia kuitenkin ollut Koht. Se sijaitsee baarin ylläpitämän olutkaupan takana sisäpihalla Vanhankaupungin Lai-kadulla.
”Koht on tilana aika vaatimaton ja pieni. Tunnelmaa kuitenkin riittää takkatulesta lähtien, ja kummasti sinne mahtuu väkeä, vaikka istumapaikkoja on vähän. Ja olutvalikoimassa riittää todella laatua ja määrää”, kehuu Jyri Juusti.
Vierailulle pienpanimoon
Kuten arvata saattaa, Olutsilta on vieraillut lukuisissa pienpanimoissa. Lähes jokaisen matkan ohjelmaan on sovitettu sopiva panimo, johon matkatoimisto on neuvotellut pyydetyn ohjelman. Tyypillisesti aikaa on varattu pari tuntia, jolloin ensin panimon edustaja on kertonut yrityksestä, ja samalla on maisteltu muutamaa olutta. Sen jälkeen on ollut kiinnostuneille kierros panimossa, ja lopussa on voinut ostaa mukaan paikan tuotteita. Panimot ovat veloittaneet käynnistä alle 15 euroa henkilöltä.
Jyri Juustille mieleen on jäänyt eritysesti vierailu Tankerin panimolla:
”Panimo toimi silloin vielä vanhoissa tiloissa ja seisoimme ison, aika ränsistyneen hallin etuosassa. Panimon edustaja oli juuri sitä mitä useimmiten eli hipsterityylinen nuorehko mies innostuneena pipo päässä, parta heiluen. Päämme päällä oli parvi, joka oli täynnä saunavihtoja. Selitys oli se, että Tanker oli ottanut tuotantoonsa saunaoluen, jonka tekemiseen käytettiin vihtoja. Ja oluessa maistuu todella koivu, maistakaa, aika onnistunut.”
Kiinnostava Jyri Juustista oli myös vierailu nanoPruulissa Tallinnassa.
”Ennakkoon tiesin, että menemme autotallipanimoon. Ja se todella oli vain yksi autotalli, mutta oluet olivat hyviä.” Tallinnassa toimii myös neljä panimoravintolaa, joihin voi varata olutesittelyjä ja -maisteluja. Vanhin niistä on Raatihuoneen torin läheisyydessä oleva saksalaistyyppinen Beer House. Toinen nimeltään Humalakoda on toiminut muutaman vuoden Balti Jaama -keskuksen yläkerrassa. Kolmas, hyvin turistihenkinen Kochi Aidad toimii D-terminaalin läheisyydessä satamassa, ja uusin on Põhjalan ravintola Noblessnerin alueella.
”Põhjalan ravintola on kiinnostava käyntikohde myös siksi, että koko Noblessnerin alue on voimakkaassa nosteessa. Läheisyydessä on pitkä rantakatu, joka on täynnä ruoka- ja drinkkibaareja”, kertoo Matti Hämäläinen.
Tallinnassa vierailuun on helppo sovittaa myös käynti olutkaupassa. Keskustassa toimii kolme laadukasta kauppaa. Jo mainitun Koht-ravintolan edessä oleva myymälä, Rotermannissa oleva Taptap ja kolmas on lähellä A-terminaalia sijaitseva Uba ja Humal. Kaikissa niistä on tarjolla hienot valikoimat pienpanimo-oluita, ja kahdessa viimeisessä juomia voi myös maistella kaupan yhteydessä olevassa maistelutilassa.
Kiinnostavia pienpanimoita
Sori Brewing, Tallinna
Põhjala Brewery, Tallinna
nanoPruul, Tallinna
Humalakoda Pub Restaurant Brewery, Tallinna
Tanker, Rae vald, Harjumaa
Õllenaut, Saue, Harjumaa
Lehe Pruulikoda, Keila, Harjumaa
Pühaste Brewery, Tartto
Taako OÜ, Pihtla, Saarenmaa
Sillamäe Õlletehas, Sillamäe
Purtse, Itä-Virumaa
Kiinnostavia olutpubeja Tallinnassa
Koht, Lai 8 (sisäpihalla)
Põrgu, Rüütli 4
Tavern of 100 Beers eli 100 Õlle Koht, Harju 6
Drink Bar & Grill, Väike-Karja 8
Hell Hunt, Pikk 39
Pudel, Telliskivi 60a-5,
Purtse Tap Room, Telliskivi
St. Vitus, Telliskivi 61b
Pööbel, Toompuiestee 16
Uba ja Humal (olutkaupan yhteydessä), Võrgu 3
Taptap (olutkaupan yhteydessä), Rotermanni 2-10111
Humalakoda (panimoravintola), Kopli 1
Põhjala (panimoravintola), Peetri 5
Beer House (panimoravintola), Dunkri 5